Fra sækkepibespiller til yngste mand i byrådet

21- årige Sebastian Støckler er stemt direkte ind i Skanderborg Byråd. Men hvem er han?

Artiklens øverste billede
21-årige Sebastian Støckler kom ind i Skanderborg byråd med 414 personlige stemmer. Privatfoto

Gennemsnitsalderen på Skanderborg Byråd bliver trukket ned, når den kun 21-årige Sebastian Støckler til januar kan sætte sig i byrådsstolen som én ud af syv Venstre mandater. For til hans egen store overraskelse blev han stemt ind i byrådet, hvorimod hans politiske forbillede Anders Laugesen, ikke kom ind. Sebastian fik 414 personlige stemmer. Fire mere end Laugesen.

Men hvem er han, den unge Venstre byrod?

For mig er det ligegyldigt, hvor løsninger kommer fra. Bare det virker. Det lærte jeg i forsvaret, det skal bare klares, uanset hvem af os der gør det

Sebastian Støckler (V)

»I øjeblikket arbejder jeg i hjemmeplejen i Hørning. Det har jeg gjort siden august,« fortæller Sebastian til UgeBladet i én af de korte pauser, han kan holde på arbejdet.

Unges corona-ensomhed

Sebastian er født og opvokset i Skanderborg. Skolegangen har foregået på Morten Børup Skolen, hvor også hans lillebror har gået, og i 2020 tog han huen på og fejrede, at han var HHX student. Og allerede her møder vi én af hans politiske mærkesager:

»Vi troede, vi skulle være corona-krisens årgang, men vi fik jo vores fester. Jeg har mere ondt af alle de andre unge, der kom efter os. Det ser vi konsekvenserne af nu,« siger Sebastian.

Han taler om ensomhed blandt unge, og mistet ungdom under coronaens snævre grænser.

»De har ikke fået den ungdomsfrihed, vi andre har haft. Nogen af dem har ikke engang fået deres første bytur endnu. Jeg vil gerne se på, hvordan vi kan hjælpe de unge,« siger venstremanden.

Han har ikke et svar på, hvad der skal gøres. Men samtale er vejen frem.

»Jeg vil rigtig gerne ud og tale og lytte til unge. Vi skal også lytte til borgerne mellem valgene - både mig og alle de andre, nye som gamle. Vi skal lytte noget mere til de problemer, der er, og også til de løsninger, som folk også kommer med. For mig er det ligegyldigt, hvor løsninger kommer fra. Bare det virker. Det lærte jeg i forsvaret, det skal bare klares, uanset hvem af os der gør det,« fortæller han.

Honnør for kronprinsen

Sebastian Støckler har aftjent sin værnepligt i livgarden. Han »aftrådte til civil« 26. juli i år.

»Jeg stod vagt ved Fredensborg, da dronningen fejrede sin fødselsdag i år, og jeg har da også gjort honnør for kronprinsen et par gange, når han er kørt forbi,« fortæller Sebastian.

Under tiden i Livgarden blev han valgt som tillidsrepræsentant for sine 80 kolleger.

Siden juli har han så været tilbage i det civile liv, og »aftjener« nu sit sabbat år med at arbejde i hjemmeplejen i Hørning, hvor han også bor sammen med den jævnaldrende kæreste Victoria.

Sækkepiben

Og så skal vi snakke om sækkepibe. For Sebastian Støckler spiller sækkepibe. Det har han gjort, siden han var 14 år. Han gør det så godt, at har rejst helt til Skotland, bare for at få lov at spille med andre dygtige sækkepibe spillere.

»Det var en fed oplevelse, der spillede jeg med folk fra Norge og Sverige, i et crossboarder pibeband, som det hedder,« forklarer Sebastian Støckler.

Han blev kendt af mange, da han i 2015 deltog i Danmark har talent på DR1. Og han deltager i internationale sækkepibe konkurrencer.

Men under valgkampen har sækkepiben ligget flad.

Der er jo også kommet andre yngre ind, og sammen kan vi sikre, at der også er unge øjne på, når der laves beslutninger, der handler om ungdommen i Skanderborg Kommune

Sebastian Støckler (V)

»Der har ikke været tid til ret meget under valgkampen. Nu skal jeg lige have pillet de sidste valgplakater ned. Min far og jeg har allerede taget nogen af dem ned, men vi er ikke helt i mål endnu,« fortæller Sebastian Støckler.

Godt samarbejde med andre unge

De næste fire år skal han sidde i Skanderborg Byråd. Han er den eneste af de helt unge kandidater ved valget, der kom ind.

»Det er fantastisk, vi har haft så mange unge kandidater, og vi har haft en godt samarbejde på tværs af partierne. Vi håbede allesammen, at bare én af os kom ind, så var det godt,« siger Sebastian.

Og det blev altså Sebastian Støckler, der kom ind som den helt unge, og han skal nu lære at begå sig blandt garvede politikere med mange, nogen rigtig mange, år på bagen. Men det skræmmer ham ikke.

»Der er jo også kommet andre yngre ind, og sammen kan vi sikre, at der også er unge øjne på, når der laves beslutninger, der handler om ungdommen i Skanderborg Kommune,« siger Sebastian.

Penge og mennesker

Udover byrådsarbejdet så skal han også starte på sit studie. Hvad det præcis bliver, ved han ikke endnu, men nu hvor valgkampen er vel overstået, så er der tid til at gå lidt i dybden med det. Det er sikkert, det bliver noget med økonomi, for det er hans store interesse, og det er da også en politisk mærkesag for Sebastian.

»Enten skal jeg læse erhvervsøkonomi eller tage en finansbachelor. Det finder jeg ud af. Jeg plejer at sige: Penge og mennesker, det er mig,« lyder det fra det kommende byrådsmedlem for Venstre.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.