Valgplakater: Bedre til at overholde reglerne

Skanderborg Kommune brugte væsentlig mindre tid på tilsyn.

Artiklens øverste billede
Billedet her er fra ophængning af valgplakater i Galten i forbindelse med regions- og kommunalvalget i november sidste år. Foto: Erland Rasmussen

Det gik væsentlig bedre med at overholde reglerne for opsætning og nedtagning af valgplakater ved kommunalvalget i november sidste år i forhold til folketingsvalget i juni 2019.

I forhold til folketingsvalget gik det væsentlig bedre med kommunalvalget. Sidste gang brugte vi to hele arbejdsuger på plakater, det vil sige på henvendelser, vurderinger og opfølgning på dem, der skulle tages ned og fjernes. Jeg vil tro, at vi ved kommunalvalget har brugt under halvdelen.

Lars Peter Larsen, landinspektør, Skanderborg Kommune

Sådan lyder en sammenfatning af vurderingen fra Skanderborg Kommune, som fører tilsyn med, at reglerne overholdes.

Under halvdelen

I Skanderborg Kommune sorterer tilsynet under Vej- og Trafik. Her sidder landinspektør Lars Peter Larsen som myndighedsperson i forhold til overholdelse af reglerne om ophængning og nedtagning af valgplakater.

»I forhold til folketingsvalget gik det væsentlig bedre med kommunalvalget. Sidste gang brugte vi to hele arbejdsuger på plakater, det vil sige på henvendelser, vurderinger og opfølgning på dem, der skulle tages ned og fjernes. Jeg vil tro, at vi ved kommunalvalget har brugt under halvdelen«, siger Lars Peter Larsen.

Landinspektøren tilføjer, at Skanderborg Kommune ved kommunalvalget har krævet væsentlig færre valgplakater flyttet eller fjernet. Der har også været væsentlig færre henvendelser fra borgere om valgplakater, og både politikere og de ophængningsansvarlige har været gode til at reagere og flytte plakaterne.

Efter kommunalvalget og fristen for nedtagning udløb har kommunen modtaget 3-4 henvendelser om glemte valgplakater. Det er også væsentlig bedre end ved folketingsvalget.

Bedre information

Jens Peter Larsen tror, at det er en kombination af flere forhold, der ligger bag den forbedrede situation omkring opsætning og nedtagning af valgplakater.

Forud for kommunalvalget blev der sendt en orienteringsmail til valgforbundene med vejledning om reglerne, som de så kunne sende videre til deres frivillige, som satte valgplakater op.

Lars Peter Larsen har også konstateret, at der ved kommunalvalget var flere genbrugsplakater, og at der har været en stigende bæredygtigheds-omtanke.

Dernæst er der i relation til valgplakater ifølge Lars Peter Larsen forskel på, om det er et folketingsvalg eller et kommunalvalg.

Ved kommunalvalget er kandidaterne tættere på lokalsamfundet, og de føler sig mere sårbare overfor eventuel negativ omtale i forbindelse med ophængning eller nedtagning af valgplakater.

Sådan gøres det

I Skanderborg Kommune var det under kommunalvalget typisk højden af de opsatte valgplakater, der blev reageret på. Reglerne siger, at de skal op i en højde på 2.30 meter. Men hertil er der en lang række undtagelser, hvis der er lang nok afstand til kørebane, cykelsti eller fortov.

Foruden landinspektør Lars Peter Larsen, der som nævnt er myndighedspersonen på området, så har kommunen en medarbejder hos entreprenørafdelingen, der i valgperioden holder øje med, om valgplakaterne hænger efter reglerne. Det sker i forbindelse med, at han som sin primære opgave alligevel kører rundt og fører tilsyn med kommunens veje.

På bagsiden af valgplakater skal der stå kontaktoplysninger på en person, som kommunen kan kontakte. Her får man typisk 24 timer til at rette en fejl.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.