Speeddate gav spidskandidater stof til eftertanke

19 læsere mødte velforberedte op til intens dialog med spidskandidaterne på Skanderborg Bryghus.

Artiklens øverste billede
Hver speeddate varede fire-fem minutter, og da der var flere læsere end politikere, var det ind imellem nødvendigt at vente et par omgange i baren. Foto: Per Bille

Det er ikke hver dag, du får mulighed for at få en politiker på tomandshånd i fire minutter og slet ikke 11 af slagsen, men den mulighed havde 19 af UgeBladets læsere, da de sidste tirsdag mødte op til en politisk speeddate med hver af spidskandidaterne til byrådsvalget 16. november.

Det anderledes valgkoncept fandt sted på Skanderborg Bryghus, hvor læsere og politikere bevæbnet med fadøl, sodavand og chips diskuterede varme hænder, manglende lejrskoler, besparelser på Sølund, klima og CO2-udledning, folkeskov, normeringer i daginstitutioner og meget, meget mere.

Det er blot anden gang, vi på UgeBladet kaster os ud i sådan en politisk speedate, men det gik forbavsende godt. Fra første sekund blev der gået til stålet og diskussionerne nåede flere gange op i så høje omdrejninger, at både politikere og læsere var svære at stoppe igen, når de fire minutters speeddate var forbi, og der skulle skiftes til næste spidskandidat.

Yngste speeddater var 13-årige Elias fra Hvolbæk, der mødte op sammen med sin far for at spørge spidskandidaterne, hvorfor han ikke skal have lov til at komme på lejrtur med sin skoleklasse. Foto: Per Bille

Den tætte kontakt med de engagerede læsere har efterfølgende fået mange positive kommentarer fra politikerne. Enkelte har sågar foreslået, at lave den slags tætte dialoger skulle være obligatoriske undervejs i hver byrådsperiode. På denne og de følgende sider kan du læse mere om, hvad spidskandidaterne og læserne fik ud af speeddaten.

Samtlige spidskandidater til byrådsvalget stillede op til den politiske speeddate på Skanderborg Bryghus. Her er det borgmester Frands Fischer (S), Tage Nielsen (RV) og Venstres borgmesterkandidat Jens Szabo. Foto: Per Bille

En klar grøn dagsorden: Fordi vi er bedsteforældre

Ægteparret Lise Maj Jensen og Mads Ole Jensen mødte op med en klar dagsorden.

»Vi står i vor tids største udfordring: Vores miljø! Det er en udfordring, som haster, så vi var nysgerrige på, hvilke konkrete handlinger på den front, vores lokalpolitikere har,« siger Lise Maj Jensen og tilføjer:

»Vi er bedsteforældre, så det her emne er vigtigt.«

Mads Ole Jensen var glad for den gode dialog, som de havde stort set hele vejen rundt.

»Heldigvis er langt de fleste enige om, at det her er en bunden opgave, som skal løses,« siger han, og hans hustru tilføjer:

»Vi er på bølgelængde med næsten dem alle på forskellige områder, og vi går hjem med en stor respekt for vores lokalpolitikere.«

Ægteparret Lise Maj Jensen og Mads Ole Jensen. Foto: Per Bille

13-årig til valg-arrangement: »Hvorfor er der ikke råd til vores studietur?«

Man kan ikke begynde at interessere sig for politik og kommunalvalg for tidligt. Således troppede 13-årige Elias Black Vestfalen fra Stilling op til valg-speeddating-med sin far, Jonas Vestfalen.

»Jeg oplever, at der er ting i skolen, som vi ikke længere kan,« lægger Elias ud og fortsætter:

»Eksempelvis er der ikke længere penge til den studietur, som vi har planlagt. Det ville jeg gerne høre politikernes holdning til. De svarede, at ansvaret er lagt ud til de enkelte skoler.«

Farmand tilføjer:

»Og der synes jeg måske nok, at de løber fra deres ansvar. Det handler jo om, at pengeposen i forhold til serviceniveauet ikke længere holder,« siger Jonas Vestfalen, som ikke fik nogen åbenbaring i forhold til, hvor krydset skal sættes:

»Men jeg er da blevet bekræftet i, hvor det ikke skal sættes.«

13-årige Elias Black Vestfalenog hans far Jonas Vestfalen. Foto: CSJ

Far til borger på Sølund: Forståelse, men ellers ingenting

»Jeg fik ingenting ud af at tale med kandidaterne. Jeg fik forståelse, men den kan jeg ikke bruge til noget. Min sag handler om min søn, Thomas, der har boet på Sølund i seks år, mens han har boet hjemme i 41 år.«

Sådan fortæller Leif Johansen fra Galten, der fik lov at fortælle om sine frustrationer over de konstante nedskæringer og besparelser på Sølund.

»Der er sparet millioner på Sølund, så personalet flygter fra faget, og Skanderborg Kommune er ansvarlig for driften,« konstaterer han.

Leif Johansen, Galten. Foto: Erland Rasmussen

Godt at stille sig til rådighed

»Det er altid interessant at høre, hvordan kandidaterne står i forhold til problematikken. Jeg håber, at jeg fik givet dem noget at reflektere over, selv om det måske er meget at håbe,« siger Birgitte Dyreborg fra Skanderborg.

»Jeg arbejder hos regionen som sygeplejerske, og der er store udfordringer i grænsen mellem både det regionale og kommunale, når det gælder vore syge borgere,« forklarer hun.

»Derfor synes jeg, det er godt, at politikerne har stillet sig til rådighed, og speeddaten er et fint initiativ. Og jeg har også fået noget at tænke over i aften.«

Birgitte Dyreborg, Skanderborg. Foto: Erland Rasmussen

Kandidaterne virkede interesseret

»Jeg synes, at kandidaterne har lyttet. De virkede interesserede og skrev ned. Det er de måske nødt til at være, når de er på valg, men det sender alligevel et godt signal, at de gør det,« mener Henrik Worre, fra Stilling:

»Jo, jeg havde da en konkret sag med, som man også er kendt med andre steder. Det handler om byfortætning.«

»Men det vigtigste at få en positiv dialog. Det kommer vi længst med. Og nej, jeg har ikke fundet ud af, hvad jeg skal stemme her i aften. Jeg stemmer det, jeg plejer. Det har speeddaten ikke ændret ved,« konstaterer han.

Henrik Worre, Stilling. Foto: Erland Rasmussen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.