Cykler aldrig på Låsbyvej: »Med livet som indsats«
Pernille Klærke håber inderligt på en cykelsti på Låsbyvej, så områdets børn og voksne sikkert kan tage cyklen.

Pernille Klærke kunne aldrig finde på at lade sine børn cykle i skole, selvom der ikke er mere end 900 meter til Veng Skole.
Jeg tør ikke lade mine børn cykle på vejen. Jeg cykler der heller ikke selv. Jeg tør simpelthen ikke. Det ville være at cykle der med livet som indsats.
Det er alt for farligt.
Hun og familien bor på Låsbyvej syd for Veng.
»Jeg tør ikke lade mine børn cykle på Låsbyvej, når der ikke er en cykelsti. Jeg cykler der heller ikke selv. Jeg tør simpelthen ikke. Det ville være at cykle der med livet som indsats,« siger Pernille Klærke.
Drømmer om en cykelsti
Det synes hun af mange årsager er ærgerligt. Blandt andet af hensyn til sundhedsaspektet i at tage cyklen fremfor bilen og letheden i at lade ungerne cykle de 900 meter til skolen i Veng eller til venner i nærheden.
Men det får de unge mennesker på ingen måder lov til, som forholdende er nu.
Vi har ventet i mange år efterhånden. Endda da jeg selv var barn, var der snak om, at Låsbyvej godt kunne bruge en cykelsti.
Derfor er Pernille Klærke en af de beboere i de små byer omkring Låsbyvej, som inderligt drømmer om en cykelsti på Låsbyvej.
At politikerne langt om længe prioriterer en cykelsti på strækningen fra Låsby til Skanderborg, når Klima-, Miljø- og Planudvalget til marts skal prioritere puljen af cykelstipenge.
»Vi har ventet i mange år efterhånden. Endda da jeg selv var barn, var der snak om, at Låsbyvej godt kunne bruge en cykelsti - og det er kun blevet mere nødvendigt med al den tunge trafik der er kommet her efter åbningen af Silkeborgmotorvejen,« siger Pernille Klærke.
Lastbilernes susen
Med den tunge trafik mener hun lastbilerne. Dem er der mange af på Låsbyvej. Både morgen, middag og aften bruger lastbilerne Låsbyvej som gennemfartsvej. Det i sig selv har Pernille Klærke ikke noget imod.
»De må gerne være her, men hvis vi skal cykle ad Låsbyvej som det ser ud nu, er det for farligt og utrygt. Der skal være ordentlige forhold til os bløde trafikanter, så vi trygt og sikkert kan færdes på strækningen,« siger Pernille Klærke.
Det er ikke tilfældet nu. For selvom mange lastbiler trækker ind mod midten af kørebanen, når pladsen er til det, giver det et sus og et ryk i cyklisten eller fodgængeren.
Det er bare langt fra alle køretøjer, som øger afstanden. Der er heller ikke altid plads til, at bilerne kan trække ind mod midten af kørebanen.
»Hvis der kommer en slange af biler i modsatte side er der ikke meget plads til bilen eller lastbilen, som kommer imod en. Så kører de måske forbi os med en halv meters afstand, og så er det altså virkelig ubehageligt at være den bløde trafikant,« siger Pernille Klærke.
Fra rabat til cykelsti
Der er 20 centimeter fra den stiplede linje til rabatten.
»Man kunne måske bare sige, at vi kunne gå i rabatten, men det er ikke så lige til. Om sommeren er græsset for eksempel så højt, at det ikke er til at gå i det,« siger Pernille Klærke og peger ind mod rabatten.
I stedet peger hun på, at rabatten kan gøres til cykelsti.
»Der er masser af plads til, at der kan laves en cykelsti,« siger Pernille Klærke.
Hun anerkender, at de andre veje, som kommunen skal prioritere imellem også har stærkt brug for en cykelsti.
»Vi forsøger ikke at tale de andre steder ned. Vi fokuserer kun på at gøre politikerne opmærksomme på, at der virkelig mangler en cykelsti her på Låsbyvej,« siger Pernille Klærke.