Budget med historisk store anlægsinvesteringer vedtaget

Med det netop vedtagne budget skruer Skanderborg yderligere op for anlægsinvesteringerne. Det placerer kommunen helt i top med et af landets største anlægsbudgetter set i forhold til kommunens størrelse.

Artiklens øverste billede
Det netop vedtagne budget for 2022-2025 indeholde stort set ingen nedskæringer. I stedet skrues op for både ekstra udgifter til kernevelfærd og anlægsinvesteringer. Foto: Per Bille

På onsdagens byrådsmøde blev det sat to streger under flertallets budgetforlig for årene 2022-2025. Kun Alternativets Mira Issa Bloch og de Konservatives Thomas Cordtz kunne ikke stemme for flertallets budgetforslag, og stemte istedet for deres egne alternative budgetter.

Budgettet er - som udtalt af Venstres Jens Szabo - et rigtigt valgårsbudget, uden besparelser og med en fastholdelse af det nuværende velfærdsniveau. Da der bliver flere borgere i kommunen betyder det, at driftsudgifterne på kernevelfærds-områderne frem til 2025 vil vokse med 132 mio. kr. i forhold til i dag.

Befolkningstilvæksten betyder også, at der over de kommende år skal sættes turbo på en lang række anlægsinvesteringer, så der skabes den nødvendige kapacitet. I de næste 10 år er der afsat 1,8 mia. kr. til at bygge daginstitutioner, skoler, plejecentre og idrætsfaciliteter. Over de kommende fire alene er der afsat 1,1 mia. kr. - et af landets største anlægsbudgetter set i forhold til kommunens størrelse.

Sammen med budgettet har byrødderne givet håndslag på syv strategispor, som skal have særligt fokus. Det drejer sig om:

Socialdemokratiet, Venstre, Radikale Venstre, SF, DF og Enhedslisten står bag det netop vedtange budget. Kun Konservative og Alternativet står udenfor. Foto: Grethe Bo Madsen

Kvalitet i dagtilbud og skoler

I den 10-årige investeringsoversigt er afsat 248 mio. kr. til at bygge nye daginstitutioner i årene 2022-2025. Samtidig er der afsat 389 mio. kr. til to nye skoler i Hørning og Ry, samt til at udvide kapaciteten og modernisere en række andre skoler i kommunen.

Indfasning af den nye skolestruktur frigiver midler til at styrke inklusionsindsatsen på børne- og ungeområdet. I 2022 er der et provenue på 2,1 mio. kr., som vokser til 2,3 mio. kr. i 2023 og til 5,4 mio. kr i 2026, hvor den nye struktur er fuldt indfaset.

Der afsættes 10 mio. kr. til kapacitetstilpasning - 5 mio. kr. i 2022 og 5 mio. i 2023 - til investering i fleksible løsninger som eksempelvis flere pædagogiske busser.

Endelig er der i budgettet afsat 14 mio. kr. i 2024 og 2025 samt 20 mio. kr. årligt fra 2026 og frem til vedligeholdelse og modernisering af kommunens skoler.

Grøn omstilling

Der skal sættes yderligere skub i den grønne omstilling, som byrådet har haft fokus på i den seneste valgperiode. Her er der blandt andet vedtaget en både grøn indkøbspolitik og en grøn byggepolitik, oprettet et kommunalt klimateam, indført el-bybus på rute 21 samt oprettet en klimapulje på 4,2 mio. kr. i 2022, der vokser til 4,8 mio. kr. årligt fra 2023.

I det nye budget er der fokus på bynær skovrejsning. Overskydende midler fra skovrejsningsprojektet i Anebjerg - ca. 13 mio. kr. frem til 2027 - skal anvendes til nye skovrejsningsprojekter, først og fremmest i og omkring Hørning.

Desuden skal den grønne trafik styrkes med flere penge til cykelstier. Over de kommende fire år er der afsat 45 mio. kr. til cykelstier, og den generelle pulje til cykelstier vokser med 2,5 mio. kr. årligt fra 2024 til 2031, således at der fra 2026 afsættes 10 mio. kr. årligt.

Gennem samarbejde med lokalsamfund og erhvervsliv skal der skrues op for grønne omstilling, blandt andet gennem Fremtidsforum, hvis formål er at finde nye fælles løsninger på fremtidens udfordringer.

Udvikling af idræt og kultur

Kultur- og Idrætsfaciliteter skal udvikles i takt med befolkningstilvæksten. Her lægges der politisk vægt på projekter med stor lokal opbakning og engagement samt en høj grad af selvfinansiering.

Fælleden som idrætscenter - et strategicenter fra sidste år - bygges der videre på de kommende år med foreningerne som drivkraft for den fortsatte udvikling. Der er afsat 10 mio. kr. til en ny hal i Hørning - også her er der med privat finansiering blevet mulighed for at udvide Hørning Idrætscenter med endnu en hal.

Blandt de idrætsprojekter, der er enighed om at prioritere de næste 10 år, er atletikbanen i Dyrehaven, petanquebaner ved Campus, trailcenter ved Anebjerg, multifunktionel hal i Ry, klubhus og omklædningsfaciliteter ved Låsby Hallen, udbygning af Herskind Hallen, Helhedsplanen og Kulturkraftværket i Stjær, Gnisten i Ry og Skanderborg Aktive Mil herunder multiparken ved Sct. George Gården.

Nye aktiviteter og tilbud på Sølund

Sidste års budget indeholdt planer for omdannelse af pavillonerne på Sølund til et center for »mennesker møder mennesker«. I det nye budget er der afsat 20 mio. kr. over to år til at realisere planerne om her at samle liberale erhverv og en række kommunale institutioner, så området bliver centrum for mange menneskers hverdag. Planerne er desuden at der her skal etableres et Center for Frivillighed og Fællesskab.

Dialogen med landsbyer og byer

En ny borgerguide skal styrke dialogen med landsbyer og byer, så lokale borgere her kan få hjælpe og gode råd til, hvordan man kommer videre med lokale ideer og projekter. Samtidig har byrådet netop vedtaget en ny landdistriktspolitik,som skal styrke udviklingen i landsbyerne.

Samtidig skal bibliotekerne spille en mere fremtrædende rolle som lokalt samlings- og aktivitetessted for lokale foreninger i centerbyerne.

Ældreplejen og plejeboligkapaciteten

Holder prognoserne stik, vil der i 2025 være 832 flere borgere på 85 år og derover i kommunen. Derfor er det nødvendigt at bygge flere plejeboliger. I den 10-årige investeringsoversigt er der planlagt nye plejeboliger i Skanderborg, Galten, Hørning og Ry. Samlet set regnes der med anlægsinvesteringer i ekstra 204 plejeboliger.

Samtidig ønsker byrødderne at bevare det nuværende serviceniveau på ældreområdet. Det betyder, at der på ældreområdet skal sættes yderligere 64 mio. kr. af i 2025 i forhold til i dag.

Rekruttering og fastholdelse

Som i andre kommuner oplever Skanderborg en udfordring i at tiltrække og fastholde kompetente medarbejdere, og derfor skal den opgave nu prioriteres. Det er især de varme hænder i ældreplejen, daginstitutionerne og det specialiserede socialområde, det forudses, at der kan blive mangel på. Der er i budgettet afsat 3 mio. kr. til en handleplan over de næste tre år.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.