Byens Egen Butik gør klar til kamp: »Vi står på tærsklen til en anden tid«
Post corona skærper konkurrencen for dagligvarebutikken i Gl. Rye.

»Hvordan sikrer vi, at byen har en dagligvarebutik også om 10 år?«
Sådan lyder det store spørgsmål, som bestyrelsen for Dagli’Brugsen i Gl. Rye, har stillet sig igennem længere tid, hvor den har arbejdet med at stable en langsigtet plan for fremtiden for Byens Egen Butik, som den også kaldes, på benene.
Det, som jeg godt kan sige, er, at vi har undersøgt samarbejdsmuligheder med større forretninger.
Grund til bekymring
Bente Strager, som er ny formand for bestyrelsen, oplyser, at Dagli’Brugsen havde en kort opblomstring i omsætningen i november og december sidste år, hvor man lå over budget. Men nu er butikken i år tilbage til det normale, hvilket er for lavt.
På positivsiden tæller, at bestyrelsen egentlig havde regnet med et mindre underskud for 2021, men året sluttede alligevel bedre end ventet.
Både i den forbindelse og generelt roser og Bente Strager uddeler Henrik Valdorff Rasmussen for indsatsen.
»Vi kommer ud med positive tal, og det er selvfølgelig meget glædeligt. Især december viste sig at være en god måned. Men på den lange bane er der alligevel grund til stor opmærksomhed og bekymring,« siger hun.
Små butikker klemt
Formanden betoner, at alle små dagligvareforretninger er klemt og i høj grad i landdistrikterne. Og det er ikke kun økonomi, man er presset på.
Bente Strager henviser til, at butikstypen er sårbar, fordi der er få mennesker ansat, så man ikke tåler store udsving på personaleområdet.
»Der kommer også en udvikling, som en lille butik har sværere ved at bære. Eksempelvis er der en digitalisering i gang, som er utrolig god, men som meget store butikker måske har folk ansat til at håndtere. Det kan en lille butik jo ikke, men vi deler den samme digitalisering. Vi har bare ingen folk til at håndtere det,« erkender Bente Strager.
Digitalisering i denne sammenhæng er eksempelvis varebestillingssystemer, lagerstyring, koordinering med fjernlager og Coop om varer. Bente Strager tilføjer, at digitaliseringen er med til at effektivisere driften, så der er varer på alle hylder samtidig med, at man holder omkostningerne nede.
»Det er jo ikke noget, den almindelige kunde skal beskæftige sig med eller opdage. Men det er noget, vi i bestyrelsen kan se, kommer til at presse os rigtig meget sammen med alle de andre ting. Med det moderne liv kommer der nogle udfordringer, som en lille butik ikke havde for få år siden, og som ikke kun handler om godt købmandskab.«
En skærpet konkurrence
Formanden for Byens Egen Butik understreger tillige, at man sammen med de øvrige dagligvarebutikker forventer at komme til at stå i en ny og skærpet konkurrencesituation nu, da corona-restriktionerne er ophørt, og samfundet efter alt at dømme bevæger sig i retning af en normalisering.
I den forbindelse henvises der til, at Corona har hjulpet alle dagligvareforretninger.
»Vi fik et lille åndehul i to år, hvor det egentlig gik meget godt. Men man er godt nok naiv, hvis man tror, at det fortsætter. Det gør det ikke,« siger Bente Strager.
I stedet ventes det, at folk vender tilbage til gamle vaner. Det har betydning for blandt andre Dagli’Brugsen i Gl. Rye, og Bente Strager erkender, at man står på tærsklen til en anden tid.
Dertil kommer en lokalt skærpet konkurrence, når Rema 1000 etablerer sig i Ry Øst. Den skal ifølge Bente Strager have en omsætning på 50 millioner kroner årligt, og den omsætning skal hentes fra andre.
»Om vi mister 1, 2, 3 eller 4 millioner kroner, kan jeg ikke sige noget om. Men det har en negativ indflydelse på vores omsætning. Det er vi sikre på,« lyder det.
Klar til kamp
Bestyrelsen for Byens Egen Butik har dog ikke i sinde at smide håndklædet i ringen.
»Hvis man gerne vil have en butik i sin by, så kræver det lidt af indkøbsmønstrene hos alle folk. Men det kræver også, at vi har en butik, der er attraktiv, og det er noget af det, vi tænker meget over. Det skal være en meget bevidst handling at støtte en lokal butik, men vi skal også kvittere med den service og kvalitet, folk gerne vil have,« uddyber formanden.
Bestyrelsen har arbejdet meget med butikkens fremtid i det seneste år og er nu i slutfasen.
»Vi er ved at være nået dertil, at vi kan se hvilke skridt, vi bliver nødt til at tage.«
Kan du komme det nærmere?
»Det, som jeg godt kan sige, er, at vi har undersøgt samarbejdsmuligheder med større forretninger,« siger hun.
Bente Strager understreger, at bestyrelsen kun gør noget, som øger kvaliteten for butikken i Gl. Rye. Og formålet er at sikre, at byen har en butik om 10 år.