Budget 2021: Business as usual i et valgår

Ingen høvl med sparekniven, men heller ikke de vilde udvidelser på driften. Til gengæld er der disket op med lidt ekstra godt til projekter på kultur- og fritidsområdet, vel at mærke mest til dem, der selv bidrager til finansieringen.

Artiklens øverste billede
Byrødderne bag budgetaftalen. Fra venstre er det Peter Kjær (EL), Jens Szabo (V), Trine Frengler (S), borgmester Frands Fischer (S), Tage Nielsen, (RV), Martin Frausing Poulsen (DF), Jørgen Naut (S) og Claus Leick (SF). Foto: Grethe Bo Madsen

27 ud af 29 Byrødder i Skanderborg Byråd er enige om budgetaftalen for 2022-2025. Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten står bag budgetforliget - kun Konservatives Thomas Cordtz og Alternativets Mira Issa Bloch valgte at forlade forhandlingsbordet.

Budgettet tager udgangspunkt i de to foregående års budgetter og afspejler et stort behov for investeringer, der følger i kølvandet på de seneste års store befolkningstilvækst.

Massive investeringer

De mange nye borgere sætter dagtilbud, skoler og ældrepleje under pres. For at skabe den nødvendige kapacitet vil partierne bag budgetforliget over de næste ti år sætte 1,8 mia. kr. af til at bygge daginstitutioner, skoler, idrætsfaciliteter og plejecentre. Heraf er der afsat 1,1 mia. kr frem til 2025. Så massive anlægsinvesteringer gør det nødvendigt at tage et stort sug af kassebeholdningen på omkring 500 mio. kr.

»Gode fysiske rammer er en forudsætning for, at vi kan levere en god kommunale service til vores børn, unge og ældre. Vi har valgt at prioritere et stort anlægsbudget i de kommende år som en investering i fremtiden. Og selvom vi trækker på kassebeholdningen, er den økonomiske målsætning om en kassebeholdning på mindst 3.000 kr. pr. borger opfyldt stort set i hele budgetperioden,« understreger borgmester Frands Fischer (S).

Med flere borgere skal der over de kommende år også sættes flere penge af til kernevelfærds-områderne alene for at holde samme velfærdsniveau som i dag. Her vokser driftsbudgetterne på de store velfærdsområder med 132 mio. kr fra i år og frem til 2025.

Langsigtede strategispor

Udover at styrke de store velfærdsområder indeholder budgetaftalen også syv langsigtede strategispor, som forligspartierne er enige om at sætte mere fokus på. Blandt andet er der afsat 3 mio. kr. til at få analyseret udfordringen med at rekruttere og fastholde pædagoger, lærere og SUSO’ere.

Samtidig er der sat 45 mio. kr af til cykelstier frem til 2025, mens 13. mio. kr er tiltænkt til skovrejsningsprojekter. I Hørning kan man se frem til en ny idrætshal til 10 mio. kr. og kommunens folkeskoler kan se frem en økonomisk saltvandsindsprøjtning på 14. mio. kr i 2024 og 2025 samt 20 mio. kr. årligt fra 2026 og frem til vedligeholdelse og modernisering.

Og endelig er provenuet fra den nye skolestruktur for skoler og dagtilbud, der stiger til 5,4 mio. kr i 2026, øremærket inklusionsindsatsen på børne og ungeområdet.

Valgårsbudget

»Det er et rigtig valgårsbudget - ingen har haft lyst til at se på besparelser - og vi tager et kraftigt greb ned i kassen. Det er en nødvendighed, fordi vi ikke i tide har fået investeret i den nødvendige kapacitet. Venstre har lagt afgørende vægt på, at der skal arbejdes målrettet på at Skanderborg igen kommer i top 10 over erhvervsvenlige kommuner, og at der sættes turbo på at implementere fleksible løsninger på børnepasningsområdet,« siger Jens Szabo (V).

Dansk Folkepartis Martin Frausing Poulsen glæder sig over et meget ambisiøts budget, og at der blev plads til partiets ønske om en veterankoordinator. Samtidig glæder han sig over, at det ikke blev nødvendigt at sætte handlekatalogets spareforslag i spil.

Tage Nielsen (R) udtrykte også tilfredshed med budgetaftalen, og glædede sig over, at det sidste år lykkedes at hæve skatten, så det ikke blev nødvendigt at finde besparelser i år. Samtidig glæder han sig over, at der i budgettet er fundet penge til at støtte op om lokale kultur- og fritidsprojekter, hvor lokale ildsjæle selv står på mål for finansieringen efter krone til krone princippet.


SF’s Claus Leick ser frem til et større fokus på den grønne omstilling, og den ambitiøse klimapolitik, der tænkes ind i alle andre politiske beslutningsområder.

Peter Kjær (Ehl) udtrykte som den eneste frygt for, at dette års voldsomt store anlægsbudget vil give efterdønninger ved næste års budgetforhandlinger, da man ikke har forholdt sig til prisstigningerne i byggeriet.

»Vi kan ikke sikre vores byggeris grønne kvalitet tilstrækkeligt,« mener han.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.