Udvalgsformand om stordagpleje: »Fromt ønske er endt som voldsom politisk sag«

Økonomi- og Erhvervsudvalg sender sag retur til fagudvalg for anden gang.

Artiklens øverste billede
Emma Perriton fra Landsbyrådet har et stort ønske om oprettelse af en stordagpleje i Hylke, så hendes datter kan blive passet lokalt. Politiske er det dog en mere end varm kartoffel. Arkivfoto

»Det, der startede som et fromt ønske fra borgerne i Hylke, er endt som en voldsom politisk sag. Det er ærgerligt, at sagen sendes tilbage i stedet for at afslutte den og arbejde på at konvertere de pladser. Men når politik bliver politik, så sker det, og jeg forstår ikke, hvorfor de sender sagen tilbage.«

Sådan kommenterer formanden for Børne- og Ungdomsudvalget, Trine Frengler (S), den seneste udvikling i sagen om stordagpleje i Hylkle, efter at et flertal i Økonomi- og Erhvervsudvalget har besluttet at sende sagen retur til fagudvalget. Det er således anden gang, at Økonomi- og Erhvervsudvalget sender sagen tilbage.

Det er en interessant tanke, og det vil kunne udvide mulighederne for pasning af de 0-2-årige. Derfor vil vi gerne se på, hvordan man kan skrue det sammen, og om det er noget, folk vil bruge. Men det skal ske på et oplyst grundlag, og vi vil gerne arbejde videre med konceptet og herunder også, om det kan gøres billigere.

Trine Frengler (S) formand Børne- og Ungdomsudvalget

Kritik af beslutning

I Børne- og Ungdomsudvalget havde man ellers af økonomiske grunde besluttet at sige nej til forslaget om stordagpleje, som kommer fra forældre og Hylke Landsbyråd, fordi det ifølge administrationens beregninger ville koste 2,5-2,7 millioner kroner.

Udvalget besluttede samtidig også, at der skulle arbejdes videre med at lave et koncept for etablering af stordagplejeordninger som supplement til de almindelige dagplejere, som der forventes at blive mangel på, ligesom udvalget oversendte et forslag om at konvertere 10 børnehavepladser til syv vuggestuepladser i Tusindfryd i Hylke til budgetforhandlingerne.

Hylke Landsbyråd har efter Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning kritiseret, at det skulle være så dyrt at tilpasse et tidligere skolelokale til stordagpleje, og i en pressemeddelelse fra landsbyrådet blev politikerne i udvalget beskyldt for at være styret af administrationen.

»De beregnede estimater af udgiften til en stordagpleje rammer helt ved siden af skiven. Blandt andet er et krybberum til barnevogne anslået til 625.000 kr. Dagplejekontoret har i forvejen bekræftet, at det allerede eksisterende halvtag kan dække behovet. Hvorfor så bygge nyt? For os ligner det, at nogen på forhånd ar bedt om et uladesiggøreligt scenarie,« skriver Emma Perriton fra Landsbyrådet i Hylke i en mail til UgeBladet.

Det afviser Trine Frengler.

»Vi har som udvalg og lægfolk i udvalget ingen grund til at betvivle beregningerne fra embedsmændene eller de regler og det lovgrundlag, der gælder for stordagpleje, og det må stå for deres regning,« kommenterer Trine Frengler.

Trine Frengler henviser til, at prisen for at indrette stordagpleje i Hylke hænger sammen med, hvad bygningen i Hylke oprindeligt er godkendt til. Når funktionen ændres til stordagpleje betragtes den som en institution, og så er det et andet regelsæt, der gælder.

Derimod kræves der noget mindre for at komme i gang, når en bygning allerede er godkendt til formålet. Det er i det lys, at forslaget til budgetforhandlingerne om at konvertere børnehavepladser til vuggestuepladser i Tusindfryd i Hylke, skal ses.

»Men når medlemmer af Økonomi- og Erhvervsudvalget sender det tilbage, så kan det ikke nå at komme med i budgetforhandlingerne, selv om der var lyst til at få det med i budgettet. Det synes jeg er ærgerligt,« siger Trine Frengler.

En lille institution

Ifølge formand for Økonomi- og Erhvervsudvalget, borgmester Frands Fischer (S) bunder uenighederne formentlig i, at man har startet en snak om stordagpleje op ud fra et fokus på almindelig dagpleje i private hjem og de private stordagplejer, der er i kommunen.

»Det er andre regler, der gælder på de områder, end hvis vi går ind og laver en stordagpleje på kommunal jord. Så er det pludselig en kommunal ejendom, der skal kunne rumme en stordagpleje, og det betyder, at man skal over og kigge i institutionskataloget, og så er det at betragte som en helt almindelig institution, der bare ikke er så stor,« forklarer han.

Det betyder ifølge borgmesteren, at alle institutionsforhold skal være afklaret, og derfor er man ovre og kigge i det prisindeks, der hedder byggerier til institutioner.

»Og det er givetvis et andet tal, end når man laver små private tilpasninger til et overdækket tag og sådan noget. Når vi laver en institution, så skal et krybberum for eksempel følge bestemte regler. De skal være isolerede rum og afdækket. Der kan man ikke bare benytte et halvtag. Det giver selvfølgelig nogle andre priser end dem, man får, hvis man i et privat hjem kigger på et halvtag og konstaterer, at her sagtens kan stå et par barnevogne. Men det går ikke, for det er et andet sæt regler, der gælder en kommunal stordagpleje,« understreger Frands Fischer.

Trykprøves endnu engang

Selvom de blå partier i Børne- og Ungdomsudvalget var enige med de øvrige partier i udvalget om at sige nej til stordagplejen, var det de blå partier i Økonomi- og Erhvervsudvalget, der stillede forslag om at sende stordagplejen til bage til fagudvalget til endnu en tredje runde.

Næstformand i Økonomi- og Erhvervsudvalget, Thomas Cordtz (K) forklarer forslaget med, at det var et opgivende og ærgerligt udvalg, der sagde nej.

»Der er voldsomme uoverensstemmelser mellem det, administrationen siger, og de tal, de har tilvejebragt i Hylke. Derfor vil vi gerne have trykprøvet administrationens vurdering af, at lokalerne i Hylke er af institutionsmæssig karakter. Også for at holde stordagplejedrømmen i live,« siger han.

»I forsommeren forlød det, at det ville koste omkring en million kroner. Det tal voksede hen over sommeren til 2,7 millioner kroner. Nogle siger, det kan gøres billigere end det, administrationen er kommet frem til. Vi har ikke ekspertisen i Økonomi- og Erhvervsudvalget til at vurderer det. Derfor skal det skal tilbage i fagudvalget, så vi er sikre på, at forslaget har fået en fair og ordentlig behandling.«

Interessant tanke

Børne- og Ungdomsudvalget vil gerne se på et koncept for etablering af stordagplejeordninger blandt andet fordi, at det kan være svært at skaffe dagplejere. En konceptbeskrivelse skal sikre, at det bliver ens og synligt for alle i kommunen og fremgå tydeligt, hvad det koster, hvad kravene er til lokaler, ligesom der også er særlige forhold omkring forældrebetaling, fordi det er dyrere.

»Det er en interessant tanke, og det vil kunne udvide mulighederne for pasning af de 0-2-årige. Derfor vil vi gerne se på, hvordan man kan skrue det sammen, og om det er noget, folk vil bruge. Men det skal ske på et oplyst grundlag, og vi vil gerne arbejde videre med konceptet og herunder også, om det kan gøres billigere,« uddyber Trine Frengler.

Trine Frengler understreger, at kommunen lever op til, at børnene kan passes i enten deres eget skoledistrikt eller i naboskoledistriktet.

»Der skal være ensartethed for borgerne. Jeg ville som udvalgsformand ønske, at økonomien var sådan, at alle børn kunne passes tættest på, hvor de bor, men vi bliver nødt til at se på det overordnet,« kommenterer formanden for Børne- og Ungdomsudvalget, Trine Frengler.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.