Lang debat i byrådet om ny skole i Ry kræver mere hal-plads til idræt eller ej

Politikere uenige om option på multihal.

Artiklens øverste billede
Behovet for en udvidelse af Ry Hallerne var til debat i Byrådet. Foto: Erland Rasmussen

Hvor konkret skal man egentlig være i forberedelserne til en udvidelse af Ry Hallerne, hvis der bliver behov for det i kølvandet på etablering af en ny skole og ny daginstitution, som skal placeres ved netop Ry Hallerne fra august 2026?

Det udløste en længere debat, da Byrådet i Skanderborg behandlede en række indledende spørgsmål i forbindelse med disponering af byggefelt og prioriteringer frem mod programoplæg for den nye skole og nye daginstitution.

Vi har ligesom andre været lidt bekymret over den kapacitet, der nu er i Ry Hallerne.

Thomas Cordtz, Konservative

Vi sikrer plads

Formanden for Børne- og Ungdomsudvalget, Trine Frengler (S), motiverede udvalgets beslutning om, at idrætsfaciliteter ikke skulle indgå i programoplægget med, at der ifølge analyserne var plads til skoleidrætten.

»Vi har diskuteret halkapacitet og økonomi og ikke økonomi rigtig meget. For mig er det vigtigste, at vi sikrer plads til, at hallen kan udvides, hvis der bliver behov for det,« sagde Trine Frengler.

Thomas Cordtz (K) bakkede op indstillingen fra Økonomi- og Erhvervsudvalget, fordi den var tilføjet en option på en multihal, som var kommet fra Økonomi- og Erhvervsudvalget.

»Vi har ligesom andre været lidt bekymret over den kapacitet, der nu er i Ry Hallerne. Det er rigtigt, at der er kapacitet de næste mange år til skoleundervisning, men det kan få betydning for flere af fritidsbrugerne, og der er rigtig mange igennem Ry Hallerne i formiddagstimerne,« sagde Thomas Cordtz.

Han tilføjede, at det afhænger af kommunens økonomi, om der så bygges en multihal. Men nu får man en ide om, hvad det vil koste.

Ser intet behov

Anne Heeager og Radikale Venstre kunne støtte både indstillinger og principper fra Kultur,- Fritids-og Idrætsudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget, hvor man altså ikke tog udvidelse af idrætsfaciliteter med i programoplægget, men derimod kunne hun ikke støtte indstillingen fra Økonomi- og Erhvervsudvalget på grund af tilføjelsen om en option på en multihal.

»Der er ingen grund til en beregning for udvidelse af halkapaciteten, fordi vi kan ikke se behovet på hverken kort eller mellemlang sigt,« sagde hun.

Hun tilføjede, at den dag man skulle tale om idrætsudvidelser i Ry, så skulle man måske også kigge andre steder hen eksempelvis ned mod Mølleskolen.

Hverken Thomas Cordtz (K) eller senere under debatten Claus Bloch (V) kunne dog få øje på, at der var udvidelsesmuligheder ved Mølleskolen.

En ny registrering

Miriam Lund Rahbek (V) var bekymret for kapaciteten i Ry Hallerne, når der kommer endnu en skole.

»Hvor meget aktivitet og fornuftig undervisning kan trækkes ud af at have en hal med 60 børn på én gang? Det kan jeg godt tvivle lidt på,« sagde hun, der også frygtede, at det kunne få konsekvenser for de øvrige aktive idrætsudøvere, som kan få svært ved at få haltider på andre tidspunkter. Derfor var Miriam Lund Rahbek glad for tilføjelsen om en option på en multihal.

Jørgen Naut (S) sagde, at når man i Socialdemokratiet var villig til at se på, hvad en sådan multihal vil koste, så var det dels af interesse, dels fordi man sidste år i forbindelse med budgettet faktisk satte penge af til en multihal. Han fremhævede også som en vigtig del af indstillingen fra Økonomi- og Erhvervsudvalget, at der nu bliver skub i arbejdet med at få en mere systematisk opfølgning på, hvordan halkapaciteten udnyttes, så man har et mere konkret datagrundlag at træffe beslutning ud fra.

En ny måde

Peter Kjær fra Enhedslisten fremhævede, at han ikke støttede indstillingen fra Økonomi- og Erhvervsudvalget, men derimod den fra Børne- og Ungdomsudvalget.

»Vi er flinke til at lave noget for den organiserede idræt, men jeg kan blive mere bekymret for, hvad gør vi for dem, vi netop ikke er gode til at organisere?« spurgte Peter Kjær, som også fandt, at det var et spørgsmål, hvilke former for aktivitet og idræt, som vil vinde frem i tiden fremover.

Andreas Tang-Brock (S) understregede, at der arbejdes på en helt anden måde med folkeskoleidræt i dag, så man godt kan være flere på samme område.

»Derfor er det min objektive og måske idrætsfaglige overbevisning, at der sådan set er fint udmærket plads. Men det er fint at få det belyst,« sagde Andreas Tang-Brock, som også mindede om, at man skal huske at tage med i betragtning, at der er en bevægelse fra den etablerede idræt over i det selvorganiserede, og at vi dyrker idræt i udelivet i langt højere grad.

En anden placering

Charlotte Vindeløv (SF) fastslog, at SF støtter den oprindelige indstilling ikke mindst med henvisning til de økonomiske udsigter for den kommende budgetlægning. Hun mente godt, at man kunne tale om en anden placering for en eventuel udvidelse.

»Der kunne også ske nogle ting nede i Ry. Lige nu bliver der bygget på livet løs op igennem hovedgaden, så der kunne også opstå nogle drømme og visioner i forhold til at have noget tættere på, så eleverne ikke skal gå et kvarter hver vej, når de skal til idræt,« lød det.

Mira Issa Bloch fra Alternativet kunne heller ikke støtte indstillingen fra Økonomi- og Erhvervsudvalget med de tilføjelser.

»Vi har rigeligt at bruge pengene på. Derfor mener vi i Alternativet, at vi ikke skal bruge penge på en undersøgelse af noget nu, som måske slet ikke bliver til noget. Lad os vente, hvis det bliver aktuelt, og vi finder ud af, at det er det, vi vil. Og lad os generelt tænke meget mere udendørs idræt,« sagde Mira Issa Bloch.

Flertal for option

Borgmester Frands Fischer (S) betonede, at tilføjelsen af den option, som netop handler om en multihal, er interessant, fordi den tilgodeser behovet for, at det ikke altid er de store rum, der er brug for, når de små elever har idrætsundervisning.

Borgmesteren understregede også, at der ikke tænkes på en hal med padel for øje, men begrebet multihal siger noget om, hvad det er for en størrelse, der eventuelt bliver tale om.

Der var flertal i byrådet for at støtte indstillingen fra Erhvervs- og Økonomiudvalget om option på multihal bestående af Socialdemokratiet, Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Venstre.

Et mindretal bestående af Radikale Venstre, Alternativet, Enhedslisten og SF stemte imod.

Venstres Jens Szabo, som er leder af Ry Hallerne, deltog ikke i behandlingen af dette punkt på byrådets dagsorden.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.