Politisk tilsagn om ny idrætspolitik

Skanderborg Idrætsråd fik mange positive udmeldinger, da rådet holdt et tidligt valgmøde med idrætten på dagsordenen

Artiklens øverste billede
Formanden for Skanderborg Idrætsråd, Karsten Aagaard, havde i sin beretning på repræsentantskabsmødet efterlyst en ny idrætspolitik, og det fik han positive tilsagn om på det efterfølgende debatmøde med politikere. Foto: Erland Rasmussen

Skanderborg Kommune har brug for at få formuleret en ny, selvstændig idrætspolitik, der er adskilt i forhold til kulturområdet.

Sådan lyder et af de mere konkrete løfter fra repræsentanter for de politiske partier, der stiller op til det kommende byrådsvalg, da de mandag aften var samlet på Fælleden, hvor Skanderborg Idrætsråd havde inviteret dem til at give deres bud på både status og visioner på idrætsområdet i en kommune i vækst.

Idræt skal i fokus

Borgmester Frands Fischer, Socialdemokratiet, henviste til, at byrådet netop har besluttet at lave en nyt udvalg med navnet Kultur-, Fritids- og Idrætsudvalget.

»Det er fordi, vi har brug for at sætte kultur og idræt på dagsordenen. Det passer med den ny organisering, vi også har lavet. Mange gange får vi kultur og idræt til at blive blandet sammen en lille smule. Jeg tror, vi har rigtig meget brug for at have en ny politik på området. Det nye udvalg skal efter min mening starte med at arbejde med en ny kulturpolitik, så vi får sat kulturen i fokus, men også en ny idrætspolitik, sådan så vi får et selvstændigt idrætsblik. Jeg tror, at vi nogle gange kommer til at tale forbi hinanden, når vi skal have det hele i en politik,« sagde Frands Fischer.

Inklusion er vigtig

Tage Nielsen, Radikale Venstre, formand for Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget, henviste til idrætsrådet vision om, at mindst 50 procent af borgerne i 2025 er aktive medlemmer af fællesskabet i en idrætsforening, og at 75 procent af borgerne er aktive med idræt og bevægelse.

»Det er en rigtig god vision, men vi skal også have et idrætsliv, som er til gavn for integrationen i vores kommune og til gavn for vores sundhed. Det handler om mennesker og det gode liv, og det skal idrætten være medvirke til,« sagde Tage Nielsen.

Tage Nielsen betonede også til, at der kommer til at mangle idrætsfaciliteter med de mange nye indbyggere, der kommer. Det skal der findes penge til.

Højere ambitioner

Thomas Cordtz, Det Konservative Folkeparti, så gerne, at kommunen var en anelse mere visionære og offensive.

»Skanderborg er jo kendt for at være en festivalby først og fremmest. Men hvorfor er Skanderborg ikke en idrætsby. Vi kunne sagtens skabe en kommune, der er kendt for attraktive idrætstilbud i alle ender af kommunen. Det er et vigtigt parameter, når nye borgere skal bosætte sig,« sagde Thomas Cordtz.

Cordtz mener også, at en ny idrætspoiltik kan blive et vigtigt redskab til at sætte retningen.

»Presset bliver stort på vore idrætsforeninger i de kommende år, fordi vi har alle de her børn, der fylder i børnehaverne lige nu, men om et øjeblik fylder de i skolerne og snart også ude i idrætslivet,« lød det.

Vi har brug for at sætte kultur og idræt på dagsordenen. Det passer med den ny organisering, vi også har lavet.

Frands Fischer (S), borgmester

Hele kommunen rundt

Jens Szabo, Venstre, var enig i, at man skulle til at se på en ny idrætspolitik, når den nye organisering er på plads. Han talte også om befolkningstilvæksten i Skanderborg kommune.

»Vi er under pres. Vi bliver flere mennesker her i kommune, og det er dejligt. Men demografimodellen er ikke fulgt med. Det vil vi arbejde for,« sagde Jens Szabo.

Szabo fremhævede, at Venstre har arbejdet for, at der skulle ses på, hvad der er for nogle idræts- og kulturfaciliteter, der bør anlægsinvesteres i, og at det nu har vundet indpas i budgettet.

»Jeg ved godt, at der også er lang vej endnu, og at der er mange ønsker. Men det er utrolig vigtigt for os, at vi kommer hele kommunen rundt,« sagde Jens Szabo.

Vi er under pres. Vi bliver flere mennesker her i kommune, og det er dejligt. Men demografimodellen er ikke fulgt med. Det vil vi arbejde for.

Jens Szabo, Venstre

Nej til ny undersøgelse

John Haarup Laursen, Dansk Folkeparti, glæder sig over, at kommunen nu får et udvalg for kultur-, idræts- og fritidsområdet.

Han fandt det fint, at der kommer nye idrætsfaciliteter, men man behøver ikke bruge penge på at undersøge, hvad der er brug for.

»Vi, der bevæger os rundt i idrætslivet, ved godt, hvad der er brug for,« sagde John Haarup Laursen.

Pointen i indlægget var dog, at man også skal kigge på de faciliteter, der allerede er etableret.

»Vi glemmer at få vedligeholdt, de faciliteter, vi har rundt omkring i kommunen,« sagde John Haarup Laursen.

Husk kønnene

Søs Elmstrøm, Socialistisk Folkeparti, fandt det vigtigt, at idrætsforeningerne er inkluderende.

»Det vil sige, at der skal være plads til alle. Der sker jo rigtig mange ting i vores samfund for tiden, og vi ikke længere kun har to køn, men mange køn, og der er mange unge mennesker, som måske har svært ved at stå i en samling eller i et omklædningsrum og ikke rigtig kan finde ud af, om det skal være her eller der. Det er en udfordring, man skal til at tænke i ude i foreningerne, så alle føler sig inkluderet i de fællesskaber, vi har,« sagde Søs Elmstrøm.

Nye indgange

Peter Kjær, Enhedslisten - De Rød Grønne, ville gerne have fokus på, hvordan man får fat i de uorganiserede unge, der går rundt i periferien af idrætshallerne og ikke rigtig passer ind i det organiserede idrætsliv.

Han fremhævede også, at der kunne være andre indgange til foreningerne end de traditionelle.

»Vi ved jo også, at der er mange andre interesser. Vores hal bliver nogle gange brugt til Lan-party. Der er Tik Tok, hvor man i starten lavede danse. Det kan være, at man skal se på, hvad der er interessant for de unge mennesker, og så på den måde trække nye ind til de organiserede ting,« sagde Peter Kjær.

Børn skal snuse til idræt

Mira Issa Bloch, Alternativet, så gerne, at ensomme og udsatte børn kom meget mere ind i klubberne.

»Det er også en superide at få foreningerne ud i skolerne, hvor eleverne kan snuse til forskellige ting. Det kunne også være en ide, at skolerne fik elever til at tage en kammerat med til deres sportsgren. Det kan være svært for et barn eller en ung at tage alene afsted,« sagde Mira Issa Bloch.

Husk de små samfund

Michael Klarskov Jørgensen, Nye Borgerlige, mindede om vigtigheden af at huske de små samfund..

»Skanderborg er en rig kommune, og en kommune i rivende vækst, hvor der flytter folk til. Mange flytter ud til de små samfund som Tebstrup, Stilling, Virring, Stjær, hvor man nu har råd til en byggegrund, og her er det vigtigt, at ikke al idræt bliver placeret her på Fælleden og ude ved hallerne i Ry. Der skal det også være, selvfølgelig, men det er vigtigt også at tilgodese de små samfund og sportsforeninger,« sagde Michael Klarskov Jørgensen, som fandt det vigtigt med en idrætspolitik, der følger med udviklingen, så der kommer fokus på de steder, hvor der mangler faciliteter.

Penge til aktiviteter

Carsten Bach, Liberal Alliance, fastslog behov for øgede bevillinger til idrætten, og helt konkret lød forslaget på, at øgede bevillinger til foreningerne skal øremærkes til en pulje, hvor foreningerne kan få penge for at deltage ude lokalt på skoler, daginstitutioner og på plejehjem, hvor man kan være med i aktiviteterne og rent faktisk få penge i klubkassen for det. Det er en ide, der allerede eksisterer i Aalborg Kommune.

Lad os få øget bevillingerne også til idrætsfaciliteterne, hvor man kan bruge Idrætsrådets principper for prioritering, så man undgår sognerådspolitik.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.