Ombygning af plejecentre: Nu skal medarbejderne have arbejdstøj
Covid-19 pandemien øger hygiejnekrav på området.

Medarbejderne på sundheds- og omsorgsområdet i Skanderborg Kommune skal have arbejdsgiverbetalt arbejdsdragt i stedet for at modtage beklædningsgodtgørelse.
Selvfølgelig skal vi kunne tilbyde, at man kan få arbejdstøj dér, hvor man arbejder. Men vi er i udvalget også opmærksomme på, at der skal være muligheder for at invitere byens borgere og andre ind for at skabe liv på plejecentrene i respekt for, at der er nogen, der bor det. Og så er det jo lidt noget skidt, at vi reducerer den mulighed.
Sagen blev behandlet på mødet i Sundheds- og Omsorgsudvalget, hvor det fremgik, at Skanderborg Kommune er en af de få kommune, der indtil nu ikke har genindført arbejdsdragt på området.
Et hygiejnekrav
Arbejdsdragt til medarbejdere på sundheds- og omsorgsområdet er også blevet aktuelt i kølvandet på Covid-19 pandemien, hvor det er blevet tydeligt, at der er hygiejnekrav, som er svære at opfylde ved anvendelsen af civilt tøj.
Det fremgår samtidig, at det er Sundhedsstyrelsens anbefaling, at personale der undersøger, behandler eller plejer syge eller svækkede bør bruge arbejdsdragt.
Når kommunen indfører arbejdsdragter i plejen skal der samtidig også stilles omklædningsfaciliteter til rådighed, hvor dette er muligt. Det betyder, at der skal ombygges og indrettes omklædning rundt omkring på plejecentrene, således at man blandt andet også opfylder Arbejdstilsynets krav på området.
Behov for ombygning
Der vil især være behov for større ombygninger på Kildegården og Præstehaven, mens der i Fællesskabets Hus Ry, på Møllehjørnet og på Søndervang skal etableres tidssvarende faciliteter til opbevaring af arbejdsdragter og rent tøj.
Ved at foretage disse ombygninger kan Skanderborg Kommune opfylde Sundhedsstyrelsens hygiejnekrav til omklædningsfaciliteter og opbevaring af rent tøj, lyder det i sagsfremstillingen.
For Dagmargården i Skanderborg og Tjørnehaven i Galten gælder det, at omklædning vil indgå i det nye byggeri.
Sundheds- og Omsorgsudvalget indstiller at give en anlægsbevilling med tilhørende rådighedsbeløb på 3 millioner kroner i 2022 til omklædningsfaciliteter på plejecentrene.
Rådighedsbeløbet i 2022 finansieres via overskydende midler oprindeligt afsat til Dagmargården, og det overskydende rådighedsbeløb til Dagmargården håndteres i forbindelse med 1. budgetopfølgning i 2022.
Naturlig udvikling
Formanden for Sundheds- og Omsorgsudvalget, Jens Szabo (V), finder, at det er en naturlig udvikling, at Skanderborg Kommune også giver medarbejderne på området mulighed for at skifte til rent tøj, når de møder på arbejde.
»Det er det muliges kunst. Det er ikke alle steder, at der er så gode muligheder for at kunne indrette lokaler til det,« konstaterer Jens Szabo.
Han oplyser i den forbindelse, at udvalget har bemærket sig, at det på Kildegården i Skanderborg og på Søndervang i Låsby går lidt ud over nogle af de eksterne brugere af plejecentrene.
Det gælder et træværksted på Kildegården, som i stedet bliver tilbudt lokaler på Ungdomsskolen i Skanderborg.
På Søndervang er det nogle selvtrænere, som er blevet tilbudt at komme til Galten. Her har udvalget bedt administrationen finde ud af, om man i stedet kunne lave en aftale om at bruge træningsfaciliteter tættere på, nemlig i Låsbyhallen.
»Selvfølgelig skal vi kunne tilbyde, at man kan få arbejdstøj dér, hvor man arbejder. Men vi er i udvalget også opmærksomme på, at der skal være muligheder for at invitere byens borgere og andre ind for at skabe liv på plejecentrene i respekt for, at der er nogen, der bor dér. Og så er det jo lidt noget skidt, at vi reducerer den mulighed,« siger Jens Szabo.