Byrødderne vil have flere unge i erhvervspraktik

Det bliver obligatorisk for skolerne at tilbyde erhvervspraktik til elever i 8. og 9. klasse, og praktikken skal have en varighed af en hel arbejdsuge.

Artiklens øverste billede
Fremover bliver det obligatorisk for skolerne i Skanderborg Kommune at tilbyde eleverne i 8. og 9. klasse en hel uges erhvervspraktik. Foto: Tanja Carstens Lund

En ny standard skal sikre, at flere unge i Skanderborg Kommune kommer i erhvervspraktik. Det skal ske ved at gøre det obligatorisk for skolerne at tilbyde muligheden for elever på 8. og 9. klassetrin.

Eleverne på de to klassetrin har hele tiden haft ret til at komme i erhvervspraktik, men skolerne har kun i varieret grad gjort opmærksom på det. Standarden skal forpligte skolerne til at give eleverne et tilbud.

Det er bestemt i folkeskoleloven, at det er op til elev og forældre, om man vil benytte sig af retten til at komme i praktik, eller om man hellere vil følge den planlagte undervisning. Derfor er det ikke muligt at gøre det obligatorisk for eleverne at deltage i erhvervspraktik.

Det er en del af den nye standard, at der udarbejdes fælles informationsmateriale, der informerer om muligheden og retten til praktik på 8. og 9. klassetrin. Samtidig skal Ungdommens Uddannelsesvejledning finde og etablere en række færdige praktikforløb, som tilbydes eleverne. Man må også gerne selv skaffe sig en praktikaftale hos en virksomhed.

Tilbuddet om erhvervspraktik skal drøftes i skolebestyrelsen mindst en gang om året.

Under behandling af sagen i byrådet understregede alle vigtigheden af, at flere kommer i erhvervspraktik, fordi det giver de unge bedre mulighed for at træffe beslutning om fremtidig uddannelse og erhverv.

Det er især håbet, at flere unge vil vælge en erhvervsuddannelse. På landsplan skønnes det, at samfundet vil mangle tæt på 100.000 faglærte i 2030, viser analyser fra blandt andet Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Udvalgsformand Trine Frengler (S), undervisnings- og børneudvalget, forventer, at den nye ordning kommer til at gælde fra skoleåret 2022/2023.


Læs også

Del artiklen