Kommunens budget sender cykelstiprojekter længere ud i fremtiden
Skanderborg Kommune skal spare i budgettet for 2023 til 2026, hvilket giver væsentligt færre penge til etablering af cykelstier i kommunen.
Det er ikke nogen hemmelighed, at Skanderborg Kommune skal spare en masse penge i budgettet for periode fra 2023 til 2026. Det er heller ikke nogen hemmelighed, at der for at nå i mål med budgettet bliver pillet flere forskellige steder i kommunen. Et af de steder, hvor budgettet bliver kraftigt beskåret er cykelstipuljen.
Jeg ville da ønske, at vi havde mange flere penge at gøre godt med, for der er virkelig mange steder i kommunen, der trænger hårdt til en cykelsti.
Fra at have i omegnen af ni millioner kroner til rådighed om året, har kommunen nu kun fem millioner kroner til rådighed til arbejdet med at etablere og forbedre cykelstierne i kommunen.
»Det er ikke lykkes mig i mine budgetforhandlinger at overbevise de andre politikere om, at der skal afsættes flere penge til cykelstier. Desværre. Jeg ville da ønske, at vi havde mange flere penge at gøre godt med, for der er virkelig mange steder i kommunen, der trænger hårdt til en cykelsti,« lyder det fra Claus Leick (SF), formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget i Skanderborg Kommune.
Projekter skydes
At udvalget har færre midler at gøre godt med betyder, at en række cykelstiprojekter fordelt over hele kommunen, der allerede er tidsbestemt, bliver udskudt.
Eksempelvis bliver Langelinje i Skjørring først en realitet i 2027 fremfor i 2023 og Baunevej i Galten bliver først færdig i 2026 i stedet for i 2023 som først planlagt.
Claus Leick fortæller, at de i udvalget ikke har siddet og valgt bestemte steder ud, som skulle vente.
»Alle vores cykelstier er i et prioriteringsskema, hvor cykelstierne bliver rangeret efter nogle forskellige parametre. Det er for eksempel ud fra, hvor mange mennesker der kommer til at bruge cykelstien og om det er en skolesti,« forklarer Claus Leick, der godt kan forstå det frustrerende i, at der går endnu længere tid, før områder får en for dem vigtig cykelsti.
Han forklarer også, at de rent politisk ikke vælger, hvilke projekter der først skal laves.
»Det kunne vi godt gøre, men så kunne det hurtigt bliver til sådan noget, hvor dem der er gode til at gøre opmærksom på et område lettere kommer til først frem for dem, der måske ikke er så gode til at råbe højt,« siger Claus Leick.
Rydder op
Claus Leick oplyser, at mange steder i kommunen ville være godt tjent med en cykelsti.
»Vi er ved at rydde op efter de gamle kommuner, hvor man ikke tænkte cykelstier ind i nye bebyggelser, som vi gør i dag. Når vi bygger et nyt boligområde i dag, sørger vi for at tænke en cykelsti ind i mange af de projekter, vi laver. I nogle tilfælde er det kommunen, der betaler og i andre tilfælde er det dem, der udstykker grundene, der skal betale for det,« siger udvalgsformanden og henviser til blandt andet Anebjerg, som undervejs i byggeriet også fik etableret en cykelsti.
Cykelstier i den slags projekter bliver derfor ikke finansieret af cykelstipuljen.