Responstider på ambulancer kritiseres: »Det er simpelt hen uacceptabelt«

Udvalgsformand skyder med skarpt mod regionen.

Artiklens øverste billede
Udvalgsformand Jens Szabo fotograferet ved den fremskudte ambulance i Ry, som han mener ikke har haft den ønskede effekt på responstiderne. Pressefoto

»Det er simpelt hen uacceptabelt. Nu er I nødt til at komme med en handlingsplan for, hvordan vi kommer i mål med det her.«

Vi vil ikke vente på, at regionens fagudvalg holder møde om responstider for ambulancekørsel i juni, så vi sender nu et brev afsted fra os.

Jens Szabo (V), udvalgsformand Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sådan formulerer udvalgsformand Jens Szabo (V) fra Sundheds- og Omsorgsudvalget sig om de responstider for ambulancekørsel, som region Midtjylland præsterer i Skanderborg Kommune, og som ligger langt under de servicemål, regionen selv har stillet op.

Sender brev

Den bestemte tone i ovenstående udtalelse bliver også den, som kommer til at gå igen i et brev fra formand Jens Szabo og næstformand Frank W. Damgaard (S) fra Sundheds- og Omsorgsudvalget til det ansvarlige fagudvalg i regionen, som er Udvalg for nære sundhedstilbud.

»Vi vil ikke vente på, at regionens fagudvalg holder møde om responstider for ambulancekørsel i juni, så vi sender nu et brev afsted fra os, og sender sagen videre til Økonomi- og Erhvervsudvalget og Byrådet,« betoner Jens Szabo.

Dermed viser udvalget, at man ser med stor alvor på, hvad man betegner som uacceptable responstider for ambulancekørsler i Skanderborg Kommune. Responstid er den tid, det tager for ambulancer at rykke ud og yde hjælp.

Markant under

Det viser sig ifølge oplysninger fra Skanderborg Kommune, at responstiderne fortsat ligger markant under gennemsnittet i Region Midtjylland samt regionens fortsatte servicemål for A- og B-kørsler. A-kørsler er kørsler, hvor borgerens tilstand er livstruende eller muligt livstruende, mens B-kørsler er kørsler, hvor borgerens tilstand er hastende, men ikke livstruende.

Problemet er særlig stort i postnummer Ry og postnummer Hørning.

I 8680 Ry er således kun 37,2 procent af A-kørslerne fremme inden for 10 minutter og i 8362 Hørning er det tilsvarende tal kun 47,7 procent mod et servicemål på 75 procent.

Til sammenligning står det bedre til i 8670 Låsby og 8464 Galten, selv om der stadig er et stykke op til servicemålet på 75 procent. I Låsby og Galten er henholdsvis 67,7 procent og 68,9 procent af kørslerne fremme inden for 10 minutter, viser en status på responstider i Skanderborg Kommune i 2021.

Skranter i Ry og Hørning

Det fremgår tillige, at responstiderne i Skanderborg Kommune som helhed for B-kørsler fremme inden for 15 minutter er 33,8 procent mod regionens servicemål på 60 procent og andelen af kørsler fremme inden for 20 minutter er 52,2 procent mod et servicemål på 75 procent.

Også her skranter det særligt i 8362 Hørning og 8680 Ry med en markant afvigelse fra regionens fortsatte servicemål. I Hørning- og Ry-områderne er henholdsvis kun 14 procent og 19.9 procent af kørslerne fremme inden for 15 minutter mod et servicemål på 60 procent.

Ingen fremdrift

Byrådet i Skanderborg har i årevis haft fokus på responstiderne for ambulancekørsel i kommunen, og der er ved flere lejligheder rettet henvendelse til regionen om problemerne med henblik på at få dem løst.

»Vi har konstateret, at der ikke har været nogen fremdrift siden 2014 på trods af, at regionen gentagne gange har lovet, at man ville løse problemstillingen,« kommenterer Jens Szabo, formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.