Fra Høver til Christiansborg: »Jeg er meget glad for at være tilbage«

Carsten Bach, Liberal Alliance, er tilbage i arbejdstøjet som folketingsmedlem.

Artiklens øverste billede
Carsten Bach er begejstret over at være tilbage som medlem af folketinget. Arkivfoto: Erland Rasmussen

»Jeg er utrolig begejstret over at være tilbage igen.«

Sådan lyder det fra Carsten Bach fra Høver ved Galten, som nu for anden gang har sin daglige gang på Christiansborg som medlem af Folketinget for Liberal Alliance.

Jeg er meget glad for at være tilbage igen og kan jo se situationen på Christiansborg som nyvalgt med lidt andre øjne og med lidt mere erfaring, end jeg kunne første gang, jeg trådte ind på Christiansborg tilbage i 2015, og det giver mig en god mavefornemmelse, at jeg har den erfaring med mig.

Carsten Bach, Høver, folketingsmedlem

Mere erfaring

Carsten Bach ser det som en stor fordel, at han allerede kan finde rundt gangene og samtidig også kender folketingsarbejdet fra dengang, da han havde sin første periode som medlem fra 2015 til 2019.

»Jeg er meget glad for at være tilbage igen og kan jo se situationen på Christiansborg som nyvalgt med lidt andre øjne og med lidt mere erfaring, end jeg kunne første gang, jeg trådte ind på Christiansborg tilbage i 2015, og det giver mig en god mavefornemmelse, at jeg har den erfaring med mig,« siger Carsten Bach.

Tre gode poster

Den 47-årige miljørådgiver er blevet sit partis forsvarsordfører, fødevareordfører og ordfører for Arktis og Grønland. Og det er ønskeposter.

»Det er jeg utrolig glad for. Det er ordførerskaber, jeg alle sammen har haft tidligere,« betoner Carsten Bach.

Tiden siden valget og indtil for nogle uger siden er brugt på at genaktivere netværket, sætte sig ind i områderne igen, deltage i konferencer specielt på forsvarsområdet og at holde møder med masser af mennesker, som kunne opdatere Carsten Bach på, hvor de pågældende områder nu er henne rent politisk.

Der opereres ikke med begrebet jomfrutaler, når man som Carsten Bach har været medlem af folketinget tidligere. Men han var på folketingets talerstol første gang i denne periode lige før jul i forbindelse med en hastebehandling på fødevareområdet.

En ny situation

Når man spørger Carsten Bach om, hvad der er anderledes ved at sidde i folketinget denne gang, så tøver han ikke med svaret.

»Vi er oppositionsparti i modsætning til perioden, hvor jeg sidst var medlem, hvor vi i første del af perioden var støtteparti og ellers var regeringsbærende. Men det, der fylder mest, er, at vores stillingtagen hele tiden skal vurderes i forhold til den helt nye politiske situation, vi har i Danmark med en bred midterregering, der samtidig er en flertalsregering,« lyder det.

Bach konstaterer, at en flertalsregering er meget nyt og anderledes for alle på Christiansborg.

»Det gør jo helt simpelt, at dynamikken i både den politiske proces og i det politiske arbejde på Christiansborg er væsentlig anderledes, end jeg oplevede det, sidst jeg var her,« lyder det.

Fortrøstningsfuld

Selv om situationen er ny, så er Carsten Bach dog alligevel fortrøstningsfuld i forhold til arbejdet og den rolle, hans egen folketingsgruppe skal spille.

»Vores tilgang er, at vi gerne vil prøve at trække regeringen så langt i vores retning, som vi overhovedet kan og få regeringen til at indgå aftaler med os i den blå opposition i stedet for at indgå aftaler med partier i den røde. Og her er det ikke mit indtryk, at regeringen fremadrettet vil være helt så fastlåst og bombastisk, som den i udgangspunktet var til det med forhandlingerne om forsvarsforliget,« mener Carsten Bach.

Carsten Bach bor i en af folketingets lejligheder, som stilles til rådighed for medlemmer. Han rejser med tog til København, hvor der arbejdes og skrives mail på turen. En gennemsnitsarbejdsuge på Christiansborg er fra tirsdag til fredag, weekenden bruges sammen med familien i Høver, mens mandagen står på besøg i virksomheder eller i lokalforeninger i det midt- og vestjyske. 

Carsten Bach blev valgt til folketinget i Vestjyllands Storkreds.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.