Alex Vanopslagh svarer læserne: »Jeg giver ingen andre end mig selv skylden«
Liberal Alliances partileder og spidskandidat i Østjylland besøgte forleden redaktionen for at svare på læsernes spørgsmål i valgserien 'Klog på Kandidaten'.
Hans egen boligskandale, Mette Frederiksens gode sider, Kattegatforbindelsen og velfærd.
Det var bare nogen af temaerne, som læserne bragte på banen, da vi forleden havde besøg af Liberal Alliance-partileder Alex Vanopslagh, som er opstillet i Østjyllands Storkreds til det forestående valg.
Vanopslagh var umådeligt hurtigt på tasterne og nåede vidt omkring. Herunder kan du se et udvalg af spørgsmål og svar (som avisen i visse tilfælde har forkortet) og lære den profilerede, unge partileder (AV) bedre at kende.
Johan Moestrup: Vil du skære i SU’en eller helt afskaffe den?
AV: Vi ser gerne, at SU’en i højere grad bliver lånebaseret ligesom i Norge, og ligesom Reformkommissionen har anbefalet.
Ole: Hvad er LA’s mening om ejendomsvurderingerne, der er på vej efter 10 års ventetid?
AV: Ejendomsvurderingssystemet er blevet et katastrofalt og kafkask system. Jeg så gerne, at man gjorde det simplere; ingen løbende ejendomsværdibeskatning eller grundskyld. Til gengæld en beskatning af gevinsten ved salg.
Martin Honoré: Hvad er din holdning til Kattegat-forbindelsen?
AV: Den skal bare bygges i en fart. Men uden den urentable togforbindelse.
Jette Raven: Ser du det som en politisk opgave at arbejde for at holde liv i landsbyerne?
AV: Det er en af de sværeste udfordringer politik. Nu er jeg selv opvokset i Vestjylland og har boet der i mange år. Der er ikke store universiteter, statslige arbejdspladser eller lignende, men alligevel er arbejdsløsheden lav, der er masser af produktionsvirksomheder og en stærk entreprenør-ånd. Så jeg synes ikke, at man skal have ondt af udkantsdanmark, men derimod føre en god erhvervspolitik, der sikrer, at der også i fremtiden kan være masser af arbejdspladser i udkanten. Og så er der en vigtig opgave i at sikre, at vi ikke centraliserer for meget. Kommunesammenlægninger viste sig at være en fejl.
Markus: Hvorfor er du opstillet her og ikke i Vestjyllands Storkreds?
AV: Altså, hvis jeg nu slog op i min politiker-håndbog, så ville der stå, at jeg skulle sige noget med at mit hjerte banker for Aarhus, AGF og Dokk1. Men sandheden er den, at Østjylland er en af vores vigtigste kredse og det er vigtigt for os, at vi stiller et stærkt hold herovre. Og vi havde åbenbart ikke bedre bud end mig.
Daniel: Du har slagtet statsministeren og regeringen for ikke at læse relevante bilag i minksagen. Er det ikke topmålet af hykleri, når det så viser sig, at du ikke selv har læst regler og betingelser for dobbelt husførsel?
AV: Det kan jeg godt forstå, at du spørger om. Jo, det viser jo bare, at også jeg kan begå fejl. Men det sekund jeg opdagede, at jeg ikke havde styr på reglerne, rettede jeg op på mine boligforhold. Og jeg har tilbudt Folketinget at betale penge tilbage. Jeg giver ingen andre end mig selv skylden. Jeg kan til gengæld forstå på Mette Frederiksen, at det hverken er hendes skyld, ansvar eller en skandale, at hun ikke læser sine papirer, når hun slagter et helt erhverv ulovligt. Så der er nu stadig en forskel i, hvordan Mette og jeg håndterer vores dumme fejl. Og der er nu også forskel på en fejl, der giver uretmæssig adgang til en folketingsbolig og så at fratage folk deres livsværk.
Sune: Hvordan forklarer jeg på en god måde til mine venner, som er mere socialistiske end jeg, at hjælpepakker, tilskud osv. fra politisk side er med til at forværre situationen med inflationen?
AV: Det, du ønsker hjælp til, er, at socialister pludselig skal kunne forstå sig på økonomi. Og der må jeg bare sige, at mod dumhed kæmper selv guderne forgæves.
Philip: Vil du arbejde for at legalisere cannabis
AV: Ja.
Lars: LA er et liberalt parti med et globalt udsyn og respekt for internationale konventioner. Hvordan stemmer det med, at LA vil samarbejde i blå blok med et parti som Nye Borgerlige?
AV: Jamen, hvis vi får blåt flertal, kommer NB og DF til at acceptere, at Danmark ikke bare kan bryde loven. Ellers ender vi jo alle med fodlænke på. Og så kan vi jo samarbejde med NB m.v. på alle de områder, hvor vi er enige. Ned med skatten, mindre pengespild i det offentlige og mindre regeltyranni.
Rikke: Har LA har tænkt sig at privatisere hele den offentlige sektor, hvis det er muligt?
AV: Nej. Vi mener, at velfærden i fremtiden også skal være skattefinansieret, men at det i højere grad leveres af private, som konkurrerer om at give den bedst mulige velfærd til borgerne. Så mere Dagmarsminde og mindre Kongsgården.
Karin Sander Hansen: Vil det ikke give god mening at give skattelettelser til de laveste lønindtægter?
AV: LA’s politik er, at ingen i arbejde skal betale skat af de første 7.000 kroner, som de tjener hver måned. Det er god arbejderpolitik.
Lasse: Passer det virkelig, at du ikke er en god bilist? Rygterne florerer.
AV: Det er lige så rigtigt, at jeg er en dårlig bilist, som det er sandt, at Mette Frederiksen slettede sine sms’er af ”sikkerhedshensyn”.
Jørgen: Er LA villig til at arbejde henover midten med S, RV, Moderaterne m.fl.?
AV: Jeg er i princippet villig til at gøre Mai Villadsen til statsminister, hvis hun vil gennemføre LA’s politik. Jeg er lidt ligeglad med al den ”bogstavleg”. Jeg vil bare gerne have min politik igennem. Men jeg tror, at sandsynligheden for at få borgerlig politik igennem er størst sammen med andre borgerlige partier, fremfor at satse på røde og halvrøde partier, som ikke vil føre borgerlig politik.
Jane Bartram: Hvad mener du om Arne-pensionen? Vil du beholde den?
AV: Nej, det ønsker jeg ikke. Vi har allerede seniorpensionen, hvor folk med nedsat arbejdsevne kan trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet syv år før pensionsalderen til en langt højere ydelse end Arne-pensionen. Derudover vil vi indføre noget, vi kalder FriPension, som skal give danskerne mulighed for skattefri opsparing til at trække sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet for egne penge.
Dan: Er A-kraft i Danmark en del af en løsning på energiudfordringerne? Og hvor skal et værk ligge?
AV: Ja, jeg tror, at kernekraft kan være med til at sikre den grønne omstilling - også i Danmark. Vi kunne evt. opkøbe dele af Barsebäck og dele det med svenskerne. Et værk kunne måske være på Lindholm. Vores politik er, at der efter valget skal nedsættes en ”Niels Bohr”-kommission, som skal undersøge mulighederne for og potentialet i kernekraft i Danmark.
Alexander: Hvilken dansk politiker er i dine øjne den dygtigste i Folketinget?
AV: Der er mange. Jacob Mark fra SF er rigtig dygtig. Pelle Dragsted fra Enhedslisten. Torsten Schack og Mona Juul er to politikere, som ikke nødvendigvis er meget fremme i medierne, men som virkelig laver et stærkt stykke rugbrødsarbejde bag kulisserne. Dem har jeg stor respekt for.
Janus L.: Er det en kommunal opgave at drive lufthavn?
AV: Nej.
Mona Laursen: Bør regionsrådene nedlægges?
AV: De skal ikke nedlægges bare for at blive nedlagt. Regionerne har i dag for mange kasketter på. Hvis regionerne skal have en fremtid, så skal sygehusene enten være selvejende eller private, mens regionens opgave er at sikre mest mulig velfærd for pengene, frit valg til borgerne, en sund konkurrence - og at patientrettigheder overholdes.
Peter Nybo: I hvilket samfund er lavere skat for de højestlønnede og bedst stillede kommet de dårligst stillede borgere til gode?
AV: Schweiz.
Jens Ignes: Deler du Papes betragtninger ift. hvor meget der kan spares i det offentlige?
AV: I dag er 20 % af alle offentligt ansatte ansat til at arbejde med administration. Det tal er alt for højt. Et andet eksempel på besparelser: Vi bruger 20 mia. kroner årligt på erhvervsstøtte. Det ville være bedre bare at sænke skatterne.
Per Fischer: Man skal have ren straffeattest, hvis man vil være lærer eller politibetjent, men du støtter åbenbart Støjberg som minister. Du har selv lige haft en boligsag. Jeg går ud fra, at du betaler beløbet tilbage til samfundet? Det handler jo om at stå vagt om vore retsprincipper, ikke?
AV: Jeg støtter kun Støjberg som minister, hvis jeg føler mig betrygget i, at hun ikke vil bryde loven igen. Angående boligsag: Jeg har, det sekund jeg opdagede, at jeg ikke levede op til reglerne om folketingets medlemsbolig, opsagt den, påtaget mig det fulde ansvar og tilbudt folketinget at betale beløbet tilbage. Det er pinligt, at jeg ikke havde styr på reglerne, men i det mindste prøver jeg ikke at give andre skylden for mine fejl.
Kia L.: Du har sagt, at den her krise skal gå ud over nogen. Som politiker har du magt til at bestemme hvem. Så hvem?
AV: Svært, men vigtigt spørgsmål. Jeg tror ikke, at du kan få en eneste politiker i det her land til at love, at ingen vil gå konkurs eller blive meget presset på deres energiregninger. For alle politikere ved, at hvis vi skal til at betale borgernes og virksomhedernes energiregninger, kræver det enten: 1) At hæve skatterne med mange mia. kr.. Dum idé. 2) Sænke det offentlige forbrug mærkbart for at kunne give hjælp (men det er der ikke mange politikere som tør). Eller 3) Bare sprøjte penge ud i samfundet og gøre inflationen værre. Meget dårlig ide. Så - ligesom alle andre på Christiansborg vil jeg ikke have alle mulige hjælpepakker til at redde gud og hvermand. Jeg tør bare være ærlig omkring det. Vores politik er, at vi skal sænke det offentlige forbrug og sænke skatterne mærkbart - det kan ruste folk til at stå imod økonomisk modvind - men hvis vi ruller spandevis af hjælpepakker udover samfundet, så risikerer vi at gøre inflationen værre. Og det er det værste, vi kan gøre. Derfor kommer inflationen til at gøre ondt på os alle, men hvis vi tør lade det spille sig ud, er sandsynligheden, for at inflationen bliver kortvarig, større.
Kresten L.: Hvad gør Mette Frederiksen godt?
AV: Hun er god til at appellere til noget af det vigtigste, vi har i Danmark: Tillid og sammenhængskraft. Det fortjener hun ros for. Hun fortjener også ros for at stå fast på en stram udlændingepolitik. Og hun forstår, at Danmark ikke bliver et bedre land af, at alle unge kommer på universitetet fremfor at tage en erhvervsuddannelse. Mette er en dygtig politiker, som vil det godt for Danmark. Men hun har et usundt forhold til magten - og det bedste for vores folkestyre og demokrati er, at hun bliver vippet af pinden.
Diana: Hvorfor tager du ikke hensyn til dem, som ikke kan klare sig selv?
AV: Det er jo en typisk fordom, at vi ikke går op i at gøre noget for samfundets mest udsatte borgere. Men selvfølgelig vil vi det. Desværre behandler vores velfærdssamfund de svageste borgere dårligst. Uanset om du er hjemløs, psykisk syg eller har alvorlige handicap, så vil du som regel opleve, at det kommunale system er bureaukratisk, tungt og en konstant kamp for at få den hjælp, som burde være en selvfølge. Vi ønsker at føre en politik, hvor Ankestyrelsen kan pålægge kommunerne bøder, når de har behandlet socialt udsatte borgere dårligt. Hvor kommunen skal betale en bod/erstatning til den forurettede borger. Men det er rigtigt, at vi har det grundlæggende menneskesyn, at vi hver især har et personligt ansvar for vores liv. Jeg synes, at det værste man kan sige til folk, der er ramt af livets ulykke og uheld, er, at nu kan de intet stille op, alt håb er ude og at de resten af livet er ofre. Vi kan alle gøre en forskel - også i vores eget liv. Og det budskab står jeg gerne på mål for.