"Jeg er bedre opdateret på corona end musik"

Der er fuld gang i planlægningen af Smukfest 2021 hos Skanderborg Festivalklub. Men det er langt fra business as usual for booker Mikkel Xavier

Artiklens øverste billede
Mikkel Xavier fortsætter med at booke musik til Smukfest 21, og til august forventer han at få selskab af tusindvis af glade festivalgæster foran Bøgescenerne. Foto: Søren Vendelbo

"Der bliver masser af fed musik i bøgeskoven til august – hvis bare vi får muligheden."

Mikkel Xavier, den ene af Smukfests to bookere, er fuldstændig fast i blikket og svarer så med sikker stemme på spørgsmålet, han så ofte får stillet.

"Og ja, Smukfest bliver gennemført. Det er vi fuldstændig overbeviste om. Mange artister holder ved, og man mærker i branchen en stor tro på, at det nok skal lade sig gøre."

Fra skrivebordet, hvorover der hænger et tungt stykke scenestillads med spots, er der i tidens løb landet et stort antal kontrakter med alt fra internationale topnavne til håndplukkede overraskelser fra vækstlaget.

Langt de fleste holder stadig ved deres aftale i Skanderborg Dyrehave i august, men enkelte har aflyst – senest den amerikanske pianist, komponist og producer Herbie Hancock. Selv om det ifølge Mikkel Xavier er ”superærgerligt” at miste et hovednavn, havde han og kollegaen Jens Peter Andersen forventet nogle afbud.

Ikke overraskede

"Vi har booket musik i det meste af et år, og det er ikke nogen overraskelse, at aflysningerne kommer nu," siger han.

"Mange turneer skulle indledes i maj og juni, og lige nu ser det ud som om, at vaccinerne ikke slår igennem i forsommeren på tværs af de europæiske lande. Det er den del, som er ved at falde fra hinanden nu. Udfordringen er ikke os, men at de ikke kan spille på en masse festivaler før os," siger Mikkel Xavier med henvisning til en række udenlandske festivaler, som allerede har opgivet at gennemføre.

De ligger typisk i maj og juni, mens ingen juli- eller augustfestivaler indtil videre er aflyst.

"Det kan artisterne også se, og vi begynder at få henvendelser fra nogle, som vil skubbe deres turnéer og derfor pludselig tilbyder sig til os. Derfor har vi også en positiv tro på, at vi trods afbud alligevel kan lave et godt program."

Nyt og gammelt

"Typisk opstår der muligheder helt op til festivalen, fordi nogle har en pause i en turné, eller der sker aflysninger af andre årsager, og så får vi nogle tilbud på bestemte datoer i vores festival. Derfor offentliggør vi typisk de sidste navne tæt på festivalen, fordi der kan opstå unikke muligheder, som man ikke skal sige nej til. Så det er godt at holde nogle døre åbne."

"Vi kommer til at have nogenlunde den samme fordeling af danske og udenlandske artister. Og skulle de udenlandske navne blive begrænsede i et worst case-scenario, så har vi stadig et stærkt dansk musikrepertoire at kigge ind i. De fleste vil jo gerne ud at spille for et publikum."

Mikkel Xavier er også overbevist om, at der bliver en fornuftig balance mellem gammelt og nyt.

"Et godt program er jo et miks mellem legender, som går tilbage til al den tid, vi kan huske, og så så nye popnavne, som lige nu er verdensnavne. Når vi kan lave den kombination, så er det helt fantastisk."

Lionel Richie i 2022

I fjor blev Smukfest i lighed med alle andre festivaler aflyst for at undgå, at de udviklede sig til supersprederbegivenheder. Mange kunstnere udsatte deres turneer til 2021 – f.eks. Lionel Richie, som fik en ny aftale med Smukfest i år. Nu har han nok engang rykket sin turné, og Smukfest har igen lavet en ny booking med amerikaneren i 2022.

Tyske Kraftwerk og flere andre blev også flyttet til i år, men 2021-programmet bliver ikke en kopi af 2020.

"Det er ikke fair at flytte hele programmet. Jeg brænder f.eks. meget for hele vækstlaget, og hvis vi bare flyttede sidste års program over, så ville vi overse et helt års nyheder," understreger Mikkel Xavier.

"Så ville alle dem, som har siddet hjemme i et øvelokale i et coronaår, ikke få chancen. Det ville vi aldrig tillade."

Mikkel Xavier mener heller ikke, at det vil være seriøst at genbooke et band, alene fordi det viste gode takter og havde et hit i foråret 2020.

Jung holder ved

"Hvis man er blevet uaktuel, fordi man ikke har holdt ved og stadig kun har ét godt nummer, skal vi jo give andre en chance. Vi booker jo ikke for at være søde mod folk, men fordi vi gerne vil præsentere det, som er oppe i tiden og som folk gerne vil høre."

Et band som danske Jung var i 2020 godt på vej med udgivelsen af debutalbummet Blitz og en række kontrakter på bl.a. musikfestivaler landet over, da coronapandemien slukkede scenelyset. Trioen har ifølge Mikkel Xavier formået at holde interessen og har da også programsat en arenatour i efteråret.

"Jung har formået at fastholde interessen, og de er stadig lige så aktuelle i år. Så hvis festivalsommeren bliver gennemført, vil de stå på næsten alle danske festivaler. De har jo nærmest ikke spillet live endnu for et større publikum."

"En dansk rapper som Tessa er vi også virkelig glade for at kunne præsentere. Hun kom frem lige inden corona og nåede heller ikke at optræde ret meget live, og er en artist, som også står klar til at indtage scenerne."

Ingen inspirationsrejser

Mikkel Xavier driver klubbens spillested, Walthers Musikcafé, på Adelgade i Skanderborg. Herfra pitchede han navne fra vækstlaget til bookerne på Smukfest. Da Claus Visbye stoppede for tre år siden, overtog Mikkel Xavier hans del af bookingafdelingen.

Et job, som kræver megen research. Men 2020 blev også på den front et vanskeligt år.

"Normalt besøger vi andre festivaler og branchefestivaler i udlandet, og det har vi ikke haft mulighed for. Det har vi godt nok savnet," erkender han.

"Jeg tager selv gerne på by:Larm Conference and Festival i Oslo, som er lidt ligesom Spotfestival i Aarhus, men med et lidt bredere internationalt udsyn. Den har meget af alt det nye musik, og her fik vi bl.a. øje på Lewis Capaldi på en bar med 100 mennesker. Det var bragende godt, og vi havde ham på plakaten til 2020."

Opdateret på corona

"For tiden føler jeg mig mere opdateret på corona end på musik. Vi holder øje med, hvornår de forskellige lande forventer at åbne. England har f.eks. sat en dato den 21. juni for livemusik uden restriktioner, og hvis Tyskland, Norge og Sverige gjorde det samme, ville det også være interessant. Det er jo typisk de lande, som kunstnerne spiller i før og efter vores festival."

Ifølge Mikkel Xavier vil det have enorm betydning for rigtig mange mennesker, at de kan komme på Smukfest til sommer.

"Det betyder noget hele vejen rundt, at vi får lov at gennemføre. Alle vores frivillige har også haft det svært med sidste års aflysning. Kunsterne tørster efter at komme ud og spille, og mange af de udenlandske artister er ikke omfattet af en hjælpepakke. Så de er enormt motiverede."

Bookeren tror selv på, at den politiske vilje er til stede, og at coronapas og negative test bliver adgangsbilletten. Afstandskrav og mundbind er uforeneligt med festivaltanken, mener han.

"Det er så givende at stå lidt tæt til en livekoncert med folk, man ikke kender. Man mærker hinanden og deler en fantastisk oplevelse. Det er nærheden til andre mennesker, vi savner."

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.