Familiefar frygter for fremtiden: Ny nabo kan ødelægge vore drømme
Christian Linn Hansen kæmper mod planer om biogasanlæg på grænsen mellem Odder og Skanderborg Kommune.
»Det ødelægger vores liv og drømme.«
Så alvorligt lyder det fra Christian Linn Hansen, når man spørger, hvordan det påvirker ham personligt, at der blot 500 meter ude, når man kigger fra terrassen i haven til ejendommen på Torrildvej i Gjesing er planer om at opføre et biogasanlæg med 75 meter høj skorsten og op til 30 meter høje siloer til gylle i et landskab, hvor der lige nu udspiller sig det skønneste sceneri med bølgende kornmarker, kuperet terræn og læbælter med høje træer, hvor rådyrene kommer frem hver anden dag.
Jeg savner, at Skanderborgs lokalpolitikere tager fat i Odder Kommune og siger, at I kommer til at belaste vores borgere. Det er godt nok jeres projekt på jeres grund, men lugtgener og tung transport er sådan set ligeglad med kommunegrænser.
Frygten for ny nabo
Stemmen knækker og øjnene bliver våde flere gange under interviewet på den 36-årige ingeniør, som er gift med Anna og far til tre børn på 8,5 og 2 år, fordi han bliver rørt, når han fortæller om sin frygt for, at parrets fælles drøm om et liv på landet med godt naboskab, fred, idyl samt flot udsigt og herlighed er i fare for at forsvinde.
Christian Liin Hansen er nemlig bange for, at freden forsvinder med et biogasanlæg som nabo og i stedet bliver afløst af et helvede med lugtgener fra anlæg, støj og masser af tung trafik af store lastbiler, der vil køre i pendulfart til og fra biogasanlægget med gylle.
Dertil kommer frygten for at blive økonomisk stavnsbundet til et hus, som vil tabe i værdi, og at det kan medføre insolvens eller økonomisk ruin, hvis familien bliver nødt til at flytte.
Speciel sag
Først handlede det om, at der skulle etableres en energipark med solceller, men efterfølgende er ansøgningen fra AURA VE og Bioenergi Østjylland A/S blevet udvidet til også at omfatte et biogasanlæg. Ansøgningen drejer sig således om etablering af 106 hektar energipark, hvoraf de 16 hektar er et biogasanlæg.
Anlægget vil være i tæt afstand mellem byerne Gjesing, som er i Skanderborg Kommune, og Torrild, som er Odder Kommune. Det specielle ved sagen er, at projektområdet ligger i Odder Kommune, og at det derfor er den kommune, som er planlægningsmyndighed, selv om der også vil være konsekvenser for borgere i Skanderborg Kommune.
Den oprindelige kommuneplan fra Odder Kommune fra december 2021, som gælder til 2033, handler udelukkende om et solcelleareal på 63 hektar uden biogasanlæg. Sagen er nu i forhåndshøring i Odder Kommune, og høringsfristen udløber onsdag 24. august.
Efterlyser reaktion
Christian Liin Hansen har sammen med andre borgere fra både Torrild og Gjesing stemt dørklokker og samlet underskrifter mod planerne om biogasanlægget og meget andet.
Som et af de seneste initiativer har Christian Liin Hansen på vegne af hele Gjesing, Torrild og andre i nærområdet sendt en mail til lokalpolitikerne i Skanderborg Byråd med en appel om at handle på sagen.
I mailen udstedes en åben invitation til lokalpolitikerne fra Skanderborg Byråd om at komme ud og se på forholdene.
Baggrunden er, som det også anføres i henvendelsen, at borgerne er bekymrede for, hvilken indflydelse et biogasanlæg og den tunge trafik kan få for hele Skanderborg og Odder Kommune.
De peger på, at der vil blive kørt 58 gange frem til anlægget og 58 gange tilbage i seks dage om ugen.
Borgerne frygter også for lugtgener i kølvandet på kørsel med gylle, halm, slagteriaffald og meget andet. De mener, at der er dokumentation for, at biogasanlæg kan lugte op til 7 kilometers afstand.
Snak med naboen
Hvad er det, du gerne vil have Skanderborg Kommune til at gøre?
»Jeg tænker, at de skal tage en god snak med deres nabokommune og prøve at fortælle dem, at denne placering går altså også ud over borgere i Skanderborg heriblandt Gjesing og andre borgere plus, om man uden videre fra Skanderborgs perspektiv kan tillade, at nabokommunen har planer om at trække 70 procent af den tunge transport gennem Skanderborg-veje,« svarer Christian Liin Hansen.
Christian Liin Hansen ved ikke, hvor meget information Skanderborg Kommune har fået fra Odder Kommune.
»Jeg savner, at Skanderborgs lokalpolitikere tager fat i Odder Kommune og siger, at I kommer til at belaste vores borgere. Det er godt nok jeres projekt på jeres grund, men lugtgener og tung transport er sådan set ligeglad med kommunegrænser,« tilføjer han.
I Gjesing er man også kede af, at man som borgere i Skanderborg Kommune selv skulle finde ud af, at der var noget i gære.
»Der er noget forkert i den proces, når reglerne formentlig siger, at Skanderborg Kommune ikke skal informere og inddrage os nu, men det er forkert, når det er så tæt på, hvor vi bor,« lyder argumentet fra Christian Liin Hansen, som opfordrer alle berørte Skanderborg-borgere til at gøre indsigelse til Odder Kommune.