Nej til nye boliger: Himmelbjerggården får ikke lov at opføre nye boliger

Planloven pløjer drømmen om et bæredygtigt levefællesskab med udgangspunkt i selvstændige boliger ned.

Artiklens øverste billede
Selvom byrødderne gerne ville støtte op om Himmelbjerggårdens projekt, spænder lovgivningen ben. Arkivfoto

Trods en ihærdig indsats fra kommunens side for at finde en løsning, er det ikke lykkedes at finde en farbar vej, så drømmen om et nyt bæredygtigt levefællesskab på Himmelbjerggården med udgangspunkt i 20 nye boenheder kan realiseres – i hvert fald ikke som ønsket med udgangspunkt i udstykning af nye matrikler og opførelse af nye selvstændige boliger.

Er der nogen andre, der kan finde ud af, hvordan man gør det, så er vi helt friske på, at de kommer og fortæller os how to, for lige nu har vi vendt alle sten

Frands Fischer, borgmester

Det er Planloven, der sætter en kæp i hjulet på projektet. Ifølge dens landzonebestemmelser må der ikke udstykkes nye selvstændige matrikler til boliger i det åbne land, og eftersom Himmelbjerggården ligger i det åbne land, kan der derfor ikke udarbejdes en lovlig lokalplan for projektet.

Som et alternativ har kommunen undersøgt, om det var muligt gennem om- og tilbygninger af eksisterende bygninger at skabe de ønskede boliger, men også her løber man panden mod en mur. Det er nemlig ikke tilladt at opdele eksisterende bygninger i flere boliger, hvis der er væsentlige planlægningsmæssige forhold, der taler i mod. Igen er det planlovens landzonebestemmelser, der spænder ben.

Prisværdigt projekt

Ifølge formand for Økonomi- og Erhvervsudvalget, borgmester Frands Fischer (S) er byrådet meget positivt indstillet overfor projektet, og det er derfor ikke med byrøddernes gode vilje, at man ikke kan imødekomme Himmelbjerggården.

»Byrådet var på besøg på Himmelbjerggården sidste forår, hvor vi blev vist rundt og hørte om projektet, som vi fandt meget prisværdigt. Derfor besluttede vi dengang - selvom vi var advaret om, at det ville blive svært - at gå videre og undersøge mulighederne for at lave en lokalplan for projektet,« forklarer han.

»Nu har vi så fået undersøgt alle muligheder for at imødekomme Himmelbjerggårdens ønsker, og det nedslående svar er, at vi ikke har kunnet finde sådan en løsning. Vi har fået oplyst, at man har brugt al den ekspertise, vi har, og at man har været i kontakt med alle dem, vi kan. Er der nogen andre, der kan finde ud af, hvordan man gør det, så er vi helt friske på, at de kommer og fortæller os how to, for lige nu har vi vendt alle sten uden at finde en løsning,« konstaterer borgmesteren.

»Der kan gives tilladelser til et lave nogle boliger ud fra de eksisterenden bygninger, og der kan også gives tilladelser til flrefamiliehuse, men desværre ikke til selvstændigt at udstykke nye matrikler og bygge på nye grunde i det åbne land. Det har det ikke været muligt at finde en løsning på.«

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.