»Vi skal tage ejerskab over lokalsamfundet«

Tommas Leth, nyvalgt byrådsmedlem, vil skabe en ny kultur.

Artiklens øverste billede
Tommas Leth, nyvalgt byrådsmedlem, vil gerne have borgerne til at tage ejerskab over fællesskaberne. Foto: Grethe Bo

»Jo, jeg har faktisk tid«.

Sådan svarer det nyvalgte byrådsmedlem for Socialdemokratiet, Tommas Leth, Stilling, når man spørger ham, om en civilingeniør, der er partner i to virksomheder med speciale i at udvikle teknologier, der nedbringer forurening og klimaaftryk fra virksomheder, byområder og luftfart, samt er gift med Mia og far til tre piger på 6, 8 og 10 år, også har fritid til at dyrke interesser som foreningsliv og politik i.

Det handler om, at vi har nogle unger, som har lyst til at bruge noget tid med deres forældre i 5-6 år endnu, og det ville være ærgerligt at stå på bagkant og sige, at det var det tidspunkt, hvor jeg havde mest travlt arbejdsmæssigt. Den situation ville jeg gerne undgå, så den tid tog jeg for et års tid siden.

Tommas Leth, nyvalgt byrådspolitiker

Prioriteret arbejdsliv

Det med at få god balance mellem arbejdsliv og fritid var en beslutning, som Tommas Leth tog for et års tid siden.

»Jeg har prioriteret mit arbejdsliv, så jeg prøver at holde mig nede på omkring 20 timer koncentreret arbejde om ugen. Det kræver benhård prioritering, at jeg kan nå tingene på den tid, men det er også et bevidst valg, jeg har truffet«, forklarer Tommas Leth.

Ligesom så mange andre fædre og mødre, så vil Tommas Leth gerne bruge mere tid med børnene, og han har rent faktisk gjort noget ved sagen.

»Det handler om at huske, at vi har nogle unger, som har lyst til at bruge meget tid med deres forældre i måske maksimalt 5-6 år endnu, og det ville være ærgerligt at stå på bagkant og sige, at det var det tidspunkt, hvor jeg havde mest travlt arbejdsmæssigt. Den situation ville jeg gerne undgå, så den beslutning tog jeg for et års tid siden«, uddyber Tommas Leth.

En stor kontaktflade

Tommas Leth, 48 år, er født i Aalborg, hvorfra han i øvrigt også er uddannet civilingeniør i kemi og miljøteknologi fra Aalborg Universitet, flyttede til Aarhus i 2001, men fra 2014 har han og familien haft bopæl i Stilling.

Fritiden bliver fyldt op med tid til børnene, også i det lokale foreningsliv, hvor Tommas Leth gerne giver en hånd med indenfor børnenes fodbold, håndbold, sportsakrobatik og springgymnastik. Dertil kommer, at Tommas også selv spiller oldboys fodbold i Stilling IF.

Tommas Leth har i det hele taget et stort lokalt engagement og en bred kontaktflade. Han har i flere år både været formand for Stilling-Gram Borgerforening og formand for Støtteforeningen Kolonien på Stilling Skole.

Spørger man Tommas Leth om, hvorfor han nu går ind i politik, så handler det om, at han gerne vil give borgerne bedre mulighed for at tage ejerskab af fællesskaberne.

»I borgerforeningen har fokus været på at få rusket lidt op i at tage medejerskab på byen, at borgerne blander sig i, hvordan byen skal udvikle sig, men også i forhold til fritidsliv og fritidsaktiviteter. Det handler ikke bare om, at vi sender vore børn til en butik, som vi betaler for at lave idræt med vores børn, men at det er fællesskaber, som vi alle har et ejerskab til og et ansvar for«, siger han.

Folk har mistet nærheden til det kommunale fællesskab, mistet fornemmelsen af, at det er noget fælles, og ikke bare en butik, vi handler i. Det går begge veje. At man både som kommune og som borger kan gøre mere for at få genskabt et aktivt folkestyre, hvor borgerne er mere nærværende i alt det, vi beskæftiger os med

Tommas Leth, nyvalgt byrådspolitiker

Tommas Leth vil gerne have alle til at minde hinanden om, at borgerne rent faktisk ejer børnehaven, byen, skolen, ja hele kommunen.

»Vi skal skabe en kultur, hvor det ikke bare er en kunderelation, vi har til hinanden og til fællesskabet, men at det er et fællesskab, som vi ejer sammen, og hvor vi har ansvar for hinanden og for fællesskabet«, lyder det.

Tommas Leth vil gerne gøre op med os-mod-dem-tankegangen, at kommune opfattes som en myndighed, der laver besværlige regler, og som begrænser folks personlige frihed, skaber byfortætning, trafikproblemer, og hvor man ikke kan få passet sine børn.

»Folk har mistet nærheden til det kommunale fællesskab, mistet fornemmelsen af, at det er noget fælles, og ikke bare en butik, vi handler i. Det går begge veje. At man både som kommune og som borger kan gøre mere for at få genskabt et aktivt folkestyre, hvor borgerne er mere nærværende i alt det, vi beskæftiger os med«, uddyber han.

Tommas Leth konkretiserer sine tanker derhen, at hvis vi eksempelvis skal løfte os videre med klima og grøn omstilling, så bliver det afgørende, at vi finder ud af, at det ikke kan løses ved at spørge: Hvad er der i det for mig? Og bare det ikke går ud over min frihed.

»Det skal løses i fællesskab, hvor vi sætter os selv til side og arbejder for noget, der er større end os selv. Det, at bidrage til den grønne omstilling, betyder, at vi skal forvente noget af hinanden og de virksomheder, hvor vi arbejder og handler hos«, siger Tommas Leth, som i øvrigt får sæde i Klima-, Miljø- og Planudvalget.

Et klap på skulderen

Det nyvalgte byrådsmedlem fik 499 personlige stemmer ved kommunalvalget.

»Det var overvældende og et stort og tillidsfuldt klap på skulderen især fra borgerne i Stilling. Nu glæder jeg mig til at komme i gang med at gøre det, jeg har lovet«, siger Tommas Leth.

Læs også

Del artiklen