Stordagpleje: Udvalgsflertal siger ja til forslag

Forslag om fællesdagpleje skal skaffe flere pasningsmuligheder i Hylke.

Artiklens øverste billede
Emma Perriton med datteren Kirstine, som hun håber får mulighed for at starte i stordagpleje i Hylke. Pressefoto

Et fikst og færdigt forslag fra forældre og landsbyrådet i Hylke om en stordagpleje er nu på vej til videre politisk behandling, efter at et flertal i Børne- og Ungdomsudvalget har sagt god for det og nu sender sagen til Økonomi- og Erhvervsudvalget.

En stordagpleje i Hylke Multihus skal ifølge initiativtagerne skaffe pasningsmuligheder lokalt.

Jeg kan sagtens forstå borgerne i Hylke og deres bevæggrunde, og det kan da også godt være, at jeg kan støtte forslaget, men det skal ske på et oplyst grundlag. Jeg vil også godt vente på de nye børnetalsprognoser, som vi får inden næste møde.

Trine Frengler, udvalgsformand

Rift om pladserne

For års tid siden blev fire dagplejere i landsbyen til to, og kommunen har ikke ifølge borgerne bag forslaget haft held til at finde nye dagplejere. Landsbyrådet har også forsøgt at finde nye dagplejere, da to dagplejere på ingen måde kan opfylde områdets pasningsbehov.

»Vi måtte konstatere, at vi ikke bare kunne lade problemet med manglende lokal børnepasning stå til. Småbørnsforældre har været nødsaget til at køre børnene til og fra andre områder i kommunen, som i forvejen oplever rift om pladserne. Vuggestuen i Tebstrup er for eksempel normeret til 18 børn, men de har pt. 24 børn, hvor syv af dem er fra Hylke. Og det synes vi faktisk ikke, man kan være bekendt – hverken over for børnene, forældrene eller personalet,«, siger Emma Perriton fra Hylke Landsbyråd.

Borgerne mener, at de eksisterende lokaler i Hylke Multihus kan danne rammerne for stordagplejen med både bibliotek, køkken, skatepark, sovemuligheder og snart legeplads lige i baghaven.

Plads til 8-10 børn

En stordagpleje er normeret til 8-10 børn, hvor 3 dagplejere indgår i et dagplejefællesskab. Det gør det lettere at finde egnede kandidater, da dagplejeren ikke behøver at benytte sig eget hjem og kan arbejde 30-37 timer mod de ellers 48 timer.

Sagen kom på Børne- og Ungdomsudvalgets dagsorden til mødet torsdag 7. april. Det skete på foranledning af byrådsmedlemmerne Sebastian Støckler (V), Miriam Lund Rahbek (V) og Birgitte Majgaard (Kons.)

Sagen for udvalg

De tre politikere, som bragte forslaget ind i udvalget, bad ifølge dagsordenen om debat og beslutning om, at der oprettes en stordagpleje i Hylke, som kan bruges allerede fra 1. maj. Det skyldes meldinger fra lokale folk om, at der er en stor og akut efterspørgsel på dagplejepladser i Hylke

»Fremadrettet kommer der flere børn i Hylke, der får behov for pasning tæt på, og ved at oprette en stordagpleje sikrer vi, at børnene kan passes tæt på,» lød argumentet fra de tre politikere.

To forbehold

Et flertal i Børne- og Ungdomsudvalget, hvor Anne Heeager, (Rad. V) var fraværende, var enig i at indstille forslaget til godkendelse.

Formanden for udvalget, Trine Frengler (S), og Charlotte Vindeløv (SF) forbeholder sig deres stillingtagen.

Trine Frengler uddyber, at hun har behov for flere oplysninger, før hun kan tage stilling. Det handler om en vurdering af behovet og løsningen i forhold til det overordnede pasningsbehov i området.

»Jeg kan sagtens forstå borgerne i Hylke og deres bevæggrunde, og det kan da også godt være, at jeg kan støtte forslaget, men det skal ske på et oplyst grundlag. Jeg vil også godt vente på de nye børnetalsprognoser, som vi får inden næste møde,« siger Trine Frengler.

Charlotte Vindeløv (SF) har også forbeholdt sig sin stillingtagen med argumenter i tråd med Trine Frengler.

»Det er et godt initiativ og et konstruktivt forslag. Men vi politikere skal også tænke på, om det giver mening i det store billede, om der er fysisk plads, og om det overholder love og regler. Det har vi ikke fået at vide endnu, og derfor er der behov for at dykke mere ned i det,« mener Charlotte Vindeløv.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.