Et hav af mennesker var mødt op for at være med til åbningen af Købmanden i Alken.

Et hav af mennesker var mødt op for at være med til åbningen af Købmanden i Alken.

Købmandsbutikken i Alken er åben

Foreningen Liv i Landsbyen har sammen med en stor gruppe frivillige åbnet en ny købmandsforretning i Alken

Af
Af Jeppe Ank Jørgensen

 I går kunne borgerne i Alken igen handle ind i deres egen by, da den nye købmandsbutik endelig åbnede dørene. Tilbage i sommeren 2011 var Alkens lokale købmand, Birgit Pohle, nødsaget til at lukke efter 28 år som landsbyens samlingspunkt og dagligvaredistributør. Siden da har de 234 indbyggere i den lille landsby været nødsaget til at købe deres dagligvarer andetsteds, men det er nu et overstået kapitel.
Da Birgit Pohle dengang annoncerede, at hun måtte lukke sin forretning, var borgerne i Alken hurtige til at reagere, og planen om at opstarte en ny købmandsbutik i byen blev hurtigt stablet på benene. Projektet blev påbegyndt af Foreningen Liv i Landsbyen, der arbejder for at sikre udvikling i landsbyerne i Dover Sogn og samtidig inkludere udsatte borgere i projekterne. Idéen mødte stor opbakning blandt Alkens indbyggere, der nu kan høste frugterne af de seneste par års arbejde.
Den nye købmandsforretning er placeret i Alken Mejeri, som borgerne overtog ved et lignende projekt tilbage i 1995, og genåbningen vækker stor begejstring i landsbyen.
”Siden Birgit lukkede, har vi på mange måder manglet et samlingspunkt i byen. Vi har selvfølgelig mejeriet, hvor der bliver holdt mange arrangementer, men det bliver dejligt igen at have et sted, hvor man mødes med de lokale på daglig basis. Det er vigtigt for fællesskabet i byen at have et sted, hvor man samtidig med, at man køber sine varer, kan have en samtale med de andre i byen og måske lære nye mennesker at kende. Fællesskabet har stor betydning i Alken, og jeg tror, at den nye forretning vil styrke det yderligere,” fortæller Søren Slebo, der selv har haft stor andel i projektet og har været med til at ombygge mejeriets gamle garage, der nu huser byens købmandsbutik. Da fællesskabet er grundstenen for projektet, indeholder den nye butik også et caféhjørne, hvor man kan få sig en god snak over en kop kaffe.

Socialøkonomisk butik

Købmandsbutikken skal i begyndelsen drives af frivillige borgere fra Alken, men på længere sigt er det planen, at forretningen skal fungere som socialøkonomisk virksomhed og drives af udsatte borgere som for eksempel kontanthjælpsmodtagere og flygtninge. På den måde sikrer projektet ikke bare en ny dagligvarebutik i Alken, men også hjælp til borgere, der har brug for det.
”Gennem arbejde i butikken håber vi at kunne hjælpe udsatte borgere i lokalområdet med at blive en del af det tætte fællesskab, vi har i Alken. Samtidig håber vi, at hele dette kæmpe projekt kan blive startskuddet for flere projekter i Dover Sogn, der kan sikre en jævn landsbyudvikling i området. Forhåbentlig kan den udvikling medvirke til, at lokale institutioner som Dover Gymnastikforening og Bjedstrup Skole kan overleve,” forklarer Jens Jacobsen, der er formand for Foreningen Liv i Landsbyen og en af forgangsmændene for projektet.

Landhandel på nettet

Købmandsbutikken i Alken er desuden Danmarks første digitale landhandel. Butikken har indgået et samarbejde med det online supermarked Osuma, der blandt andet leverer varer fra Kvickly Ry. Det betyder, at kunderne kan bestille deres varer på nettet om formiddagen for så at afhente dem hos købmanden om eftermiddagen. Den moderne detalje håber de kan være en inspirationskilde for andre små landsbyer, der gerne vil have en dagligvarebutik.
Midlerne til genåbningen er indsamlet gennem forskellige donationer og arrangementer. Blandt andet har musikeren Shaka Loveless, der er vokset op i Alken, holdt en støttekoncert på Bjedstrup skole til fordel for landsbyens socialøkonomiske projekt. Derudover har forskellige fonde og beboerne i Alken også spyttet penge i kassen og har således også en stor andel i den nye købmandsbutik.

Publiceret 20 September 2013 10:30