Mange er rædselslagne for at løbe tør for mad i juletiden. Men mere er ikke bedre, mener madspildseksperten, Selina Juul. (Foto: Mostphotos).

Mange er rædselslagne for at løbe tør for mad i juletiden. Men mere er ikke bedre, mener madspildseksperten, Selina Juul. (Foto: Mostphotos).

Jule-madspild:

“Mere er jo ikke bedre”

Snart smæsker vi os i alskens julelækkerier, og vi fylder både maverne og skraldespanden med julemad

Af
Af Betina Skjønnemand

Julen er hjerternes fest - og madens.
Der er næppe noget tidspunkt på året, hvor vi spiser så meget og så godt, og det afspejler sig desværre også i omfanget af mad, der ryger i skraldespanden, fordi vi simpelthen ikke kan klemme mere ned.
Grundlæggeren af foreningen Stop Spild Af Mad, Selina Juul, er dog klar med et par simple råd til, hvordan vi undgår at smide den gode julemad ud, og hvordan vi dermed også sparer en masse penge, som vi kan bruge på andre hyggelige juleting.

Ryd op i skabene

“Først og fremmest er det vigtigt, at du allerede nu begynder at rydde ud i skabe, fryser og køleskabet. Alle små rester du har gemt skal spises nu. Dermed sikrer du, at der er plads til de mange nye rester, som du helt sikkert får i juletiden. Så det gælder om at spise igennem allerede nu”, lyder det fra Selina Juul.
Hun appellerer også til, at man forsøger sig med lidt mådehold, når man er på jagt efter den lækre julemad i supermarkedet.
“Lad nu være med at købe ind til 20 personer, hvis I kun bliver otte. Det er som om, at vi bare ikke kan få mad nok, når det er jul. Vi er rædselslagne for, at vi ikke har mad nok. Men mere er jo ikke bedre. Køb mindre og vælg i stedet madvarer af en god kvalitet”.

Foreberedelse gør mester

Man kan med fordel allerede nu begynde at tænke over, hvordan man får brugt de rester, som der utvivlsomt vil komme.
“Man kan jo allerede nu finde gode opskrifter og idéer til, hvordan man f.eks. får brugt resterne af medisterpølsen, osten eller rådkålen. Hvis man har opskrifterne klar, så er det lettere at overkomme og få resterne brugt”, opfordrer Selina Juul.
Og det er ikke nok at gemme resterne - man skal også sørge for, at man rent faktisk får brugt dem. For mange smider faktisk ikke maden i skraldespanden lige med det samme.
“Typisk er vi gode til at få lagt resterne i køleskabet, men så glemmer vi alt om dem efterfølgende. Så ligger de der og hygger sig i et par dage, og så ender det alligevel med at, at vi smider maden ud. Få tilberedt resterne med det samme, og frys portionsopdelte retter ned. Så er de klar til januar, hvor du ikke har så mange penge til mad. På den måde får vi dobbelt glæde af julemaden”, slutter Selina Juul.

Det har vi tilovers fra julemiddagen
73 % har rødkål tilovers
64% har hvide kartofler
59% har ris a l'amande
56% har flæskesteg
46% har and tilovers
Kilde: Coop Consumer Insigths og Stop Spild Af Mad

Publiceret 25 December 2014 12:00