Skanderborgs borgmester: Vi har også interesser i energipark i Odder Kommune

Anlæg med blandt andet biogas i Odder Kommune kan få konsekvenser for Skanderborg Kommune.

Artiklens øverste billede
Christian Liin Hansen, der bor på Torrildvej i Skanderborg Kommune, peger ud mod den placering, der er tiltænkt et biogasanlæg i Odder Kommune. Foto: Erland Rasmussen

Henvendelsen til lokalpolitikerne i byrådet i Skanderborg Kommune fra de Skanderborg-borgere, som føler sig i en klemme på grund af en tæt placering til en måske kommende energipark med både solceller og biogasanlæg i Odder Kommune, er foreløbig blevet både hørt og set.

Jeg kan sagtens forstå, at det kan have konsekvenser, at man på den anden side af kommunegrænsen påvirker udsigten, hvis det er vindmøller, eller hvis det er biogas, at der så kan være lugtgener.

Frands Fischer, borgmester

»Det er korrekt, at byrådet har fået tilsendt mail fra borgere i den del af kommunen. Den er formidlet videre til byrådet, og jeg har bedt om, at vi får den behandlet i vores tekniske afdeling for at finde ud af, hvad der er op og ned, og hvad vi som kommune kan stille op,« siger borgmester Frands Fischer (S), Skanderborg Kommune.

Frygter lugt og trafik

Sagen drejer sig om etablering af Odder Bioenergipark. Her skal være solceller på den største del af det samlede projektareal på 106 hektar, og heraf er der planer om at etablere et biogasanlæg på 16 hektar.

Anlægget vil være i tæt afstand mellem byerne Gjesing, som er i Skanderborg Kommune, og Torrild, som er Odder Kommune. Det specielle ved sagen er, at projektområdet ligger i Odder Kommune, og at det derfor er den kommune, som er planlægningsmyndighed, selv om der også vil være konsekvenser for borgere i Skanderborg Kommune.

Det er en Gjesing-borger, Christian Liin Hansen, som Ugebladet har besøgt og bringer en artikel om andetsteds i bladet, der har skrevet mailen som et opråb til lokalpolitikerne på vegne af Gjesing, Torrild og andre i nærområdet, fordi beboerne frygter for både lugtgener, tung trafik og spoleret udsigt.

Forstår borgerne

Borgerne vil gerne have Skanderborg Kommune til at tage affære.

»Jeg savner, at Skanderborgs lokalpolitikere tager fat i Odder Kommune og siger, at I kommer til at belaste vores borgere. Det er godt nok jeres projekt på jeres grund, men lugtgener og tung transport er sådan set ligeglad med kommunegrænser,« argumenterer Christian Liin Hansen således i den artikel.

Skanderborgs borgmester forstår borgerne.

»Jeg kan sagtens forstå, at det kan have konsekvenser, at man på den anden side af kommunegrænsen påvirker udsigten, hvis det er vindmøller, eller hvis det er biogas, at der så kan være lugtgener,« siger Frands Fischer.

Borgmesteren peger ligesom borgerne også på, at der tillige er forhold omkring trafikken til og fra et biogasanlæg, som kan have betydning.

»Jeg har selv været optaget af det med trafikken, fordi der kommer tung trafik til et sådant et anlæg, og hvis det bliver på tilkørselsveje fra Skanderborg, så er det klart, at vi også kommer til at være optagede af det i forhold til trafikbelastning,« uddyber Frands Fischer.

Hvad er muligt?

Det forhold, at forhåndshøringen om Odder Energipark, foregår i en anden kommune, gør det lidt mere kompliceret for Skanderborg Kommune, erkender borgmesteren.

Med andre ord skal man finde ud af, hvilke regler der gælder, når det ikke er Skanderborg Kommunes ansvarsområde.

»Hvordan og hvor meget, vi kan gøre, kan jeg ikke svare knivskarpt på i dag. Men jeg har bedt om, vi ser på mulighederne. Det er ikke så nemt, når det foregår i en anden kommune,« siger han.

Frands Fischer nævner, at der har været tilfælde tidligere, hvor Skanderborg Kommune har indgivet høringssvar eksempelvis til Aarhus Kommune omkring tung industri ude ved Skovby og mod Hørning. Men Aarhus Kommune valgte alligevel at gennemføre deres planer.

På samme måde vil Odder Byråd kunne gå videre med deres planer, uanset hvad Skanderborg Kommune måtte mene, lyder vurderingen.

Frands Fischer nævner tillige, at han har talt med sin kollega i Odder, Lone Jakobi (S), om sagen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.