Børnehus med inspiration fra lokal slægtsgård

Byggeri af ny daginstitution i Galten bliver dyrere end først ventet.

Artiklens øverste billede
Arkitekturen bag Børnehuset Horsegaard er inspireret af slægtsgården af samme navn. Foto: Pluskontoret Arkitekter

Børnehuset Horsegaard er navnet på den splinternye børneinstitution på Skjørringvej i Galten, som skal have plads til 165 børn, når den efter de nuværende planer skal stå færdigbygget og klar til ibrugtagning i tredje kvartal af 2024.

Formålet med Børnehuset Horsegaard er, at den skal dække det stigende behov for for ekstra kapacitet på dagtilbudsområdet i Galten, ligesom den også skal erstatte den midlertidige institution i Svaneparken, som blev oprettet i kølvandet på en akut mangel på lokale dagtilbudspladser.

Nye udregninger

Et projektforslag for byggeriet af den nye børneinstitution er netop i denne tid på vej gennem det politiske system i Skanderborg Kommune fra først Børne- og Ungdomsudvalget videre til Økonomi- og Erhvervsudvalget og i sidste instans Byrådet, som skal godkende det endeligt.

I den forbindelse viser sagsfremstillingen i Børne- og Ungdomsudvalget, at Børnehuset Horsegaard bliver noget dyrere end først beregnet. 

Nye udregninger viser således, at prisen for byggeriet forventes at blive 44 millioner kroner, og det er cirka halvanden million kroner mere end det afsatte rådighedsbeløb, når der tages hensyn til, at byggeriet skal være kvalitetsniveau C, som er den norm, Byrådet har besluttet gælder for fremtidige daginstitutionsbyggerier.

Et højere beløb

Dertil kommer, at der i projektforsalget er yderligere udgifter til p-pladser samt øget funderingsbehov grundet lerjord og ny standard for udeareal. I alt udgør de nye tiltag 2,5 mio. kr. af prisoverslaget.

Endelig udgør udgifterne til overdækkede udearealer og læringsrum 1,2 mio. kr.

Til gengæld er der også noget, som er blevet billigere. Tilslutningsbidraget kan således reduceres med 600.000 kr. i forhold til programoplægget.

Når tallene lægges sammen og trækkes fra, så betyder det, at der bliver brug for at øge det afsatte rådighedsbeløb med 4,6 mio. kr. til det samlede projekt, der således kommer op på 47,1 mio. kr. Pengene foreslåes taget fra puljen ”Kapacitetsudvidelser og renoveringsprojekter”.

Inspiration fra gård

Institutionen, hvor der skal være plads til 45 vuggestuebørn og 120 børnehavebørn, har i øvrigt fået sit navn efter slægtsgården, Horsegaard. 

På byggegrunden lå Horsegaard som en del af det historiske landsbymiljø i Galten. Gården menes at være en af de første bebyggelser i byen.

Det har også inspireret Pluskontoret Arkitekter, som har tenet Børnehuset Horsegaard. Arkitekturen for bygningen er en vinkelbygning, som henleder tankerne på en gård. 

Gårdspladsen, som dannede krydsfelt og ramme for gårdens mange aktiviteter, er indrettet med aktiviteter for alle aldre og med en flagstang, som står i pigsten fra Horsegaard.

Der er tre hovedindgange – én for hver klynge, hvor man træder ind i en grovgarderobe, hvor udetøjet er placeret, inden man bevæger sig yderligere ind til grupperummene.

Huset opbygges i trækassetteelementer og fladt tag, hvor ventilationskanaler føres på tag i sorte inddækninger. De indvendige vægge vil være af træ med gips grundet brand og lydkrav. Facaden vil være listebeklædt med ubehandlet træ, fremgår det om den kommende daginstitution.

Tre forbehold

Børne- og Ungdomsudvalget indstiller til Økonomi- og Erhvervsudvalget at godkende projektoplægget til Børnehuset Horsegaard samt at der afsættes et større rådighedsbeløb, som samtidig også frigives.

Birgitte Majgaard, (Kons.) Sebastian Støckler (V) og Miriam Lund Rahbek (V) tog i Børne- og Ungdomsudvalget forbehold for deres stillingtagen til sagen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.