Uenighed om placering af ny daginstitution ved Stilling Skole

Tre partier kommer med alternative forslag i Økonomi- og Erhvervsudvalget.

Artiklens øverste billede
Her skal en ny daginstitution ligge, hvis placeringen ved Stilling Skole fastholdes. Foto: Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, skråfoto.

Placeringen af en nyt dagtilbud ved Stilling Skole deler vandene blandt lokalpolitikerne i Skanderborg Kommune.

Uenigheden kulminerede i Økonomi- og Erhvervsudvalget i sidste uge, da Nye Borgerlige, Venstre og Det Konservative Folkeparti foreslog, at det ny dagtilbud i Stilling søges placeret på Anebjerg, ved Fredensgaard eller et tredje sted i nærheden af Stilling.

Forslaget blev imidlertid nedstemt, ligesom flertallet bestående af Socialdemokratiet, Enhedslisten og Radikale Venstre i Økonomi- og Erhvervsudvalget efterfølgende godkendte ideoplægget og dermed en placering ved Stilling Skole. 

Martin Frausing Poulsen, Løsgænger, undlod at stemme om forslaget til alternativ placering, idet han i forhold til det sent indkomne ændringsforslag ikke kunne få belyst konsekvenserne i forhold til de indstillinger, der ligger fra et flertal i udvalgene. Han tog også forbehold for sin stillingtagen til sagen i forhold til indstillingen.

Claus Leick, SF, var fraværende.

Sagen forelægges på byrådsmødet 21. december, hvor der ventes en del debat om sagen.

Frygter støjgener

Selv om alle er enige i behovet for en ny daginstitution, så er der alligevel blevet udtrykt forskellige bekymringer fra borgere og foreningslivet i området omkring placeringen ved Stilling Skole. 

Det er noget af den bekymring, som er baggrunden for ønsket om en anden placering. Dertil angiver de tre partier en frygt for støjgener fra Stilling Landevej og motorvejen, hvis børnehaven placeres ved Stilling Skole.

Thomas Cordtz, Det Konservative Folkeparti, henviser til, at lokalplanen for området er af ældre dato, og siden er kravene til støj ved daginstitutioner og boligbyggeri blevet skærpet.

»Juridisk kan Byrådet kan sagtens placere daginstitutionen der, fordi lokalplanen allerede er lavet. Men var det besluttet i dag, at man skulle lave en ny daginstitution på det sted og skulle lave en ny lokalplan, så ville det ikke kunne lade sig gøre,« siger Thomas Cordtz.

Karina Kirk fra Nye Borgerlige ser også støjforholdene som et væsentligt argument for at finde en anden placering, fordi støj vil vil være en usund påvirkning af både børn og voksne.

»Så når man ved det på nuværende, inden man har sat det første spadestik, så synes jeg, at det er væsentligt, at man gør det her lidt anderledes og bedre,« siger hun.

Christina Bottke fra Venstre henviser også til, at fodboldklubben kommer til at mangle baner, og at det bliver alt for hektisk med trafik på Krakesvej.

»Vi synes, at det er en forkert placering,« betoner hun.

De tre partier fastslår alle, at de fuldt ud bakker om behovet for en ny daginstitution i Stilling. De mener godt, at det kan lade sig gøre at få en ny lokalplan igennem hurtigere, og at man vil kunne lave brugbare midlertidige pasningsløsninger, indtil den står klar.

Langt i processen

Borgmester Frands Fischer, Socialdemokratiet, som er formand for Økonomi- og Erhvervsudvalget, er bekymret for forsinkelser, hvis der startes forfra med ny lokalplan.

Om argumenterne med støjgener siger borgmesteren, at beslutningen i december 2021 blev truffet indenfor alle retningslinjer og lovgivning på området.

»I mellemtiden er der noget med hastighed ude på motorvejen, som er sat op. Der er mere larm, og der er nogle målinger, der indikerer, at hvis man skulle lave en ny lokalplan, så vil man skulle starte forfra, og så vil støjkravene - og sikkert også Vejdirektoratets meldinger - være lidt noget andet, men så ville vi jo hele tiden skulle gå og spole alting tilbage, og det kan vi jo ikke. Derfor er reglerne sådan som de er, og derfor mener jeg og et flertal ikke, at det er et argument her, hvor vi er på nuværende tidspunkt i processen,« lyder det.


For flertalsgruppen er det tillige vigtigt at placere en daginstitution ved Stilling Skole for at skabe synergi mellem de to institutioner.

Omkring fodboldklubbens behov for baner fremhæver borgmesteren, at der i den vedtagne indstilling ligger, at der stadig skal være mulighed for at udøve idræt på baner i Stilling i samme omfang som hidtil.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.