Aslaug ser fremad: »Vi lægger hovederne i blød«

Himmelbjerggården fik for nylig afslag på en ansøgning om at bygge omkring 20 nye bæredygtige boliger, men det får ikke leder Aslaug Færch Johnsen til at miste modet.

Artiklens øverste billede
Aslaug Færch Johnsen skal nu se fremad efter et politisk nej til at bygge nye selvstændige boliger på Himmelbjerggården. Foto: Ema

Forestil dig en bæredygtig landsby med plads til familier, erhverv og kurser ved Himmelbjerggården.

Det er noget af det, som Aslaug Færch Johnsen arbejder intenst for at etablere, og i mange år har hun håbet på et ja til at udvide med 20 fritliggende boliger på Himmelbjerggården.

Jeg er glad for, at vi nu har fået svar, for så kan vi komme videre.

Aslaug Færch Johnsen, leder af Himmelbjerggården

Men på det seneste møde i Økonomi- og Erhversudvalget i Skanderborg Kommune blev det konstateret, at der ikke kan gives grønt lys til at bygge frit.

Aslaug Færch Johnsen ærgrer sig over afslaget, men nu ser hun fremad igen.

Allerede godt i gang

»Jeg er glad for, at vi nu har fået svar, for så kan vi komme videre,« siger Aslaug Færch Johnsen.

Hun glæder sig over, at de på Himmelbjerggården er kommet ret langt i etableringen af det nordiske inspirationscenter i løbet af de fem år, hun har været på stedet.

»Vi har blandt andet omlagt vores varmesystem, energioptimeret de eksisterende bygninger, istandsat erhvervsfaciliteterne, arbejdet med landområdet og biodiversitet. Vi har også cafe, konferencefaciliteter og mange spændende samarbejdspartnere,« siger Aslaug Færch Johnsen.

Det er vigtigt for hende, at der også er god plads til at bo i øko-landsbyen.

Jeg havde selvfølgelig håbet på et ja til at eksperimentere, men det fik jeg ikke i denne omgang. Bæredygtighed er gået fra nice to have til need to have, så nu kan jeg bare håbe, at Danmark bliver mere moden og følger med på området i fremtiden.

Aslaug Færch Johnsen, leder af Himmelbjerggården

»Det, at der bor mennesker heroppe er essentielt. Det er ikke en tom kulisse, men et konkret eksempel på, hvordan man kan bo bæredygtigt,« siger Aslaug Færch Johnsen.

»Need to have«

Og drømmen om at udvikle lever stadig. Selvom hun fik nej til nybyg, ser hun lyst på fremtiden på Himmelbjerggården.

Hun ved godt, at bæredygtigheden er vejen frem.

»Jeg havde selvfølgelig håbet på et ja til at eksperimentere, men det fik jeg ikke i denne omgang. Bæredygtighed er gået fra nice to have til need to have, så nu kan jeg bare håbe, at Danmark bliver mere moden og følger med på området i fremtiden og håbe, at der kommer en lovgivning, der understøtter bæredygtighed,« siger Aslaug Færch Johnsen.

Hun sammenligner med den hollandske regering, der giver tilladelser til lignende grønne projekter.

Selvom hun ikke fik det grønne lys, kæmper hun videre. I første omgang gælder det om at finde andre - mulige - løsninger.

»Så nu lægger vi hovederne i blød. Der er fortsat gode muligheder i at bygge i forlængelse af de allerede eksisterende bygninger. Vi skal bare finde ud af hvordan, vi kan gøre det, så vi stadig holder os inden for lovgivningen,« siger Aslaug Færch Johnsen.

Håber på godt samarbejde

Himmelbjerggårdens leder håber, at de i den videre proces med at finde en løsning, kan fortsætte med at have et godt samarbejde med Skanderborg Kommune.

Hun har følt sig mødt at politikerne hele vejen igennem. Og hun mærkede tydeligt, at også de var interesserede i at undersøge om det kunne lade sig gøre. Men det var bare ikke en mulighed på grund af den nuværende lovgivning.

»Jeg mærker også Skanderborg Kommunes ærgerlighed over, at det ikke kunne lade sig gøre. Nu skal vi se på hvilke udvidelser, landzonelovgivningen giver mulighed for. Det bliver mere en tilpasning, men der er stadig ret store muligheder,« siger Aslaug Færch Johnsen.


Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.