Rekrutterings-ideer: Naturfagsmaraton og firmabil på pleje- og omsorgsområdet

Udvalg tænker utraditionelt for at adressere personaleudfordring.

Artiklens øverste billede
Hele ældre- og handicapområdet har en kæmpe udfordring i at rekruttere og fastholde medarbejdere, fremhæver udvalgsformand Jens Szabo (V). Foto: Erland Rasmussen

Firmabil for unge på SOSU-uddannelse og skills a la Naturfagsmaraton på pleje- og omsorgsområdet for 5.- 6. klasse.

Sådan lyder to ideer fra Sundheds- og Omsorgsudvalget, som netop har drøftet, hvordan man fremadrettet rekrutterer og fastholder medarbejdere.

Vi står med en kæmpe udfordring med hensyn til at rekruttere og fastholde medarbejdere. Det gælder hele ældre- og handicapområdet, men også andre steder i kommunen. Vi er nødt til at gøre noget, og vi er sådan set parate til at skrue på og afprøve alle tænkelige håndtag.

Jens Szabo, udvalgsformand, Sundheds- og Omsorgsudvalget

Kæmpe udfordring

Formanden for udvalget, Jens Szabo (V), kalder selv ideerne for ”vilde og løse”, men de skal opfattes som forsøg på at tænke ud af boksen.

»Vi står med en kæmpe udfordring med hensyn til at rekruttere og fastholde medarbejdere. Det gælder hele ældre- og handicapområdet, men også andre steder i kommunen. Vi er nødt til at gøre noget, og vi er sådan set parate til at skrue på og afprøve alle tænkelige håndtag,« betoner Jens Szabo.

Det er en bunden opgave fra det gamle byråd, at Sundheds- og Omsorgsudvalget i lighed med alle andre udvalg skal drøfte emnet rekruttering og fastholdelse og melde input retur til Økonomi- og Erhvervsudvalget, som samler sammen med henblik på at lave en samlet strategi til byrådet.

Massive udfordringer

I et notat til Sundheds- og Omsorgsudvalget fremgår det, at de massive udfordringer med at rekruttere og fastholde kvalificeret personale gælder alle kommuner.

Udfordringerne har nemlig baggrund i landsdækkende tendenser. Det gælder eksempelvis mindre årgange i den arbejdsdygtige alder, at mange medarbejdere nu og i de kommende år går på pension, og at mange unge simpelt hen fravælger uddannelser indenfor pleje- og omsorgsområdet.

Dertil kommer, at antallet af ældre stiger i årene, der kommer, ligesom Skanderborg Kommune i de kommende 10 år har planlagt en udvidelse på mere end 200 plejeboliger i Skanderborg, Galten, Hørning og Ry, hvilket også vil kræve mere personale.

En tidligere indsats

Mødet i Sundheds- og Omsorgsudvalget fandt sted på SOSU Skolen i Skanderborg, som netop er etableret for at øge elevoptaget på social- og sundhedsuddannelserne.

»Vi talte om, at vi for det første skal tale uddannelsen op. Det er jo stadig sådan i manges optik, at de fleste tænker på at få en gymnasiel uddannelse og helst det almene gymnasium, når man er færdig med sin folkeskole,« fortæller Jens Szabo.

I Sundheds- og Omsorgsudvalget tænker man derfor, at der skal sættes ind med at gøre sundheds- og omsorgsområdet synligt for eleverne på et tidligere tidspunkt, end det sker i dag.

»Det er rigtigt, at der er erhvervspraktik, men det er nok ikke tilstrækkeligt, så vi har snakket om, at vi kunne lave noget a la Naturfagsmaraton for 5.- 6. klasse for pleje- og omsorgsområdet, så kunne vi vække interessen for de mange spændende muligheder for uddannelse og arbejde her,« påpeger Jens Szabo.

Szabo nævner også konkurrenceelementet med eksempelvis Skills, hvor forskellige håndværksfag konkurrerer mod hinanden, som inspiration.

En bilordning

Sundheds- og Omsorgsudvalget lancerer tillige en ide om at lokke med en form for firmabil for de unge, der allerede går på uddannelsen.

»Det er bare en løs ide, som måske kan blive til noget. Vi ved, at vi har masser af biler i kommunen, der ikke benyttes i weekenden og om aftenen. Det kunne være, at det kunne tiltrække de unge,« siger Jens Szabo.

Udvalgsformanden ved godt, at der naturligvis vil være udfordringer i at etablere noget sådant, ligesom det skal beskattes.

»Det handler om at tiltrække de unge, men også at fastholde dem og undgå frafald, som faktisk er ret stort på dette uddannelsesområde«, siger Jens Szabo og nævner, at det også kan være, at man skal indføre en bonusordning, så de unge optjener point for at blive.

»Det kunne være, at man kunne få en firmabil i en weekend, hvis man har gennemført to måneders uddannelse. Jeg ved det ikke, men vi er nødt til at komme i dialog med de unge mennesker om, hvad der betyder noget for dem. Vi ønsker at sætte fokus på det for at se, hvad vi kan gøre,« understreger Jens Szabo.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.