Her er valgets tabere i Skanderborg: 7 byrødder opnåede ikke genvalg

For syv af de genopstille byrådskandidater blev drømmen slukket natten til onsdag.

Artiklens øverste billede
Efter første optælling af de personlige stemmer så det ud til, at Anders R. Laugesen fik Venstres syvnede og sidste mandat, men efter fintællingen viste det sig, at 21-årige Sebastian Støckler fik fire stemmer mere end den tidligere borgmesterkandidat , der dermed kun fik en enkelt periode i byrådet. Arkivfoto

Tirsdagens valg blev en politisk gyser på mange måder, og for syv af de genopstillede byrødder blev det også en personlig gyser.

Selvom det var Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, der oplevede den største tilbagegang ved valget, er det i Venstres byrådsgruppe, der må siges farvel til flest af de nuværende byrødder. Her opnåede tre af de genopstillede kandidater nemlig ikke genvalg.

Ud efter en periode

Største overraskelse her er et farvel til borgmesterkandidat ved valget i 2017, Anders Rosenstand Laugesen, der ved forrige valg med 1.624 personlige stemmer var den, der fik næst flest stemmer.

Efter den første optælling af de personlige stemmer natten til onsdag så det ellers ud til, at Anders Rosenstand Laugesen ville få Venstres syvende og sidste mandat, men efter fintællingen onsdag viste det sig, at 21-årige Sebastian Støckler fik 414 stemmer, mens Anders Rosenstand Laugesen fik 410 stemmer. Dermed er Anders Rosenstand Laugesen dømt ude med bare fire stemmer.

Også Venstres Jens Erik Sørensen og Søren Erik Pedersen må forlade byrådet. Jens Erik Sørensen fik 262 stemmer mod 553 ved valget i 2017, mens Søren Erik Pedersen fik 363 stemmer mod 419 stemmer i 2017.

Dansk Folkepartis John Haarup Laursen må med bare otte stemmer færre end spidskandidat Martin Frausing Poulsen forlade byrådet til årsskiftet. Arkivfoto.

Drama på valgnatten

For Dansk Folkeparti bød valgnatten på et mindre drama. Dansk Folkeparti opnåede kun et mandat og skulle dermed sige farvel til to sine tre pladser i det nuværende byråd.

Efter den første optælling af de personlige stemmer var der stemmelighed mellem spidskandidat Martin Frausing Poulsen og John Haarup Laursen, og der blev derfor foretaget en ”ikke-gældende foreløbig lodtrækning”, som det så finurligt blev kaldt. Den lodtrækning faldt ud til Martin Frausing Poulsens fordel.

Med fintællingen onsdag kunne han med 285 stemmer beholde mandatet, mens John Haarup Laursen med bare otte færre stemmer - helt nøjagtigt 277 stemmer - må sige farvel til byrådet.

Også Poul Melgård, der fik 122 stemmer, må forlade byrådet.

Kai Høstrup, formand for 3F i Søhøjlandet fik 249 stemmer. Det var ikke nok til at beholde pladsen i byrådet. Arkivfoto

Farvel til to S-byrødder

Hos Socialdemokraterne må byrådsgruppen sige farvel til to af de genopstillede kandidater: Kai Høstrup og Lars Lindencrone Lavridsen. Kai Høstrup, der har siddet to perioder i byrådet, fik 249 stemmer mod 329 ved valget i 2017.

Lars Lindencrone Lavridsen, der som første stedfortræder indtrådte i det nuværende byråd, efter at Charlotte Abildgaard Paulsen udtrådte i november 2018, fik 192 stemmer.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen