Klima-projekt i Illerup Ådal skal sikre fortidsminder og fremtidsdrømme

Naturstyrelsen og Skanderborg Kommune er gået sammen om et klima-lavbundsprojekt, som skal afdække mulighederne for at binde CO2 i jorden i den historiske ådal

Artiklens øverste billede
Metoden går kort fortalt ud på at hæve vandstanden på landbrugsjorden i området. Det betyder, at der samtidig skabes en mere varieret natur og større biodiversitet. Og at de arkæologiske genstande, som formentlig stadig ligger begravet i tørven bevares bedre for eftertiden. Pressefoto

Illerup Ådal Byrådet i Skanderborg Kommune har givet grønt lys til et utraditionelt samarbejde med Naturstyrelsen. Det omfatter en forundersøgelse til et projekt, som på sigt kan medvirke til at nå det nationale mål om 70 procents reduktion af CO2-udledning i 2030.

Det primære formål med projektet er at sænke udledningen af CO2. Det sker ved at hæve vandstanden i området, hvorved der skabes et spændende rekreativt område samtidig med, at de fortidsminder, der endnu ligger gemt i jorden beskyttes.

"Projektet er meget spændende, først og fremmest fordi det på sigt kan blive et nyt middel til at sænke CO2-udledningen. Men selvfølgelig også fordi det har nogle positive sideeffekter i forhold til naturbevarelse. Ved at hæve vandstanden i Ådalen kan der skabes et spændende naturområde, som også kan bruges til vandreture. At vi så oveni sikrer de historiske værdier, som endnu ligger i jorden derude, gør bare projektet endnu mere fascinerende," siger borgmester Frands Fischer.

Metoden er enkel og går ud på at tage tørveholdige landbrugsarealer, såkaldt lavbund, ud af drift og i stedet hæve vandstanden, så jordbunden bliver mættet af vand. Så længe markerne i lavbundsområdet dyrkes, nedbrydes tørv i jorden og dermed frigøres CO2 til luften. Når jorden bliver mættet af vand, tilføres jorden mindre ilt, og nedbrydningen af både tørv og arkæologiske genstande bremses. Hermed reduceres udledningen af CO2, og de arkæologiske værdier bevares.

Sammenhængende natur

Når vandstanden hæves i dalen og Illerup Å, som løber gennem området, skabes der et stort sammenhængende naturområde med våde enge. Det skaber unikke levesteder til gavn for både planter og dyr og en mangfoldig naturoplevelse for de mennesker, som kommer til at bruge området i ådalen.

"Illerup Ådal er et helt særligt sted, der rummer potentiale for at holde på CO2 og mulighed for at skabe et stort sammenhængende naturområde. Vi er spændte på, hvad forundersøgelserne vil vise os, og hvilke muligheder der kommer frem. Blandt andet er projektet helt afhængig af, at de lodsejere, som er i området, er interesserede i at være med. Derfor inviterer vi som det allerførste dem til dialog om forundersøgelsen, siger Søren Hald," skovrider hos Naturstyrelsen.

Forundersøgelserne til projektet skal i første omgang skaffe viden om de tekniske, biologiske og ejendomsmæssige forhold.

Forundersøgelsen bliver gennemført i tæt samarbejde med Museum Skanderborg. Naturstyrelsen er projektejer og finansierer arbejdet. Skanderborg Kommune har repræsentanter med i følgegruppen for projektet og bidrager også med fagspecialiseret viden.

sas

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.