Udskiftning, foryngelse og nyt parti: Sådan ligger landet efter kommunalvalget

Bingo til Konservative, rap over nallerne til Venstre, smæk til Socialdemokratiet og lussing til Dansk Folkeparti. Sådan lyder den korte udgave af kommunalvalget i Skanderborg. Nu venter rævekager og alliancer, mens sejrherrerne lægger puslespillet til konstitueringen.

Artiklens øverste billede
Allerede på valgnatten kunne Frands Fischer igen kalde sig borgmester i Skanderborg Kommune. Et forsalg til en konstituering tager dog længere tid. Foto: Grethe Bo Madsen

Trods stemmenedgang over hele kommunen på nær Ry og en tilbagegang fra 36,8 pct. af stemmerne i 2017 til nu 30 pct. slap Socialdemokratiet med et enkelt mistet mandat og går fra 11 til 10 mandater. Den nedgang er ikke større, end at Frands Fischer med støtte fra SF, Radikal Venstre, Enhedslisten og Alternativet kan beholde borgmesterkæden og fortsætte som borgmester fire år mere.

Jeg er glad for at kunne sige, at jeg er den nye borgmester, og bag mig står Radikal Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet

Frands Fischer, borgmester

»Jeg er glad for at kunne sige, at jeg er den nye borgmester, og bag mig står Radikal Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet. Vi har lavet en endnu ikke færdig aftale, og den gør vi færdig i de kommende dage. Vi vil også gerne lave så bred en konstituering, så vi får de borgerlige partier med,« lød det fra Frands Fischer foran en smilende flok fra »rød stue« få minutter før kl. 1 på valgnatten.

Forbløffelse hos DF

For Dansk Folkeparti blev valget et næsten frit fald mod bunden. Partiet går tilbage med to mandater fra tre til et mandat efter en stemmenedgang fra 8,8 pct. af stemmerne i 2027 til nu 4,3 pct.

Jeg plejer ikke at være mundlam, men det, der falder mig først ind er forbløffelse. Vi har været hårdtarbejdende. Vi har været med i alle budgetforlig og taget ansvar.

Martin Frausing Poulsen, Dansk Folkeparti

»Jeg plejer ikke at være mundlam, men det, der falder mig først ind er forbløffelse. Vi har været hårdtarbejdende. Vi har været med i alle budgetforlig og taget ansvar. Vi har kæmpet en brav for folkeskolerne og især for, at ingen landsbyskoler skulle lukkes. Vi har haft stort fokus på idrætslivet og på udviklingen af helhedsplaner, så det bliver slut med hovsa-løsninger. Så ja, jeg er meget forbavset over, at en landstendens på trods af alt det, kan slå så hårdt igennem,« kommenterer Martin Frausing Poulsen det for Dansk Folkeparti nedslående valgresultat.

Venstre 1 mandat tilbage

Venstre tegnede sig for en lille tilbagegang på bare 0,4 pct. point til nu at have 24 pct. af stemmerne, men nok til at partiet må vinke farvel til det ene af sine mandater og går fra otte til syv mandater i det nye byråd.

Vi forventer en bred konstituering og håber på et bredt samarbejde i byrådet. Vi er trods alt det andet største parti

Jens Szabo, Venstre

»Vi forventer en bred konstituering og håber på et bredt samarbejde i byrådet. Vi er trods alt det andet største parti,« konstaterede en ærgerlig Jens Szabo på valgnatten.

Jubel hos Konservative

Hos Det Konservative Folkeparti brød jublen løs på valgnatten, da mandatfordelingen blev blev kendt. Fra at have fået 5,2 pct. af stemmerne i 2017 og et enkelt mandat i byrådet, buldrer partiet nu frem til 12,7 pct. af stemmerne og tre mandater.

»Det er et helt forrygende resultat og også meget bedre, end vi kunne forudse eller havde turdet håbe på. Vi ville blive glade for to mandater, krydsede fingre for tre, og nu er vi inde med fire mandater. Jeg har knoklet på i fire år for at få konservative tilbage på sporet som et dueligt, borgerligt parti igen,« siger Thomas Cordtz, der nu ser frem til at Konservative kan få mere indflydelse og en større finger med i det politiske spil.

Nye Borgerlige i byrådet

Jubel var der også hos Nye Borgerlige, hvor Karina Kirk med 547 personlige stemmer fik det ønskede mandat og et sæde i byrådet. Ved valget i 2017 fik partiet blot 272 stemmer svarende til 0,8 pct. af stemmerne. Det tal er sendt i skammekrogen nu, hvor partiet opnåede 1.299 stemmer svarende til 3,7 pct. af stemmerne.

Intet mandat til LA

Til gengæld var der på tavshed på valgnatten hos Liberal Alliance. Partiet var med 1.017 stemmer ved valget i 2017 et hestemulehår fra at opnå et mandat, men mistede det i fintællingen til DF. Ved valget i sidste uge opnåede partiet 713 stemmer svarende til 2 pct. af stemmerne - et stykke under de 3,4 pct. et mandat kræver. Dermed blev det ikke et »alle-gode-gange-tre« for Liberal Alliance, der nu for tredje byrådsvalg i træk ikke kom ind.

Lille fremgang til SF og RV

Både SF og Radikale Venstre oplevede ved valget en mindre fremgang og genvandt deres to mandater, men »magtbalancen« internt i de to partier er forrykket, da både Radikals Anne Heeager og SFs Charlotte Vindeløv ligger på Top-5 listen over valgets stemmeslugere og fik flere stemmer end deres partikolleger.

Også Enhedslisten oplevede en mindre fremgang og beholdt sit ene mandat i Byrådet. Alternativet gik derimod en smule tilbage, men bevarede også sit ene mandat.

Flere kvinder og yngre

Både Socialdemokratiet, Venstre og DF må vinke farvel til erfarne byrødder - heraf flere med »veteranstatus«, som har siddet flere perioder i byrådet. Kai Høstrup (S), Lars Lindencrone Lavridsen (S), Søren Erik Pedersen (V), Jens Erik Sørensen (V), Anders Rosenstand Laugesen (V), John Haarup laursen (DF) og Poul Melgård Johansen opnåede ikke genvalg.

Til gengæld byder det kommende byråd på 12 nye ansigter og en ret markant foryngelse af byrådet, der fremover har en gennemsnitsalder på 50 år mod 58,9 i det nuværende byråd. Yngste byrod bliver Venstres 21-årige Sebastian Støckler, mens Socialdemokratiets Jørgen Naut er alderspræsident med sine 74 år.

Også kønsfordelingen i byrådet tager et skridt mod ligevægt. 11 af de 29 pladser i byrådet er fremover besat af en kvinde - altså godt en tredjedel. En klar forbedring i forhold til det nuværende byråd, hvor der sidder en kvinde på bare otte af pladserne.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.