Slagkraftig mormor med fokus på velfærd

Nye Borgerliges Karina Kirk, vil opprioritere kernevelfærdsopgaverne og ønsker flere varme hænder og nærheden til borgerne tilbage.

Artiklens øverste billede
Karina Kirk blev politisk engageret, da hun sidste år optog videoer af voldsomme sammenstød mellem politiet og borgere i Gellerup ved Aarhus og efterfølgende oprettede Facebook-kanalen Mormor uden filter. Foto: Grethe Bo Madsen

Stod det til Karina Kirk ville det være slut med den tidskrævende og omfattende registrering og selvkontrol, der har gjort varme hænder kølige over en årrække. Som uddannet SOSU-assistent med 25 års erfaring indenfor området har hun fra første parket oplevet, hvordan tid og nærhed med borgerne er forsvundet, mens krav om egenkontrol er taget til.

»Jeg har på tætteste hold oplevet, hvor meget der er skåret ned over de seneste 25 år. De varme og kloge hænder er en af mine mærkesager. Vi skal i dag lave så mange registreringer, som tager tid fra samværet med borgeren. Hvor vi tidligere havde tid til at tale med fru Jensen og få en fornemmelse af, hvordan hun har det, og om der måske er noget, der lige skal tjekkes op på, så kommer vi i dag ind som en hvirvelvind og har få minutter, inden vi skal videre til den næste,« konstaterer Karina.

Helhedsplejen er væk

»Vi får ikke helhedsplejen med, når vi ikke tilbringer tid sammen med borgeren. Tiden går med kontrol, og det er kommet snigende. Nu har det taget overhånd. Vi kan aldrig fuldstændig undgå utilsigtede hændelser, vi er mennesker og ikke maskiner. I min optik er den største utilsigtede hændelse, man har begået, at fjerne de varme hænder og gjort dem kolde ved et skrivebord,« tilføjer hun, der for længst har taget konsekvensen og sagt farvel til et arbejde i det offentlige og i dag arbejder hos Active Care.

Jeg mener, man skal sørge for, at fundamentet er på plads - at der først og fremmest sættes penge af til kernevelfærden - inden man bruger penge på frås

Karina Kirk, spidskandidat for Nye Borgerlige

»Samtidig er systemet sat sammen på en måde, så medarbejdernes arbejdsglæde dør ud. De bliver ikke hørt. Stod det til mig, så skal nærheden på bordet igen. Vi skal se på, hvordan vi kan få flere varme hænder fremfor kolde registreringstimer. Vi skal have nedbragt sygefraværet og have mere helhedspleje af de ældre og svage i samfundet. Min påstand er, at vi i kampen for at blive mere effektive og undgå fejl har fjernet os fra kernen. Det er den største fejl, for lige der bliver folk svigtet og bliver ensomme, syge og dør i værste fald.«

Ja-tak til friplejehjem

Ikke overraskende er Karina derfor også en varm fortaler for friplejehjem, hvor medarbejderne har mulighed for at få større medbestemmelse.

»På friplejehjemmene finder du ildsjæle, der gerne vil være med til at prioritere, hvad penge og ressourcer skal bruges til. Når man er med til at bestemme, kommer man også med et større engagement. Sygefraværet på friplejehjem er cirka 10 procent lavere og arbejdsglæden større. Jeg forstår ikke argumentet om, at det skulle skabe et a og et b hold. Pengene følger borgeren og det er det samme system, der visiteres efter. Friplejehjem er jo ikke kun for de rige,« understreger hun.

Der må være nogle områder, hvor vi kan gøre det mere effektivt, og vi kan jo starte med at se på, hvad det egentlig er de gør, de kommuner der har succes med at gøre tingene anderledes.

Karina Kirk, spidskandidat for Nye Borgerlige

Til kamp mod frås

Nye Borgerlige er kendt for kampen mod frås og Karina er ingen undtagelse. Hun er skeptiske overfor projekter som Bybadet i Skanderborg og lignende.

»Jeg mener, man skal sørge for, at fundamentet er på plads - at der først og fremmest sættes penge af til kernevelfærden - inden man bruger penge på frås, som er dejligt at have, men ikke afgørende for, at vi kan eksistere.«

»Og der må gerne bruges flere penge på kernevelfærdsydelserne. Vi skal bare sikre, at vi bruger borgernes skattepenge bedst muligt. Ifølge den liberale borgerlige tænketank CEPOS har Skanderborg et kommunepotentiale på 110 mio. kr. Der må være nogle områder, hvor vi kan gøre det mere effektivt, og vi kan jo starte med at se på, hvad det egentlig er de gør i de kommuner, der har succes med at gøre tingene anderledes.«

Nogle af dem, der kommer her til har en anden mentalitet, som ikke er kompatibel med vores mentalitet

Karina Kirk, spidskandidat for Nye Borgerlige

Styr på indvandring

Selvom det er kernevelfærdsopgaverne, der står Karinas hjerte nærmest, lægger hun ikke skjul på, at det, der fik inde engageret politisk, er integrationsproblemer, som dem hun oplevede sidste år i forbindelse med en demonstration i Gellerup ved Aarhus.

»Vi er nødt til at få styr på den her indvandring. Nogle af dem der kommer hertil har en anden mentalitet, som ikke er kompatibel med vores mentalitet. Der bruges utrolig mange skattepenge på at tackle de problemer,« mener hun.

Karina Kirk stiller både op til kommunalvalget og regionalvalget.

»Jeg håber nok lidt, at komme til at ride på to heste. Det kommunale er tættest på de beslutninger, der påvirker vores hverdag, mens det regionale jo er et område med sygehuse og sundhedsvæsen, som jeg virkelig brænder rigtig meget for,« konstaterer hun.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen