Speeddate gav spidskandidater stof til eftertanke
19 læsere mødte velforberedte op til intens dialog med spidskandidaterne på Skanderborg Bryghus.

Det er ikke hver dag, du får mulighed for at få en politiker på tomandshånd i fire minutter og slet ikke 11 af slagsen, men den mulighed havde 19 af UgeBladets læsere, da de sidste tirsdag mødte op til en politisk speeddate med hver af spidskandidaterne til byrådsvalget 16. november.
Det anderledes valgkoncept fandt sted på Skanderborg Bryghus, hvor læsere og politikere bevæbnet med fadøl, sodavand og chips diskuterede varme hænder, manglende lejrskoler, besparelser på Sølund, klima og CO2-udledning, folkeskov, normeringer i daginstitutioner og meget, meget mere.
Det er blot anden gang, vi på UgeBladet kaster os ud i sådan en politisk speedate, men det gik forbavsende godt. Fra første sekund blev der gået til stålet og diskussionerne nåede flere gange op i så høje omdrejninger, at både politikere og læsere var svære at stoppe igen, når de fire minutters speeddate var forbi, og der skulle skiftes til næste spidskandidat.

Den tætte kontakt med de engagerede læsere har efterfølgende fået mange positive kommentarer fra politikerne. Enkelte har sågar foreslået, at lave den slags tætte dialoger skulle være obligatoriske undervejs i hver byrådsperiode. På denne og de følgende sider kan du læse mere om, hvad spidskandidaterne og læserne fik ud af speeddaten.

En klar grøn dagsorden: Fordi vi er bedsteforældre
Ægteparret Lise Maj Jensen og Mads Ole Jensen mødte op med en klar dagsorden.
»Vi står i vor tids største udfordring: Vores miljø! Det er en udfordring, som haster, så vi var nysgerrige på, hvilke konkrete handlinger på den front, vores lokalpolitikere har,« siger Lise Maj Jensen og tilføjer:
»Vi er bedsteforældre, så det her emne er vigtigt.«
Mads Ole Jensen var glad for den gode dialog, som de havde stort set hele vejen rundt.
»Heldigvis er langt de fleste enige om, at det her er en bunden opgave, som skal løses,« siger han, og hans hustru tilføjer:
»Vi er på bølgelængde med næsten dem alle på forskellige områder, og vi går hjem med en stor respekt for vores lokalpolitikere.«

13-årig til valg-arrangement: »Hvorfor er der ikke råd til vores studietur?«
Man kan ikke begynde at interessere sig for politik og kommunalvalg for tidligt. Således troppede 13-årige Elias Black Vestfalen fra Stilling op til valg-speeddating-med sin far, Jonas Vestfalen.
»Jeg oplever, at der er ting i skolen, som vi ikke længere kan,« lægger Elias ud og fortsætter:
»Eksempelvis er der ikke længere penge til den studietur, som vi har planlagt. Det ville jeg gerne høre politikernes holdning til. De svarede, at ansvaret er lagt ud til de enkelte skoler.«
Farmand tilføjer:
»Og der synes jeg måske nok, at de løber fra deres ansvar. Det handler jo om, at pengeposen i forhold til serviceniveauet ikke længere holder,« siger Jonas Vestfalen, som ikke fik nogen åbenbaring i forhold til, hvor krydset skal sættes:
»Men jeg er da blevet bekræftet i, hvor det ikke skal sættes.«

Far til borger på Sølund: Forståelse, men ellers ingenting
»Jeg fik ingenting ud af at tale med kandidaterne. Jeg fik forståelse, men den kan jeg ikke bruge til noget. Min sag handler om min søn, Thomas, der har boet på Sølund i seks år, mens han har boet hjemme i 41 år.«
Sådan fortæller Leif Johansen fra Galten, der fik lov at fortælle om sine frustrationer over de konstante nedskæringer og besparelser på Sølund.
»Der er sparet millioner på Sølund, så personalet flygter fra faget, og Skanderborg Kommune er ansvarlig for driften,« konstaterer han.

Godt at stille sig til rådighed
»Det er altid interessant at høre, hvordan kandidaterne står i forhold til problematikken. Jeg håber, at jeg fik givet dem noget at reflektere over, selv om det måske er meget at håbe,« siger Birgitte Dyreborg fra Skanderborg.
»Jeg arbejder hos regionen som sygeplejerske, og der er store udfordringer i grænsen mellem både det regionale og kommunale, når det gælder vore syge borgere,« forklarer hun.
»Derfor synes jeg, det er godt, at politikerne har stillet sig til rådighed, og speeddaten er et fint initiativ. Og jeg har også fået noget at tænke over i aften.«

Kandidaterne virkede interesseret
»Jeg synes, at kandidaterne har lyttet. De virkede interesserede og skrev ned. Det er de måske nødt til at være, når de er på valg, men det sender alligevel et godt signal, at de gør det,« mener Henrik Worre, fra Stilling:
»Jo, jeg havde da en konkret sag med, som man også er kendt med andre steder. Det handler om byfortætning.«
»Men det vigtigste at få en positiv dialog. Det kommer vi længst med. Og nej, jeg har ikke fundet ud af, hvad jeg skal stemme her i aften. Jeg stemmer det, jeg plejer. Det har speeddaten ikke ændret ved,« konstaterer han.
