Glæde over budget trods økonomiske udfordringer

Et bredt flertal står bag forligsgruppens budget, som blev vedtaget i Byrådet.

Artiklens øverste billede
Et bredt forlig om budget 2023 til 2026 er nu vedtaget efter 2. behandling i Byrådet på Skanderborg Fælled. Arkivfoto

»Vi har således et budget for Skanderborg Kommune for 2023 frem til 2026.«

Sådan konkluderede borgmester Frands Fischer, da 2. behandlingen af budgettet på byrådsmødet torsdag i sidste uge, var slut.

Væksten i befolkningen giver ikke kun øget behov for at øge driftsbudgettet, men også for at øge på anlægget. I perioden fra 2023 til 2026 er der i budget lagt for knap 1 milliard kroner i anlæg. Det er syv nye daginstitutioner, to nye skoler og godt 70 nye plejeboliger.

Frands Fischer, borgmester

To forslag

Forud var gået en afstemning om to forslag.

Det ene var fra Ole Drøgemüller, Løsgænger, som havde fremsat sit eget ændringsforslag til budgettet. Her stemte kun Ole Drøgemüller for, mens den resterende del af Byrådet stemte imod. Dermed blev Ole Drøgemüllers ændringsforslag til budget ikke vedtaget. Der var tre byrådsmedlemmer, der ikke var til stede, det var Karina Kirk, Anne Heeager og Charlotte Vindeløv.

Det andet ændringsforslag var fremsat af forligskredsen bag budgetforliget. Her konkluderede borgmester Frands Fischer, at Byrådet med udtagelse af Ole Drøgemüller stemte for ændringsforslaget. Ole Drøgemüller stemte imod, og her gentog borgmesteren, at der var tre byrådsmedlemmer, som ikke var til stede.

På Byrådsmødet motiverede indledningsvist Ole Drøgemüller sit eget budgetforslag, som Uge-Bladet har omtalt i en særskilt artikel andetsteds.

Økonomiaftalen

Dernæst var det borgmester Frands Fischer, der motiverede det andet ændringsforslag på vegne af forligskredsen, som er Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti, SF, Det radikale Venstre, Løsgænger, Enhedslisten og Alternativet.

Ændringsforslaget fra forligspartierne gik på, hvordan man finansierer en sanktion til Skanderborg Kommune, hvis kommunerne samlet set ikke kan overholde de indgåede økonomiaftaler og fastlagte rammer mellem KL og regeringen.

Det er lykkedes, hvad angår service og anlægsramme, men ikke med rammen til skatteforhøjelser, oplyste borgmesteren. Den sidste udmelding til KL går på en samlet overskridelse på 425 millioner kroner.

Konsekvensen af den overskridelse er, at Skanderborg Kommune i 2023 får et reduceret bloktilskud på cirka 1 million kroner. Det vil stige over årene til godt og vel 3 millioner kroner i 2026.

Her har partierne bag budgettet aftalt, at det reducerede bloktilskud afholdes af den afsatte ramme til midtvejsregulering.

Hvis servicerammen i 2022 heller ikke kan overholdes på grund af ekstraordinære prisstigninger, og det også vil medføre sanktioner, er forligskredsen ligeledes enige om at afholde beløbet ved midtvejsreguleringen for 2023.

Kommer der flere udfordringer, vil partierne adressere dem ved budgetlægningen for 2024 og frem.

Mere til velfærd

Forligspartiernes budget er præget af, at Skanderborg Kommune stadig er i vækst. Der er enighed om, at den kommunale velfærd fastholdes. Derfor er der i 2026 indarbejdet hele 139 millioner kroner til at øge velfærdsområdet med det, der svarer til den demografiske udvikling i forhold til i år.

»Væksten i befolkningen giver ikke kun øget behov for at øge driftsbudgettet, men også for at øge på anlægget. I perioden fra 2023 til 2026 er der i budget lagt for knap 1 milliard kroner i anlæg. Det er syv nye daginstitutioner, to nye skoler og godt 70 nye plejeboliger,« sagde Frands Fischer.

Flere udfordringer

Men ingen roser uden torne. Det tekniske budget, som Byrådet skulle forholde sig til, viste, at der manglede 40 millioner kroner på driften i 2026, og hvis målet på et overskud på den ordinære drift på godt 160 millioner kroner skulle opfyldes, så blev det nødvendigt med nogle ændrede prioriteringer også i relation til anlægsudgifterne.

Årsagen til det reducerede overskud på driften skyldes blandt andet udefra kommende faktorer, dels at den statslige kompensation til minimumsnormeringerne ikke dækker de reelle udgifter i Skanderborg Kommune, dels at en økonomiaftale med KL og regeringen reducerede Skanderborg Kommunes handlemuligheder.

»På trods af de store udfordringer er det lykkedes forligskredsen at lande et budget, hvor Byrådets mål om en gennemsnitlig overskud på driften er 160 millioner kroner er overholdt,« fremhævede Frands Fischer.

I budgetforliget er der ligesom sidste år fastholdt aftale om syv langsigtede strategispor. To er skiftet ud fra sidste år, og de to nye er Erhverv og turisme, hvor der skal udarbejdes en ny erhvervspolitik, og det andet en omlægning af beskæftigelsesindsatsen, hvor der skal ske en reduktion i beskæftigelsesmulighederne.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.