Budget 2024-2026: Store smil, men er de ægte?

Med undtagelse af Nye Borgerlige er det samtlige partier i byrådet der står bag budgetforslaget for de kommende fire år.

Artiklens øverste billede
Fra venstre: Peter Kjær (Ø) , Trine Frengler (A) , Jørgen Naut (A), Borgmester Frands Fischer (A) , Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen (Å), Claus Leick (F), Anne Heeager (B) , Jens Szabo (V), Martin Frausing Poulsen (O) , Christina Bottke (V) og Thomas Cordtz (C). Foto: Skanderborg Kommune

På overfladen er der meget at glæde sig over, men kradser du i overfladen, kommer du i tvivl. Det glædelige er naturligvis, at Skanderborg Kommune i det store og hele kan fastholde sit nuværende velfærdsbudget og - om de øvrige kommuner i KL vil det - også er istand til at foretage de nødvendige investeringer, så kommunen kan følge med og tilbyde de faciliteter til daginstitutioner, skoler og ældrepleje, som befolkningstilvæksten kræver.

Det har ikke være det nemmeste budget. Der er besparelser i det, men jeg vil gerne understrege, at vi i år har peget dem ud og undgået rammebesparelser og grønthøster-metoden. Det er positivt, at vi politiske har været inde sætte en retning.

Frands Fischer (S), borgmester

Over de kommende fire år vokser driftsbudgettet således med ekstra 139 millioner kroner fordelt med 37 mio. kr. til dagtilbudsområdet, 14 mio. kr. til skoler og pædagogiske fritidstilbud, 58 mio. kr. til ældreområdet, 15 mio. kr. til borgere med fysisk og psykisk handicap og 15 mio. kr til kommunal medfinansiering af regionale sundhedsydelser.

Udvidelsen af driftsbudgettet betyder ikke, at der er ekstra at rutte med til velfærd. Det er alene det, der er nødvendigt at for at fastholde velfærdsniveauet i takt med, at vi bliver flere og flere borgere i kommunen.

Flere varme hænder

Til glæde for børnefamilierne betyder minimumsnormeringerne, at kommunen skal bruge 36 mio kr. på at ansætte det nødvendige pædagogiske personale. Det svarer til cirka 85-90 nye pædagoger alene for at leve op til kravet i minimumsnormeringerne. Dertil kommer de ansættelser, der er nødvendige som følger af væksten i antallet af børn.

Tilsvarende skal der ansættes omkring 120 flere medarbejdere – eller investeres i mere velfærdsteknologi – i ældreplejen for at følge med væksten i antallet af ældre borgere i kommunen.

Ud over de 139 mio. kr. ekstra i driftsbudgettet afsættes der de kommende fire år 26,5 mio. kr. til klimaindsatser. En del af de penge skal bruges på at afvikle gas- og oliefyr i offentlige bygninger og opstilling af ladestandere til el-biler.

Ambitiøst anlægsprogram

Partierne bag budgetforslaget forventer at opføre ikke mindre end syv nye daginstitutioner, to nye skoler og 70 nye plejeboliger over de kommende fire år.

Derfor indeholder budgetforslaget også et af landets største anlægsprogrammer set i forhold til kommunens størrelse. Lige knap 1 mia. kroner forventer byrødderne at kaste efter anlægsbudgettet. Det kræver et ordentlig sug på ikke mindre end 416 mio. kroner af kassebeholdningen, hvis det skal lade sig gøre.

Udlignings-jokeren

Hvorfor er det så, det alligevel ikke er så fedt det hele?

En af grunden er udligningsreformen. For selvom Skanderborg er en af de kommuner i landet med den højeste vækst i indbyggertallet og derfor er hårdt presset på demografien, så er vi samtidig en af de kommuner, der rammes hårdest af udligningsreformen. Sagt på en anden måde, så har Skanderborg i dag et af landets laveste indtægtsgrundlag at drive kommune for efter udligning.

Dertil kommer at det statslige bloktilskud er reduceret og at den statslige kompensation til minimumsnormeringer langt fra dækker den reelle udgift. Alene her kommer Skanderborg til at mangle 20 mio. kr. årligt. De skal findes et sted.

Nødvendige besparelser

Derfor indeholder budgettet også besparelser på 15.5 mio. kr. i 2023 voksende til 57,1 mio. kr. i 2026. Blandt andet skal der skæres 12,3 mio. kr. på beskæftigelsesindsatsen, 2 mio. kr på administration og ledelse i 2023 voksende til 6 mio. kr. i 2026. Samme beløb skal findes på ældreområdet og på området for voksne med særlige behov.

På anlægssiden er den helt store joker priserne til byggematerialer, der det seneste år er skudt i vejret, og den udvikling er ikke vendt. Det betyder, at de planlagte byggeprojekter kan blive en hel del dyrere end forventet. Selvom anlægsbudgette et astronomisk højt for Skanderborg, har det derfor været nødvendigt at prioritere de byggerier, der handler om at skaffe ekstra kapacitet til dagtilbud, skoler og plejeboliger.

Vi har desuden lagt vægt på, at sidste års beslutning om ikke at afkræve borgerne yderligere skatter er fastholdt. Det er særlig vigtigt nu, hvor borgerne rammes af store prisstigninger

Jens Szabo (V)

»Ingen grønthøster«

»Det har ikke være det nemmeste budget. Der er besparelser i det, men jeg vil gerne understrege, at vi i år har peget dem ud og undgået rammebesparelser og grønthøster-metoden. Det er positivt, at vi politiske har været inde sætte en retning. Og selvom der er besparelser, så har der også været plads til at sætte andre ting i gang for at skabe udvikling i Skanderborg Kommune,« understreger borgmester Frands Fischer (S).

Samtlige politiske forhandlere udtrykker glæde over, at det er lykkes at undgå besparelser på de store velfærdsområder - dagtilbud, skole og ældrepleje.

Venstre glæder sig desuden over, at der fortsat er turbo på den grønne omstilling, og at det er en mere målrettet indsats omkring kommunens egen CO2-reduktion, der nu sættes i spil i budgetforslaget.

»Vi har desuden lagt vægt på, at sidste års beslutning om ikke at afkræve borgerne yderligere skatter er fastholdt. Det er særlig vigtigt nu, hvor borgerne rammes af store prisstigninger,« konstaterer Jens Szabo, der også er glad for, at man nu i byrådet er enige om, at se på mulighederne for at spare på ledelse og administration.

Same procedure as last year

I samme boldgade er de Konservative.

»Der er roser og tidsler i budgettet. For os var det vigtigt at undgå skattestigninger og grønthøstermetoder. Samtidig er vi glade for, at der er plads til at støtte kulturlivet, og at vi omsider har fået en demografimodel på specialskoleområdet, så vi styrker indsatsten her,« understreger Thomas Cordtz.

Dansk Folkepartis Martin Frausing Poulsen glædede sig som de øvrige over, at det igen lykkedes at lave en bred budgetaftale for Skanderborg Kommune.

»Same procedure as last year - og med samme karakteristik: En ambitiøs budgetaftale, der kræver fuld fokus. Som altid handler det for DF om at sidde med ved bordet, og kæmpe for vores mærkesager. Vi ser frem til, at der nu skal udarbejdes spareforslag indenfor administrationen, det har ikke før kunnet lade sig gøre,« udtaler han.

Grønt fokus men færre cykelstier

SF glæder sig over det ekstra løft til klimaindsatser og byrådets beslutning tidligere i år om at være selvforsynende med grøn energi fra 2030.

»Det er meget ambitiøst og kræver handling. Vi er oså glade for at det nu skrives ind, at kommunen skal være med til at styre placeringen af vedvarende energianlæg i samarbejde med landsbyerne og at borgerne skal sikres mulighed for at købe andele. Det er også positivt, at alle sager fra næste år skal have en klimavurdering af, hvor grønne de egentlig er,« siger Claus Leick.

SF havde dog gerne undeværet, at puljen til cykelstier en overgang sættes ned, samt at den tidligere overgang fra børnehave til SFO. En holdning, ogse de radikales Anne Heeager giver udtryk for.

Byrådets 2. behandling af budgetforslaget finder sted onsdag 13. oktober.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.