Valgkamp med medmenneskeligheden i førersædet

Hanne Stender Damkjær stiller op som løsgænger med mærkesager, der først og fremmest handler om medmenneskelighed, bæredygtighed og sund fornuft.

Artiklens øverste billede
Det er ikke første gang, Hanne Stender Damkjær stiller op til et kommunalvalg. I 2017 var hun en af Alternativts kandidater. Foto: Grethe Bo Madsen

En valgkamp er alt andet end nem, når man ikke stiller op for et bestemt parti. Det erkender Hanne Stender Damkjær, der stiller op til kommunalvalget som løsgænger. Alligevel er hun fast besluttet på at sætte alle sejl til i forsøget på at bane sig vej ind i byrådet.

For social- og sundheds assistenten fra Hørning har mange politiske sager, hendes hjerte brænder for. Først og fremmest, at dem, der har behov for hjælp, også er dem, der skal have mest hjælp. Den holdning slynger sig som en rødt tråd igennem hendes politiske mærkesager.

Langt fra færdig med politik

Tidligere fandt hun, at politik ikke handlede ret meget om at føre en god, langsigtet politik, men mere om at få magten og holde fast i den og hakke ned på de andre. Men så kom Alternativet.

»Det var et spændende nyt bud på politiske spørgsmål. Jeg meldte mig ind og tog med til årsmødet, og da der blev etableret en lokalforening i Skanderborg stillede jeg op og endte i bestyrelsen,« fortæller hun, der også endte som en af byrådskandidaterne i 2017. Siden har hun sagt pænt farvel til partiet, men de politiske spørgsmål har hun svært ved at lægge på hylden.

I en politisk sammenhæng er det for mig utrolig vigtigt, at vi som kommune gør det så godt som muligt for dem, der har brug for andres hjælp, for at få en god hverdag

Hanne Stender Damkjær, løsgænger

»Der er ikke noget parti, jeg kan spejle mig selv i, så derfor stiller jeg op som løsgænger,« forklarer hun. »Og jeg er godt klar over, det er lidt vildt at stille op på den måde, og at det bliver meget svært at få en plads i byrådet. Men jeg vil gøre et forsøg.«

»Jeg har tre hovedoverskrifter for mine mærkesager: Medmenneskelighed - et ord, jeg holder rigtig meget af - bæredygtighed og sund fornuft. I en politisk sammenhæng er det for mig utrolig vigtigt, at vi som kommune gør det så godt som muligt for dem, der har brug for andres hjælp, for at få en god hverdag,« forklarer hun og henviser til børn, udsatte borgere, handicappede, ældre og psykisk syge som grupper, kommunen har en særlig forpligtelse overfor.

Prioriterer vi rigtigt?

»Der sættes mange ting i værk, hvor jeg mener, vi kunne prioritere anderledes. Hvorfor skal vi have gratis ryge-stop kurser? Hvorfor bruger vi penge på nye, store kulturprojekter og på at gøre os til en attraktiv bosætningskommune? De penge kunne bruges meget bedre et andet sted. Vi skal koncentrere pengene der, hvor der er størst behov.«

Ingen af os er for alvor klar til at bringe det offer, der er nødvendigt, hvis vi skal nå de tal, der er stillet op. Det er realiteten

Hanne Stender Damkjær, løsgænger

Bæredygtighed og grøn omstilling er nødvendig, men Hanne understreger, at vi er nødt til at gøre det, der er realistisk inden for de givne økonomiske rammer.

»Ingen af os er for alvor klar til at bringe det offer, der er nødvendigt, hvis vi skal nå de tal, der er stillet op. Det er realiteten. Men når det er sagt, så skal vi jo gøre alt det, vi kan. Jeg mener, vi skal have både solceller- og vindmølleparker, og jeg er også åben for at vi tager atomkraft i brug under de nye former, der udvikles nu,« fortæller hun.


Skolehave og folkekøkken

Stod det til Hanne, ville der stå undervisning i bæredygtighed på skoleskemaet for alle klassetrin i Skanderborg Kommune, og overskudsmad skulle anvendes i et kommunalt beskæftigelsesprojekt.

»Det ville være fantastisk, hvis skolerne havde skolehaver, hvor eleverne kunne prøve selv at dyrke noget. Med hensyn til madspild, så er det i dag sådan, at butikkerne kun må forære maden væk til velgørende organisationer, men det kunne måske lade sig gøre at oprettet en slags kommunale folkekøkkener,« forklarer Hanne, der også har et bankende hjerte for et forslag, der tidligere har lidt havsnød i byrådssalen: Plantebaseret mad.

»Man burde have mulighed for at kunne vælge et ordentligt og nærende plantebaseret måltid, hvis man er afhængig af kommunens køkkener

Hanne Stender Damkjær, løsgænger

»Man burde have mulighed for at kunne vælge et ordentligt og nærende plantebaseret måltid, hvis man er afhængig af kommunens køkkener, enten som ældre eller i de kommunale daginstitutioner. Det handler ikke om, at det skal tvinges ned i halsen på andre, men jeg kender borgere, for hvem det er bekymrende, at det ikke er en mulighed i dag,« konstaterer hun.

Byrødder i praktik

I en helt anden boldgade så Hanne gerne, at byrådets medlemmer fik en større føling med, hvad der sker ude i marken hos de offentligt ansatte pædagoger, lærere, socialrådgivere, SOSU-hjælpere og -assistenter. Derfor vil hun gerne indføre praktik for hver eneste byrod.

»De skal opleve, hvordan det er at være på arbejde og følge med rundt en dag i en daginstitution, på en skole og en specialskole, på Sølund, i psykiatrien, i hjemmeplejen og på plejecentrene. Ja, på alle kernevelfærdsområderne. Jeg tror, det ville være meget gavnligt i forbindelse med budgetforhandlingerne, at byrådet har en fornemmelse af hverdagen på de områder,« konstaterer hun.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen