Det nære sundhedsvæsen rykker tættere på: Skanderborg i spil til et nærhospital

Region Midtjylland og Skanderborg Kommune arbejder på at få nye funktioner ind på Sundhedshuset.

Artiklens øverste billede
Jens Szabo, formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget, oplyser, at Skanderborg Kommune lægger billet ind på at få et nærhospital til byen. Arkivfoto: Grethe Bo

Skanderborg kan komme til at huse et af i alt 25 kommende nærhospitaler i Danmark, hvis planerne i en national sundhedsreform fra maj 2022, hvortil det er besluttet at afsætte 4 milliarder kroner, bliver realiseret som hidtil skitseret.

Det er Regionsrådet i Region Midtjylland, der har peget på Skanderborg Sundhedshus som mulig placering til et nærhospital, og det er herfra med Skanderborg Kommune som medunderskriver, at der skal søges om puljemidler til et nærhospital hos Sundhedsministeriet, som vil få den endelige beslutning.

Stærk interesse

Skanderborg Kommune er stærkt interesserede i at få sådant et nærhospital, som vil give borgerne den fordel, at de vil kunne komme tættere på visse former for sundhedstilbud- og behandlinger.

»Vi har jo Sundhedshuset at bygge på, og her får vi jo plads til noget andet og noget nyt i forbindelse med, at der er kommunale funktioner, der rykker ud på Sølund i Pavillon 5, når den bliver færdig til efteråret,« oplyser Jens Szabo, formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget i Skanderborg Kommune.

Der er således allerede taget fat på at få udarbejdet fælles visioner for et nærhospital, og der har været møde mellem topfolk blandt politikere og embedsmænd fra henholdsvis Region Midtjylland og Skanderborg Kommune om sagen.

Ide at samle

Meningen er, at regionen udarbejder en formel ansøgning med Skanderborg Kommune som medunderskriver, som sendes afsted inden sommerferien. Kommunen har planer om at involvere Seniorrådet og Handicap- og Psykiatrirådet for at få input til ansøgningen.

»Vi er ved at afdække, hvad det kan være, der kan flyttes ud til et nærhospital. Det skal jo give mening på den måde, at vi totalt skal få mere ud af det,« konstaterer Jens Szabo.

Jens Szabo betoner, at der allerede er tilbud i Sundhedshuset i dag, hvor man kan få taget blodprøver og røntgenbilleder, ligesom der også er læger, psykologer og andre fagpersoner indenfor sundhedsområdet.

»Det er klart, at jo mere man kan samle, jo bedre er det for borgerne, at man ikke skal mange forskellige steder hen,« siger Jens Szabo.

Rykker tættere på

Det er endnu tidligt i processen, men Jens Szabo peger på telemedicin og digitale løsninger. Det er nemlig også ideen, at man skal bruge moderne teknologi, så patienten ikke nødvendigvis skal på sygehuset for at blive testet, men at man vil kunne gøre brug af videokonsultationer i Skanderborg. 

Dertil kommer, at Jens Szabo selv har foreslået nogle områder.

»Jeg har selv spillet ind med angst, stress og depression for vore unge mennesker. Det kommer nok ikke med i første omgang, men det er i hvert fald noget af det, jeg synes, vi skal have fokus på. Det er jo en kæmpe udfordring,« betoner udvalgsformanden.

En god dialog

Udvalgsformand Jens Szabo understreger, at selv om han endnu ikke ved, hvordan det hele lander, så har der været en rigtig god dialog med regionen og åbenhed omkring at prøve nogle ting af i forhold til at finde relevante funktioner til et nærhospital.

Generelt går øvelsen ud på, at der som supplement til de stærkt specialiserede sygehuse nu også skal satses på det nære sundhedsvæsen med det mål at gøre afstandene kortere for borgerne, når det kan lade sig gøre.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.