Kamstrup til politikere: For mange barrierer, når der skal ansættes udlændinge

Rekruttering af udenlandsk arbejdskraft ind i valgkampen, da Danmarks Demokraterne var på visit.

Artiklens øverste billede
Fra venstre Michael Stubbe, som viser Inger Stjøjberg og Ulrik Knudsen, Danmarks Demokraterne, rundt på Kamstrup, der oplever bøvl, når der skal ansættes udenlandske medarbejdere. Foto: Erland Rasmussen

Kamstrup A/S i Stilling oplever flere barrierer, når der skal rekrutteres udenlandsk arbejdskraft som udviklingsingeniører, softwareprogrammører og teknikere.

Emnet udenlandsk arbejdskraft blev således bragt ind i valgkampen af Kamstrup A/S i sidste uge, da Danmarks Demokraternes kampagnebus med Inger Støjberg og lokale kandidater slog vejen forbi virksomhedens hovedkvarter i Stilling.

Vi vil gerne fortælle politikerne, at vi er i konkurrence om arbejdskraft med andre virksomheder i Østjylland, men som land er vi jo tillige i konkurrence om de her talenter med andre lande, og er det besværligt at komme til Danmark, så tager de til England, USA eller Tyskland. Og det bliver vi ikke rigere af.

Michael Stubbe, Kamstrup

Voksende eksport

Kamstrup har stor succes med at producere og sælge intelligente løsninger til måling og styring af energi- og vandforbrug verden over. Alene over de sidste fire år er virksomheden vokset fra en eksportandel på 58 til 84 procent.

»Vores kunder og omsætning ligger udenfor Danmark, og vi bliver en mere og mere international virksomhed,« konstaterer Michael Stubbe, Vice President HR, Kamstrup.

I den forbindelse har man brug for medarbejdere, som også har et internationalt mindset.

40 åbne stillinger

Kamstrup søger altid først at rekruttere medarbejdere fra Østjylland og Danmark, men her er man jo i konkurrence med andre virksomheder, hvoraf mange efterspørger medarbejdere med de samme kompetencer som Kamstrup.

Michael Stubbe nævner, at Kamstrup A/S lige nu har 40 åbne stillinger på sin hjemmeside. Dertil kommer stillingsopslag hos udenlandske filialer.

»Vi prøver altid at hente folk lokalt, hvis vi kan. Men vi oplever på nogle områder, at der bare ikke er nok at tage af, og så må vi have muligheden for også at finde dem udenfor Danmark« fastslår han.

Flere barrierer

På Kamstrup oplever man flere barriere, når man rekrutterer udenlandsk arbejdskraft.

Virksomheden kan ikke give en ansøger fra USA eller Indien en garanti om, at de kan få arbejdstilladelse, og usikkerheden gør, at det er besværligt.

Dertil kommer, at det måske varer 3,4 eller 5 måneder, inden en ansøger fra udlandet får en arbejdstilladelse.

»Vi vil gerne fortælle politikerne, at vi er i konkurrence om arbejdskraft med andre virksomheder i Østjylland, men som land er vi jo tillige i konkurrence om de her talenter med andre lande, og er det besværligt at komme til Danmark, så tager de til England, USA eller Tyskland. Og det bliver vi ikke rigere af,« fremhæver Michael Stubbe.

Det er noget bøvl

Et andet eksempel var en medarbejder fra Frankrig, der som EU-borger havde ret til at få en arbejdstilladelse. Det var en tidsbegrænset projektansættelse på tre måneder, men der gik to og en halv måned fra ankomst og til, at vedkommende havde fået et cpr-nummer og et bankontonummer.

»I den tid kan vi ikke oprette dem i vores system og alting skal håndbæres. Det er supertræls, og rent administrativt koster det enormt mange ressourcer. Det er sådan en slags teknisk handelshindring,« mener Michael Stubbe.

Politisk lydhørhed

Den lokale folketingskandidat fra Danmarks Demokraterne, Ulrik Knudsen, Aabyhøj, der stiller op i Skanderborgkredsen, var meget lydhør overfor de problemer, som Kamstrup oplever.

»Det er vi nødt til at gøre noget ved,« sagde Ulrik Knudsen.

Partistifter Inger Støjberg var helt enig.

»Vi stiller os klart åbne overfor udenlandsk arbejdskraft. Det skal være på almindelige løn- og arbejdsvilkår, men det er det jo også på en virksomhed som Kamstrup. Så det har vi overhovedet ingen problemer med. Der er noget bureaukrati, der skal fjernes rundt omkring. Det tager simpelt hen for lang tid for virksomhederne at få ansat udlændinge.,« sagde Inger Støjberg.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.