Millioner til mere og bedre liv på landet

Aftale om penge til landsbyer har også bud til Skanderborg Kommune.

Artiklens øverste billede
Helene Simoni Thorup glæder sig over, at intentionen med en politisk aftale er at få mere fart over udviklingen af landsbyer og småbyer. Arkivfoto

Det er dejligt med politisk bevågenhed og bevillinger fra staten til udvikling i landsbyerne.

Sådan lyder den generelle kommentar fra formanden for paraplyorganisationen for landsbyerne i Skanderborg Kommune, LandsbyForum, Helene Simoni Thorup, Stjær, til en politisk aftale med mere end 550 millioner kroner til levende bymidter og landdistrikter med stærke lokalsamfund i hele landet.

Det er glædeligt og dejligt at se, at der bliver kigget mere på det nære samfund, og hvad vi kan i lokalsamfundene.

Helene Simoni Thorup, formand LandsbyForum

Mere liv ønsket

Det er et bredt flertal i Folketinget, der står bag aftalen, og det gør de med den intention, at de ønsker mere liv i bymidter i de mindre og mellemstore byer samt i landdistrikter.

Aftalen sætter penge af til, at trængte områder kan fornys, lokale dagligvarebutikker kan understøttes, der skal være god internetforbindelse og bedre overblik over naturstier, ligesom partierne vil undersøge, om der er interesse for en forsøgsordning med frilandsbyer.

Ifølge aftalen afsættes der således godt yderligere 102 millioner kroner til at rive faldefærdige huse, der skæmmer i landdistrikterne, ned, ligesom pengene også kan bruges til istandsættelse og områdefornyelse.

Pengene i denne pulje, som samlet når op på 200 millioner kroner, kan bruges både i byer med færre end 4000 indbyggere og i åbent land, og det er kommunerne, der skal administrere pengene efter gældende regler.

Der bliver også afsat 100 millioner kroner til Bredbåndspuljen i 2022, ligesom der også kommer et beløb til et nationalt net af naturstier.

Ide om frilandsbyer

Endelig lægges der også op til en forsøgsordning, hvor 10 udvalgte lokaliteter i skikkelse af landsbyer med op til 1500 indbyggere sættes fri af eksisterende lovgivning for at afprøve nye initiativer, der kan understøtte udviklingen i både landsbyer og på småøer.

Både i kommuner med mange landdistrikter og hos landsbyfolk mener man nemlig ifølge aftalen, at lovgivningen i mange tilfælde virker hindrende for lokal udvikling som eksempelvis etablering af attraktive boliger, erhvervsudvikling og udvikling af arbejdsfaciliteter, omsorgsfunktioner, nødvendig services og infrastruktur.

Det nære samfund

Formanden for LandsbyForum, Helene Simoni Thorup, glæder sig over, at partierne bag aftalen vil skabe bedre muligheder for at leve, bo og arbejde i landdistrikterne.

»Det er glædeligt og dejligt at se, at der bliver kigget mere på det nære samfund, og hvad vi kan i lokalsamfundene«, siger Helene Simoni Thorup.

Helene Simoni Thorup nævner eksempelvis de tilskud, der gives til at forskønne i mindre byer og i landdistrikter.

»Vi har også i Skanderborg Kommune prioriteret de gamle centerbyer som Galten, Ry og Hørning, hvor der er lavet forskønnelse af torvene. Nu kommer man så til de mindre byer, der også skal være attraktive og pæne og have noget at tilbyde. Det er rigtigt spændende at kigge ind i de ordninger, og det er pænt høje beløb, der er sat af,«, siger hun.

Helene Simoni Thorup er helt på det rene med, at man i Skanderborg Kommune ikke er helt så plaget i forhold til at have et stort behov for at rive gamle bygninger ned som visse andre steder.

»Men der er da landsbyer, der godt kunne klare at blive opgraderet og få lidt forskønnelse og byfornyelse«, lyder det.

Formanden for LandsbyForum henviser også til, at der i dag er en voksende erkendelse af, at udviklingen kommer fra alle områder.

»Det er vigtigt, at man altid tænker på udvikling af hele kommunen, og det ved jeg, at man i Skanderborg Kommune er opmærksomme på«, uddyber hun.

Det er dejligt, at man har fået øjnene op for, at den lokale udvikling bæres frem af de, der har kræfterne og ideerne, og det er dejligt, at der kommer fart på udviklingen af landsbyer og småbyer.

Helene Simoni Thorup, formand Landsbyforum

Landsbyer genopdaget

Helene Simoni Thorup finder det også interessant med forsøg med frilandsbyer.

»Det er dejligt, at man har fået øjnene op for, at den lokale udvikling bæres frem af de, der har kræfterne og ideerne, og det er dejligt, at der kommer fart på udviklingen af landsbyer og småbyer. Man kan ligeså godt drive en e-handelsbutik fra en landsby som fra andre steder, så der er bestemt fremtid i at genopdage landsbyerne, som jeg oplever er ved at få en renæssance«, siger Helene Simoni Thorup.

Formanden for LandsbyForum opfordrer helt generelt landsbyerne i Skanderborg Kommune til at undersøge muligheden for at medvirke i de forskellige tilskudsordninger, når det giver mening.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.