Venstre vil oprette taskforce til at tackle pasningsudfordringer

Især i Galten og Virring er der store pladsproblemer på daginstitutionsområdet, og forældre tilbydes pasning langt fra deres hjem

Artiklens øverste billede
Jens Szabo, Venstres borgmesterkandidat til kommunalvalget i november, stiller forslag til byrådet om et taskforce, der skal arbejde på tværs af afdelinger og udarbejde et beredskabskatalog, så der hurtigt kan sættes ind, når der opstår flaskehalse på daginstitutionsområdet. Foto: Grethe Bo Madsen

Daginstitution Fra succesfuld bosætningspolitik til kapacitetsmareridt på daginstitutionsområdet.

Sådan er udvikling gået med syvmileskridt for Skanderborg Kommune, der oplever et tilflytter boom, andre kommuner kun kan drømme om, men samtidig er fanget på hælene, da dem, der flytter til kommunen, i langt højere grad end forventet er familier med helt små børn.

Derfor står kommunen over for en udfordring de kommende år med at finde plads til ikke færre end 1.000 nye børn i de kommunale pasningstilbud.

Pasning langt fra hjemmet

Især i Galten og Virring mangler der daginstitutionspladser, og forældre tilbydes pasning langt fra lokalområdet. Samtidig lyder vurderingen, at der vil gå op mod et år, inden børnene vil kunne tilbydes overflytning til nærområdet.

Forældrene har med rette en forventning om, at de kan få passet deres børn i lokalområdet, men som det er nu i Galten og Virring, er det helt tosset. Der er vi håbløst bagud.

Det får nu Venstre til at stille et forslag om at oprette en taskforce på tværs af kommunens administrative afdelinger, som skal udarbejde et beredskabskatalog, så der hurtigt kan sættes ind, når der opstår flaskehalse.

"Det går ganske enkelt for langsomt med at få oprettet de nødvendige pasningstilbud. Vi er nødt til at se på, hvad vi kan gøre lige nu og her og på den lange bane, så forældre ikke skal køre langt for at få deres børn passet. Forældrene har med rette en forventning om, at de kan få passet deres børn i lokalområdet, men som det er nu i Galten og Virring, er det helt tosset. Der er vi håbløst bagud, og det er helt uacceptabelt," konstaterer Venstres borgmesterkandidat, Jens Szabo.

Telte ved Skovby Mosegård

"I Venstre har vi taget det op dels i Undervisnings- og Børneudvalget, hvor jer sidder og i Økonomiudvalget for at få sat gang i tiltag, der kan afhjælpe situationen. Det er forældrene, der bliver sorteper. Kommunen skal løse pasningsproblemet. Børnepasning er en væsentlig kommunal kerneopgave," understreger han.

"Undervisnings- og Børneudvalget har på seneste møde bedt administrationen om hurtigst muligt at afsøge mulighederne for hurtig handling. Der er flere forslag, som er ved at blive undersøgt. Venstre har foreslået at sætte telte op ved Skovby Mosegård. I naboområdet ligger Klank Idrætscenter og andre pasningstilbud. Det er naturligvis kun en midlertidig løsning i udesæsonen, mens vi venter på et mere permanent tilbud i Svaneparken, som skulle stå klar ca. 1. november," siger Jens Szabo.

60 børn flere end forventet alene i år

Forslaget er fremsendt til byrådet og kommer med på dagsordenen til mødet 28. april. Borgmester Frands Fischer hilser forslaget velkommen.

"Vi har også i den socialdemokratiske gruppe talt meget om, hvad vi kan gøre. Den status, vi i marts har fået på befolkningsprognosen, viser, at der fordelt over hele kommunen kommer 60 børn flere i år på 0-5-års området, end vi havde regnet med. Så der, hvor vi er lige nu, skal alle sten vendes, og alle gode forslag og ideer til at finde løsninger på pasningsproblemerne er velkommne," konstaterer han og peger på, at der allerede på det seneste møde i Undervisnings- og Børneudvalget blev behandlet flere scenarier på hurtige, midlertidige løsninger.

"Men mange af de forslag og ideer, der er bragt på banen, er der udfordringer ved. Skal der stilles telte op i mere end seks uger, betragtes det som permanent, og det kræver tilladelser. Der er også personalehensyn, der gør, at flere ideer ikke er så ligetil," forklarer han.

"Jeg ville være slemt skuffet, hvis vi ikke allerede arbejder tværfagligt i kommunen, og en del af det, Venstre foreslår, gør vi allerede, men det kan måske med det her forslag gøres endnu bedre. Jeg synes dog, at arbejdet skal lægges over til Undervisnings- og Børneudvalget. Det er det udvalg, der er vores politiske taskforce på det her område, og det er deres opgave at styre det," mener Frands Fischer.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.