Lille Nyhavns »Kattelemtillæg« udskydes endnu et år
Byrødderne er enige om at udskyde beslutningen om ja eller nej til lokalplanstillæg nr. 3 til Lille Nyhavn til ultimo 2022.

Et enigt byråd besluttede på sit sidste møde i denne byrådsperiode ikke at beslutte noget, i hvert fald ikke i forhold til, hvorvidt Lille Nyhavn får butikker, boliger eller begge dele i stueplan.
Helt præcist handler det om tillæg nr. 3 til lokalplan 1013, der omfatter Lille Nyhavn-byggeriet mellem Adelgade i Skanderborg og Skanderborg Sø. Tillæg nr. 3 er en modifikation af den oprindelige lokalplan for så vidt angår bebyggelsens stueetage.
Ideen har hele tiden været, at der skulle være butikker og restauranter i stueetagen. Det var det, der skulle gives tilbage til byen, så byens borgere her kunne få en kop kaffe, handle og gå ud og spise. Det har været grundpræmissen hele vejen igennem
I følge lokalplanen skal stueetagen primært indeholde publikumsorienterede erhverv så som butikker, caféer og restauranter. Med tillæg nr. 3 gives der frit valg til indretning af boliger og eller publikumsorienterede erhverv i stueetagen.
Forslaget til tillæg nr. 3 blev sendt i høring i december 2018 og byrådet besluttede efterfølgende at udsætte den endelig beslutning til ultimo 2021 - altså nu.
Men hverken Miljø- og Planudvalget, Økonomiudvalget og nu heller ikke byrådet mener, at der kan tages stilling til tillæget endnu. Derfor er beslutningen endnu engang udskudt, nu med et år til udgangen af 2022.
Mere liv i byen
»Lille Nyhavn er en sag vi haft på dagsordenen rigtig mange gange. Først søgte man om lov til at bygge en ekstra etage og en tagterrasse. Da det ikke blev gennemført, spurgte udvikler, om man kunne lave det her tillæg. Men ideen har hele tiden været, at der skulle være butikker og restauranter i stueetagen. Det var det, der skulle gives tilbage til byen, så byens borgere her kunne få en kop kaffe, handle og gå ud og spise. Det har været grundpræmissen hele vejen igennem,« konstaterede Miljø- og Planudvalgets formand, Claus Leick (SF).
»I udvalget vurdere vi, at der hele tiden sker udvikling i bybilledet, og vi håber stadig på at få mere liv i den del af byen. Vi håber, at der nu sker noget på Kvickly-grunden, og kommer der butikker der, er det måske noget, der også kan øge interessen for butikker i Lille Nyhavn,« begrundede han ønsket om at udskyde beslutningen endnu en gang.
Lille Jomfru Ane Gade
Der er sket rigtig meget med byen omkring Lille Nyhavn siden vedtagelsen af lokalplan 1013. Det gjorde Socialdemokratiets Karen Lindemann opmærksom på.
Jeg havde nær spurgt, om vi skal have en Lille Jomfru Ane Gade med små caféer og hyggelige steder.
»Siden vi vedtog den lokalplan, er Bloms kommet til. Byens indretning glider, så butikkerne bliver mere og mere koncentreret i den sydlige del af byen. Hvordan kan vi tiltrække butikker til den nordlige del? Jeg havde nær spurgt, om vi skal have en Lille Jomfru Ane Gade med små caféer og hyggelige steder. Vi skal have nydefineret, hvad det er, vi vil med den bydel. Lad os se tiden an og se, hvad der bliver basis for,« lød hendes bud.
Radikales Tage Nielsen pegede på, at der med de mange nye boliger bliver et regulært behov for detailhandel i den nordlige del af Adelgade. Samtidig mente han at selv navnet Lille Nyhavn leder tankerne hen på et ganske særligt miljø.
Vi har selv udnævnt det til et boheme-kvarter, men udviklingen er vist ikke helt fulgt med
»Det er noget med vand og caféliv og små hyggelige butikker. Bliver det ikke til noget, så er hele planen jo kuldsejlet,« mente han.
»Er som en boomerang«
Venstres Claus Bloch (V) gjorde opmækrsom på, at man dengang da lokalplan 1013 blev vedtaget troede, ikke havde forestillet sig, at Kvickly kunne finde på at lukke.
»Lille Nyhavn er som en boomerang, den sag bliver ved med at komme tilbage, uanset hvad vi gør. Hvad betyder det, om der går et år mere eller ej, når der allerede nu er gået så lang tid. I dag er der ikke længere en dagligvarebutik. Vi har selv udnævnt det til et boheme-kvarter, men udviklingen er vist ikke helt fulgt med. Lad os håbe, det sker,« understregede han.
Tillægget er en kattelem. Det er vores forventning, at der skal være butikker. Tillægget er kun en mulighed, hvis det er umuligt at få butikker på stedet
Tillæg er en nødplan
Borgmester Frands Fischer (S) forklarede, at udgangspunktet stadig er, at der skal være butikker og at tillæg nr. 3 mere skal ses som en nødplan.
»Tillægget er en kattelem. Det er vores forventning, at der skal være butikker. Tillægget er kun en mulighed, hvis det er umuligt at få butikker på stedet. Der er sket meget i området det seneste års tid, og det er også mit ønske, at der kommer butikker i stueetagen. men er det ene tomme lejemål, er det jo heller ikke en god fortælling,« understregede han.
Vedtages tillæg nr. 3 ikke inden tre år, bortfalder det. Bygherre kan dog bede om at få undersøgt muligheden igen på et senere tidspunkt.