Fra kro til Christiansborg: »Vi må aldrig glemme, hvorfor vi er her«

Peter Have, Låsby, føler både ydmyghed og ærefrygt som nyt folketingsmedlem.

Artiklens øverste billede
Peter Have, der driver Låsby Kro, og er nyt folketingsmedlem for Moderaterne, fortæller, at Christiansborg er bedre end sit rygte. Arkivfoto

»Det har været helt overvældende, spændende og positivt.«

Sådan sætter nyvalgt folketingsmedlem for Moderaterne, kroejer Peter Have, Låsby, ord på, når han fortæller om sin første tid i folketinget.

Det har faktisk været enormt opløftende at opleve stemningen. Det er befriende, at man kan drikke en kop kaffe og få en snak om både politik og hverdagsting med politiske modstandere. Christiansborg er langt bedre end sit rygte.

Peter Have, kroejer og folketingsmedlem

Stor indflydelse

Peter Have tænker samtidig på ordet ærefrygt, når han beskriver pludselig at have folketinget som arbejdsplads.

Men der dukker også et andet ord op, når Peter Have tænker på opgaven som folkevalgt.

»Vi havde nogle møder før jul, og det var lidt vildt lige pludselig at sidde i folketingssalen og medvirke til at stemme noget lovgivning igennem, som kan ændre folks tilværelse og have stor indflydelse på borgerne i Danmark. Og så skal man lige huske, hvorfor man er her, og at der skal være en vis ydmyghed i forhold til, at man er valgt ind, og nogen har stemt på dig,« siger han.

Bedre end rygte

Som nyt folketingsmedlem har det været positivt for Peter Have at opleve, hvordan folketingets ansatte gør alt for at hjælpe nye medlemmer, ligesom Peter Have fremhæver mødet med de andre folketingsmedlemmer.

»Det har faktisk været enormt opløftende at opleve stemningen. Det er befriende, at man kan drikke en kop kaffe og få en snak om både politik og hverdagsting med politiske modstandere. Christiansborg er langt bedre end sit rygte,« siger han.

Peter Have er i det hele taget positivt overrasket over venligheden. Statsminister Mette Frederiksen gik rundt og gav hånd i folketingssalen og bød samtlige nye folketingsmedlemmer velkommen.

Kroen skal passes

Peter Have har arrangeret sit nye arbejdsliv sådan, at han kører til København mandag aften for at arbejde benhårdt tirsdag, onsdag, torsdag og nogle gange lidt om fredagen, hvorefter han kører hjem enten torsdag aften eller fredag ved middagstid for at passe kroen i weekenden og om mandagen.

På kroen starter en ny medarbejder 1. februar, som skal varetage noget af Peter Haves job, så han ikke har 120 mails at besvare med booking af hotelværelser og lignende, når han kommer hjem til Låsby Kro fra folketinget.

Men selv om der er travlt, så hører man ingen beklagelser fra Peter Have.

»Jeg har jo aldrig prøvet andet end at arbejde fra klokken 8 om morgenen til 22 om aftenen syv dage om ugen, og så tager man lige lidt ferie eller nogle fridage en gang imellem. I restaurationsbranchen arbejder vi, når folk har fri, så jeg er vant til at arbejde på de her tidspunkter. Jeg ville nok også kede mig, hvis jeg ikke havde noget at se til stort set hver dag,« siger kroejer Peter Have.

Tre ordførerskaber

Peter Have er blevet medlem af Forsvarsudvalget, Transportudvalget og Udvalget for Landdistrikter og Øer, og han er blevet sit partis ordfører på alle tre områder. Her er der 2-3 timers forberedelse for hver dagsorden til udvalgsmøderne, ligesom han som ordfører har ansvaret for at sætte sig ind i lovforslag på sit område samt orientere gruppen om dem og anbefale, hvad der skal stemmes.

»Indlæringskurven er virkelig stejl, og der er meget at sætte sig ind i, så det er også et spørgsmål om at blive god til at prioritere,« konstaterer Peter Have.

Peter Haves såkaldte jomfruordfører-tale er om et par uger, når han skal på folketingets talerstol for første gang. Det er et lovforslag fra Transportministeriet, der hedder Forslag til lov om tid. Det er et lidt teknisk forslag, hvis baggrund er at sikre, at der i Danmark er et passende lovgivningsmæssigt grundlag for nøjagtig måling af tid.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.