Frivillig flytning: Borgere fra 17 plejeboliger skal flyttes fra Kildegården

Kommunen tilbyder borgerne økonomisk hjælp for at motivere flytning.

Artiklens øverste billede
Der skal etableres flere korttidspladser på Kildegården. I den forbindelse lægges der op til frivillig flytning af borgerne i 17 plejeboliger. Arkivfoto

Skanderborg Kommune lægger op til, at der skal ske en frivillig flytning af borgerne i 17 plejeboliger i afdelingen Udsigten på Kildegården.

Plejeboligerne skal frigøres for at give plads til at etablere flere korttidspladser på Kildegården. Det har Byrådet besluttet, og det sker for at samle den specialiserede indsats for midlertidige døgndækkede ophold.

Ingen bliver flyttet mod deres vilje, men det er vores oplæg, at vi vil prøve at flytte borgerne og deres personale ned på Dagmargården, når den er klar med næste etape, og det håber vi, at borgerne synes er en god ide.

Jens Szabo, formand Sundheds- og Omsorgsudvalget

En samlet flytning

Formanden for Sundheds- og Omsorgsudvalget, Jens Szabo (V), oplyser, at der har været holdt et møde med de 17 borgere, som bor på Udsigten, og deres pårørende om flytningen.

Sundheds- og Omsorgsudvalget lægger op til at yde borgere økonomisk hjælp til at flytte fra en plejebolig til en anden. Arkivfoto: Grethe Bo

»Ingen bliver flyttet mod deres vilje, men det er vores oplæg, at vi vil prøve at flytte borgerne og deres personale ned på Dagmargården, når den er klar med næste etape, og det håber vi, at borgerne synes er en god ide,« forklarer Jens Szabo.

Udvalgsformanden betoner, at det også vil være muligt at finde andre løsninger, hvis nogle af beboerne hellere vil flyttes til en plejebolig i en anden afdeling på Kildegården.

Lån til indskud

For at motivere borgernes til en frivillig flytning indstiller Sundheds- og Omsorgsudvalget til Økonomi- og Erhvervsudvalget og Byrådet, at borgerne tilbydes rente- og afdragsfrie lån til at dække differencen mellem indskuddet i den nuværende og nye plejebolig. 

Eksempelvis udgør indskud for en plejebolig på Dagmargården, hvor beboerne som udgangspunkt vil få tilbudt en bolig, cirka 41.000 kroner, mens indskud for en bolig på Udsigten udgør cirka 21.000 kroner. Lånet gælder i hele den tid, borgerne bor i den nye plejebolig. 

Dertil kommer, at kommunen vil hjælpe borgerne med at dække flytte- og etableringsomkostninger efter nogle rammer. Udgifterne vil i lighed med tidligere praksis blive afholdt på baggrund af fælles løsninger, hvor Skanderborg Kommune indhenter samlet tilbud og faciliterer processen.

Prøvet det før

Hvis alle 17 beboere vælger at flytte, ventes beløbet til motivering af fraflytning at løbe op i cirka 880.000 kroner, hvoraf alene de 557.000 kroner anslås at dække difference i indskud.

Kommunen har tidligere en anvendt en tilsvarende løsning i forbindelse med flytning af plejeboliger fra Ryvang, Søkilde og Dalbogård til Fællesskabets Hus i Ry.

De 17 plejeboliger ejes og udlejes af Skanderborg Andelsboligforening, som også skal stå for etableringen af den nye korttidsafdeling.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.