Ny byrod er faktisk veteran: »Jeg savnede at være der, hvor tingene sker«

Venstres Christina Bottke er tilbage i byrådet efter en selvvalgt pause på fire år.

Artiklens øverste billede
Selvom Christina Bottke (V) er ny byrod er hun en garvet en af slagsen. Fra 2013 til 2017 varetog hun posten som Socialudvalgsformand. Nu er hun tilbage og bliver blandt andet Venstres stemme i Økonomi- og Erhvervsudvalget samt næstformand for det nye Kultur-, Fritids- og Idrætsudvalg. Foto: Grethe Bo Madsen

Det er noget af en bedrift, Christina Bottke har præsteret. Til trods for at hun de seneste fire år ikke har haft en rolle i kommunalpolitik, strøg hun ved kommunalvalget direkte tilbage i byrådet med 605 personlige stemmer og nuppede Venstres tredje mandat.

Det flotte genvalg afspejler sig også i de poster, hun nu skal varetage over de kommende fire år. Først og fremmest har hun fået Venstres plads i Økonomi- og Erhvervsudvalget og bliver næstformand for det nye Kultur-, Fritids- og Idrætsudvalg.

Det har altid været naturligt for mig at tage del i fællesskabet og det fælles ansvar. Og det har jeg virkelig savnet. At være der, hvor tingene sker og være med til at præge liver, her hvor vi bor

Christina Bottke (V)

Samtidig bliver hun medlem af Folkeoplysningsudvalget og af valgbestyrelsen ved folketingsvalg, folkeafstemninger og valg til EU-Parlamentet. Og hun sidder med i styregruppen til Udviklingen af Øm Kloster som attraktion og følgegruppen til realisering af Politik for Skanderborg Midtby.

Voldsomt arbejdspres

Christina Bottke forlod efter eget valg byrådet for fire år siden. Det skulle være slut med at ride på to heste, for kombinationen af et liv som selvstændig mobiloptiker og en politisk arbejdskrævende post som udvalgsformand for det daværende Socialudvalg var ikke noget, der var godt for hverken helbred eller familie.

»Jeg valgte at gå ud fordi arbejdspresset som kommunalpolitiker og udvalgsformand ganske enkelt var blevet for stort i forhold til samtidig at have selvstændig virksomhed og være en familie med to hjemmeboende børn. Jeg var lige fyldt 50 år og tænkte, at enten skulle jeg lukke min virksomhed, finde et andet arbejde at leve af og koncentrere mig 100 procent om politik, eller også måtte jeg lægge politik på hylden - i hvert fald for en stund,« fortæller hun.

Beslutningen endte med, at hendes navn ikke var at finde på opstillingslisten til kommunalvalget i 2017.

»Jeg søgte ikke genvalg, men forlod i stedet byrådet. Det var nødvendigt for mig dengang. Men det var ikke en let beslutning, for jeg er et meget engageret menneske, der går meget op i mine omgivelser og interesserer mig for dem. Det har altid været naturligt for mig at tage del i fællesskabet og det fælles ansvar. Og det har jeg virkelig savnet. At være der, hvor tingene sker og være med til at præge liver, her hvor vi bor,« understreger hun.

Tilbage i sadlen

Derfor behøvede hun heller ikke lang betænkningstid, da Venstre op til kommunalvalget i år forhørte sig om interessen for at være kandidat.

Vi havde alle nogle ønsker, og det er jo en ret omfattende kabale der skal gå op. Jeg fik to af mine tre ønsker opfyldt, og det er jeg godt tilfreds med

Christina Bottke (V)

»Mit privatliv har ændret sig. De ældste af mine børn er flyttet hjemmefra og ny synes jeg, der er overskud igen til lokalpolitik. Og jeg tror faktisk, det har været rigtig sundt for mig at koncentrere mig om det »virkelige« liv i en periode,« griner hun.

»Jeg glæder mig dog rigtig meget til at starte igen, og jeg er sikker på, det bliver kanonspændende.«

Nogle har på de sociale medier undret sig over, at den tidligere socialudvalgsformand gik til valg på ældrepolitik og nu er endt i et helt andet udvalg, men det ser Christina Bottke ikke et modsætningsforhold i.

»Vi havde alle nogle ønsker, og det er jo en ret omfattende kabale, der skal gå op. Jeg fik to af mine tre ønsker opfyldt, og det er jeg godt tilfreds med. Desuden læser jeg stadig dagsordenen til ældreområdet, og kan stadig påvirke med min viden og indsigt fra området. Som mobiloptiker kommer jeg rigtig meget rundt på plejecentre, og får mange indput fra ældreområdet. Det er værdifuld viden,« understreger hun.

Opløftende 2021

Christina runder 2021 af ikke kun som nyudnævnt byrådsmedlem. En endnu vigtigere titel er der nemlig også sat flueben ved i løbet af året.

»Jeg er blevet farmor til lille Viggo, der kom til verden 3. oktober. Det er stort, og ham skal der også være tid til at nyde og være omkring. Familien er meget vigtig for mig. Det er bare så vigtigt, at vi politikere også husker af have tid til at være almindelige mennesker.«

Familien samles blandt andet i sommerhuset ved Kandestederne, hvor den fantastisk natur er et af de bedste midler til at koble hjernen fra og stresse af.

»Jeg elsker en god bog og læser en hel del. Lige for tiden er jeg løbet kold i krimier og har i stedet kastet mig over Søstrene fra Thy, en fantastisk slægtsfortælling. Jeg er også ret glad for biografier. Og så strikker jeg rigtig meget. Det er rigtig god terapi.«

Læs også

Del artiklen