Lynvisit i Skanderborg: Statsministerkandidat i øjenhøjde på gymnasiet

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen fik byge af spørgsmål fra elever.

Artiklens øverste billede
Venstres formand og statsministerkandidat Jakob Ellemann-Jensen besøgte Skanderborg Gymnasium. Foto: Erland Rasmussen

Der var masser af spørgsmål fra de cirka 200 gymnasielever, som mødte en af hovedpersonerne i dansk politik, Venstres formand og statsministerkandidat, Jakob Ellemann-Jensen, der var på lynvisit på Skanderborg Gymnasium i fredags.

Det første, vi kommer til at gøre med en ny regering, er at rulle tvangsfordelingen af gymnasieelever tilbage. Jeg ved godt, at Skanderborg Gymnasium ikke har været ramt af den her, men det er der godt nok andre, der har. Og det at fordele elever på baggrund af forældres indkomst er udansk. Jeg synes, det er modbydeligt, så det kommer vi til at rulle tilbage. Det skal være jer, der bestemmer.

Jakob Ellemann-Jensen, formand Venstre

Nej til tvangsfordeling

Jakob Ellemann-Jensen kom hurtigt ind på et emne direkte fra gymnasieelevernes egen verden, som han vil gøre noget ved, hvis der kommer en borgerlig regering efter valget.

»Det første, vi kommer til at gøre med en ny regering, er at rulle tvangsfordelingen af gymnasieelever tilbage. Jeg ved godt, at Skanderborg Gymnasium ikke har været ramt af den her, men det er der godt nok andre, der har. Og det at fordele elever på baggrund af forældres indkomst er udansk. Jeg synes, det er modbydeligt, så det kommer vi til at rulle tilbage. Det skal være jer, der bestemmer,« sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Tre gymnasieelever efter mødet med Jakob Ellemann-Jensen. Fra venstre Toke Friis-Christensen, Marcus Wenzel og Thure Johan Ortvad. Foto: Erland Rasmussen

Unges dårlige trivsel

Der kom et emne mere fra gymnasieelevernes egen hverdag i fokus, da en elev spurgte til, hvad der kan gøres for at hjælpe unge med deres manglende trivsel?

»Jeg tror, at der er enormt mange parametre i det her, og jeg tror ikke, at det er noget, vi løser bare ved at sige, at der skal være bedre psykiatri, fordi det er symptombehandling. Det er absolut nødvendigt, men vi bliver nødt til at starte tidligere, og vi bliver nødt til at starte med, at vi kommer af med den her perfekthedskultur. Jeg siger ikke, at det er det eneste, men i min optik fylder det hos de unge mennesker, jeg har talt med,« svarede Jakob Ellemann-Jensen.

Tættere på unge

Der var spørgsmål og svar om emner som grøn omstilling, økonomi, sundhedsområdet, regeringsdannelse, meningsmålinger og udlændingepolitik til Venstres formand. Men hvad fik gymnasieeleverne egentlig ud af at mødet med Jakob Ellemann-Jensen?

»Vi kom lidt tættere på, fordi vi kun hørte ham, og der ikke var andre politikere. Han bliver meget mere personlig med publikum, når han ikke skal diskutere med andre. Begge dele har sine kvaliteter, og det er godt, at vi kan møde politikere. Men han kan jo nok bedre snakke sig udenom foran os,« sagde Toke Friis-Christensen, 19 år, Stilling.

»Jeg synes, det var interessant, at Jakob Ellemann-Jensen kommer ud og møder unge mennesker, og at vi kan stille spørgsmål til ham, fordi når man ser debat i TV, så er det problemstillinger i aktuel politik lige nu, men her kommer der spørgsmål fra vores aldersgruppe om noget, som optager os. På den måde bliver det mere interessant for os,« kommenterede Marcus Wenzel, 18 år, Stilling.

»Det var fint, at der blev talt meget om unge mennesker, hvilket ikke altid sker i den offentlige debat. På den måde kom det lidt tættere på. Og så er det også meget sjovt, at han står foran en,« lød holdningen fra Thure Johan Ortvad, 19 år, Ry.

God kontakt

Ugebladet spurgte efterfølgende også Jakob Ellemann-Jensen, hvad han kunne bruge mødet med gymnasieeleverne i Skanderborg til?

»Det er vigtigt, at de unge er med til at sætte dagsordenen op til det her valg. Vi har det som politikere meget med at se på de vælgergrupper, der er størst. Det er tilfældigvis også de vælgergrupper, der er ældst. Og en gang imellem bør vi altså også se på dem, der er fremtiden. Jeg synes, det er rart at tale med de unge om de temaer, som optager dem og prøve at få en stærkere fornemmelse af, hvad der fylder i deres opmærksomhed, og hvad der bekymrer dem, « sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.