Skuffet formand: Røde partier skal ikke med til 1. maj-fest i Skanderborg
Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten må kigge langt efter en invitation til 1. maj-festen i Skanderborg. Afskaffelsen af Store Bededag har sat dybe skår i forholdet til politikerne.
Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) kæmpede en indædt kamp for at undgå afskaffelsen af Store Bededag. Organisationen indsamlede en lille halv million underskrifter på landsplan mod planen og organiserede en demonstration med knap 50.000 mennesker foran Christianshavn tilbage i februar. Men klokken faldt i slag for Store Bededag 28. februar, da forslaget om at afskaffe helligdagen blev vedtaget i folketingssalen.
Vi skal finde løsninger på problemerne, men jeg synes, at man kunne have taget en snak med os, inden man kom med forslaget. Nu stjæler man en fridag
Nu tager FH i Skanderborg en lille kold hævn over den beslutning. Her har et enigt forretningsudvalg netop besluttet at holde 1. maj-fest uden Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten.
»Vi har ikke inviteret partierne som konsekvens af, at Store Bededag er blevet afskaffet. Socialdemokratiet har blandet sig i den danske model, og det vil vi ikke finde os i, og SF er ikke meget bedre. De var ganske vist imod afskaffelsen, men de ville ikke sende spørgsmålet til folkeafstemning, og Enhedslisten skal ikke som det eneste parti have lov til at stå på talerstolen,« fastslår Palle Langkjær, formand for FH i Skanderborg.
Ved 1. maj festen plejer Socialdemokratiets borgmester Frands Fischer at være en af hovedtalerne, men han må stå udenfor i år på grund af Store Bededag-sagen. I stedet er det besluttet kun at invitere faglige talere.
»Jeg er medlem af Socialdemokratiet, men jeg er presset til kanten af denne sag og meget skuffet over Mette Frederiksen. Jeg har forsvaret hende og synes, at hun har gjort det virkelig godt i hendes første periode som statsminister. Jeg synes også, at en bred regering kunne blive god, men den er kommet skidt fra start, og Mette Frederiksen har ændret sig voldsomt,« siger Palle Langkjær, der ikke lægger skjul på sin skuffelse over statsministeren.
»Vi skal finde løsninger på problemerne, men jeg synes, at man kunne have taget en snak med os, inden man kom med forslaget. Nu stjæler man en fridag,« fastslår formanden, der håber, at hans medlemmer vil tilgive Mette Frederiksen.
»Jeg kan ikke se et alternativ til Socialdemokratiet, men jeg synes ikke, at hun er rigtig socialdemokrat i øjeblikket. Det er ikke de brede skuldre, som kommer til at bære afskaffelsen. Mine kolleger skal arbejde mere, mens folk i store stillinger har mulighed for at købe sig fri,« konstaterer Palle Langkjær.
Beslutningen om ikke at invitere de røde partier til 1. maj-festen i 3Fs gård kommer formentlig kun til at gælde i år. Efter lokalformandens mening skal de røde partier have lov at være med til 1. maj-festen igen til næste år.
For borgmester Frands Fischer kommer beskeden fra FH i Skanderborg ikke som den helt store overraskelse.
»Jeg tænker ikke så meget om det. Det lå vel lidt i kortene, efter at Fagbevægelsens Hovedorganisation fra centralt hold har besluttet, at der ikke skal være politiske talerer til 1. maj i år. Nu er det så de lokale afdelinger, der implementerer den beslutning, så det er jeg ikke overrasket over,« konstaterer borgmesteren.
Selvom borgmesteren ikke er inviteret til fagbevægelsens 1. maj-fest i Skanderborg, så bliver dagen stadig markeret af Socialdemokratiet lokalt.
»Vi har tradition for, at Socialdemokratiet i partiforeningen i Galten holder 1. maj-fest, og det gør den også i år. Vi har vores eget arrangement på Torvet i Galten,« oplyser Frands Fischer.