Efter kritik af lange sagsbehandlingstider: Nu går det den rigtige vej med hjælpemidler
Sundheds- og Omsorgsudvalget fik status på området på seneste møde.
Skanderborg Kommune er blevet kritiseret for at have lange sagsbehandlingstider, når borgere med handicap eller efter sygdom søger om hjælpemidler. Konkret har der været et par sager fremme i lokale medier i forbindelse med lån til handicapbil.
I den forbindelse fik Sundheds- og Omsorgsudvalget en orientering om status for sagsbehandlingstider vedrørende hjælpemidler på udvalgets seneste møde.
Vi har forståelse for, at nogle af sagerne er komplicerede, men vi har fokus på i udvalget, at selvfølgelig skal vi have så lave sagsbehandlingstider som overhovedet muligt. Og vi konstaterer, at sådan som vi er blevet oplyst og læser tallene, så går det bestemt i den rigtige retning, og det er vi meget glade for.
50 sager overskredne
Når man kigger på antal sager på sagslisten i alt, så viser det sig, at der 1. januar 2020 var 86 sager, som ikke var færdige, mens der pr. 28. januar 2022 var 79 sager.
Heraf var 50 sager pr. 1. januar 2020 overskredne. Det vil sige, at disse sager ikke opfyldte kommunens servicemål om, at borgerne skulle have svar efter 16 uger og gerne før. Pr. 28. januar 2022 var det 27 sager, hvor kommunen ikke opfylder servicemålet.
Der foreligger ingen tal for gennemsnitlig liggetid for 2020, men den gennemsnitlige liggetid pr. 28. januar var 13 uger, altså under måltallet på 16.
Den rigtige retning
Formanden for Sundheds- og Omsorgsudvalget, Jens Szabo (V), oplyser, at den ældste sag pr. 1. januar 2020 i runde tal var et år gammel, mens den ældste sag pr. 28. januar 2022 var syv måneder gammel. Målt i liggetid et fald fra 50 til 35 uger og en udvikling på minus 30 procent.
Jens Szabo minder om, at sagerne spænder vidt i kompleksitet.
»Det er jo et stort sammensurium, for i princippet kan det jo bare være en gribetang, men det kan også være en specialkørestol, hvor der skal en bandagist ind over. Men det går jo bestemt i den rigtige retning med sagsbehandlingstiderne,« siger han.
Forskellige områder
Sundheds- og Omsorgsudvalget fik også fremlagt en status på de forskellige områder under hjælpemidler.
Der var således 40 sager om støtte til bil pr. 1. januar 2020, mens der lå 13 pr. 28. januar 2022. Der var 6 sager, der overskred servicemålet på 12 måneder pr. 1. januar 2020, men der ingen lå pr. 28. januar 2022.
Jens Szabo fremhæver, at 13 sager om støtte til bil på nuværende tidspunkt ikke er specielt mange. Men den ældste sag er fra 9. marts 2021, så den skal snart være færdigbehandlet, hvis servicemålet på 12 måneder skal overholdes.
På området for boligindretning var der på sagslisten 19 sager pr. 1. januar 2020, mens der var 10 sager pr. 28. januar 2022. Pr. 1 januar 2020 havde 10 sager overskredet servicemålet på seks måneder, mens der ikke var nogen sager i den bunke pr. 28. januar 2022.
Hjælp til boligindretning kan eksempelvis være til indretning af lift i hjemmet eller indretning af toilet, så man kan hjælpe borgere efter eksempelvis en hjerneblødning til at blive boende i eget hjem.
»Boligindretning kan også være kompliceret, hvor man eksempelvis skal have håndværkere ind over for at give tilbud. Men også her går sagsbehandlingstiderne i den rigtige retning,« konstaterer Jens Szabo.
Endelig foreligger der også tal for området forbrugsgoder. Her går det det dog i den forkerte retning, idet der var 35 sager pr. 1. januar 2020. Her lå 40 sager pr. 28. januar 2022, og heraf havde 32 overskredet servicemålet på 16 uger.
Hurtigere igennem
Udvalgsformand Jens Szabo og udvalget glæder sig dog over, at det totalt set går den rigtige vej med sagsbehandlingstiderne, og at der er fokus på området og arbejdes med det.
»Vi har forståelse for, at nogle af sagerne er komplicerede, men vi har fokus på i udvalget, at selvfølgelig skal vi have så lave sagsbehandlingstider som overhovedet muligt. Og vi konstaterer, at sådan som vi er blevet oplyst og læser tallene, så går det bestemt i den rigtige retning, og det er vi meget glade for,« siger Jens Szabo.
Jens Szabo tilføjer, at en læring også er, at man skal blive bedre til at kommunikere med borgerne.
Samtidig har udvalget fremhævet, at man gerne ser, at de mere simple og ukomplicerede sager om billige hjælpemidler kommer hurtigere igennem systemet.
»Hvis en af vore sundhedsfaglige personer ude hos en beboer vurderer, at der er behov for en brusestol, så skal man ikke vente,« siger Jens Szabo.