Møllegades Børnehave og Realskolen fusionerer: Leder glæder sig til mere tid på gulvet

Pr. 1. januar fusionerer Møllegades Børnehave med Skanderborg Realskole.

Artiklens øverste billede
Skoleleder Christian Kronow, Skanderborg Realskole og Anne Kloster Bergsma, daglig leder i Møllegades Børnehave glæder sig til en ny, fælles hverdag efter årsskiftet. Privatfoto.

Der er glæde at spore hos både Skanderborg Realskole og Møllegades Børnehave i Skanderborg. Byrådet godkendte på et byrådsmøde 30. november, at Møllegades Børnehave bliver en del af Skanderborg Realskole ved en virksomhedsoverdragelse pr. 1. januar.

Vigtigst af alt, vil et samarbejde med en skole frigive noget tid, så jeg kan få endnu mere tid med både børn og personale her i huset.

Anne Kloster Bergsma, daglig leder i Møllegades Børnehave

Dermed går Møllegades Børnehave fra at være selvejende til privat. Og det er præcis, hvad håbet var hos den daglige leder af Møllegades Børnehave, Anne Kloster Bergsma. Ideen begyndte at spire i hende allerede for et års tid siden.

Mere tid med børnene

»Vi er et lille hus, hvor jeg har alle slags kasketter på, så jeg kan ikke undgå at arbejde rigtig mange timer i løbet af en uge. Det vil jeg selvfølgelig gerne have lidt ned - og vigtigst af alt, vil et samarbejde med en skole frigive noget tid, så jeg kan få endnu mere tid med både børn og personale her i huset,« lyder det fra Anne Kloster Bergsma.

Derfor gik hun på udkig efter en skole i Skanderborg, der kunne være interesseret i at indgå et samarbejde. Ret hurtigt blev hun og Skanderborg Realskole enige om, at de skulle fusionere.

»Vi har arbejdet med en plan det seneste år, og nu er vi så endt med det her - og vi glæder os til det spændende projekt, som det her jo er,« lyder det fra Christian Kronow, skoleleder på Skanderborg Realskole.

Det er nu også blevet godkendt i Byrådet. På det seneste Byrådsmøde 30. november blev det godkendt, at Møllegades Børnehave bliver tilknyttet Skanderborg Realskole, og dermed er det nu helt sikkert, at Møllegades Børnehave bliver en del af Realskolen ved den planlagte virksomhedsoverdragelse 1. januar 2023.

At Møllegades Børnehave fra årsskiftet vil være et privat børnehus betyder, at det ikke længere er Skanderborg Kommune, der anviser pladserne. Det er i stedet Møllegades Børnehave selv.

»Det er meget vigtigt for mig at sige, at samarbejdet med Skanderborg Kommune har været fantastisk - men jeg ønsker simpelthen bare at frigive mere tid med både børn og personalet her i huset. Og det vil et samarbejde med en skole give mig,« lyder det fra Anne Kloster Bergsma.

Med sammenlægningen af de to selvejende institutioner får Skanderborg en børneinstitution midt i byen, der dækker næsten hele børnelivet fra tre år og frem til afslutningen på grundskolen.

God overgang til skole

»Tanken omkring det er selvfølgelig at skabe en synergi mellem børnehave og skole. At vi kan skabe et godt forløb fra børnehaveårene til skoleårene,« lyder det fra Christian Kronow.

Det er også noget af det, lederen af Møllegades Børnehave håber at få ud af samarbejdet.

»Det giver rigtig god mening med et samarbejde med en skole, når vi også sender børn videre til skolerne. Det der med, at næste trin i børns rejse er skolen. Med en samarbejdspartner kan børnene også lettere finde ud af, hvad det forventes, når man begynder i en børnehaveklasse,« fortæller Anne Kloster Bergsma.

At samarbejdet bliver mellem Møllegades Børnehus og Skanderborg Realskole får ikke nogen betydning for børnenes kommende skolegang.

»Kommer der en mor og siger, hun gerne vil have sit barn i børnehaven og bagefter have barnet på Niels Ebbesen Skolen for eksempel, så er det fint. Vi arbejder ud fra hvert enkelt barn og familiens ønsker - og det fortsætter vi med,« lyder det fra Anne Kloster Bergsma.

Skolelederen på Skanderborg Realskole er enig.

»Der er ikke noget krav om, at børnene skal med videre til Skanderborg Realskole. Samarbejdet er i høj grad i forhold til det her med at skabe en overgang fra børnehaven til et grundforløb på en hvilken som helst skole, som børnenes forældre vælger. Når det er sagt, er der nogle af børnene, der er skrevet op på Realskolen, men det er slet ikke alle - og bestemt heller ikke et krav,« lyder det fra Christian Kronow.

Flere muligheder

Spørger man den daglige leder af Møllegades Børnehave er der mange fordele ved det kommende samarbejde. Også flere end dem, hun og skolelederen allerede har sat ord på. Der opstår nemlig pludselig flere muligheder i det daglige. Eksempelvis er der åbnet for, at elever fra Realskolen kan komme på besøg i børnehaven for at læse højt for børnene, ligesom skoleelever også kan komme i praktik hos Møllegades Børnehave.

»Det er det her med at være mere synlig. Vi har også nogle udefaciliteter, som man andre steder måske også kunne være interesserede i at låne. Jeg tror det her bliver rigtig godt,« lyder det fra Anne Kloster Bergsma.

Hun er også begejstret for, at de hos Møllegades Børnehave hver onsdag kan låne hallen, så børnene får mulighed for at lege på kryds og tværs af grupperne. Virksomhedsoverdragelsen får ingen betydning for forældre, slår den daglige leder fast. Prisen vil være den samme.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.