'Det bliver svært at få det til at fungere'

Gabriel på knap et år tilbydes pasning 21 kilometer fra sit hjem. Forældrene, Morten og Trine Barfred klandrer kommunen for ikke at have forudset, at tilflyttere har småbørn

Artiklens øverste billede
Gabriel blev skrevet op til et pasningstilbud, dagen efter han blev født, mens hans mor stadig var på barselsgangen. Derfor er hans mor, Trine Barfred himmelfalden over, at familien nu skal køre til Hørning for at få Gabriel passet.

pasning Som så mange andre småbørnsfamilier fra Galten, har Trine Barfred sammen med sin mand Morten valgt at flytte til Skanderborg Kommune og bygge hus på en af kommunens mange nyudstykkede grunde.

Trine havde godt hørt, at det kunne være svært at få institutionsplads tæt på familiens kommende hjem i Galten. Derfor sad hun dagen efter fødslen af sit første barn og fumlede med NemId på barselsgangen, så hun i hvert fald var sikker på, at hendes lille søn var skrevet rettidigt op til en plads, selvom parret først flyttede til Galten i januar.

Når man allerede havde problemer i Galten for et par år siden, hvorfor har man så ikke reageret og gjort noget ved det for længst.

Tilbudt pasning i Hørning

Derfor tabte hun kæben, da hun for en måneds tid siden fik brev om, at Gabriel, der nu nærmer sig et år, har fået pasningstilbud i Hørning godt 21 km. væk.

"Jeg er først og fremmest mor, men jeg er også socialrådgiver indenfor børn- og ungeområdet," siger Trine der fagligt kan se en lang række problemer, knyttet til at tilbyde pasning så langt fra en families lokalområde.

Snydt af prognoser

Ifølge Skanderborg Kommunes pasningsgaranti, skal børn tilbydes pasning i sit skoledistrikt eller i nabodistriktet, men den målsætning er det svært for kommunen at leve op til i flere områder - blandt andet i Galten - på grund af den voldsomme tilflytning af især småbørnsfamilier.

Det kommer også til at betyde, at Gabriel i en tidlig alder vil opleve en større livsomvæltning, fordi han skal flytte institution, når der bliver plads til ham i vores lokalområde.

De kommunale prognoser har ikke forudset, at det er familier med helt små børn, der flytter til kommunen, fordi erfaringer fra tidligere viser, at det først var når børnene skulle i skole, familierne flyttede til kommunen. Derfor står Skanderborg Kommune med et stort efterslæb i institutionspladser og skal inden 2030 finde plads til cirka 1.000 ekstra børn i de kommunale daginstitutioner.

"Jeg synes, forklaringen er en smule søgt, for når man allerede havde problemer i Galten for et par år siden, hvorfor har man så ikke reageret og gjort noget ved det for længst," spørger Trine og peger på, at problemet ikke bare rammer hendes familie, men rigtig mange familier i området.

Stjæler kvalitetstid

At blive tilbudt pasning i Hørning betyder, at familien nu har måttet købe en ekstra bil for et få hverdagen til at hænge sammen. Det er en økonomisk belastning af familiens budget, de ikke havde set komme

"Vi havde forestillet os, at vi kunne tage en hyggelig tur på cykel til og fra daginstitutionen på fem-ti minutter. Nu skal vi i stedet køre til Hørning i morgentrafikken. Fra andre i tilsvarende situation har jeg hørt, at det kan betyde op til halvanden times ekstra transport om dagen. Det er ikke sådan, vi havde forestillet os, at vores hverdag sammen med Gabriel skulle foregå - med ham på bagsædet af en bil," konstaterer Trine.

Ud over det rent praktiske og den ekstra økonomiske belastning ved nu at skulle finde plads til bil nummer to i budgettet, så er der en række forhold, Trine med sin faglige baggrund er ked af, hendes søn skal opleve i en ung alder.

En stor livsomvæltning

"Først og fremmest får han længere dage i daginstitutionen, fordi vi skal ekstra tid på at komme omkring Hørning både til og fra arbejde. Men det kommer også til at betyde, at Gabriel i en tidlig alder vil opleve en større livsomvæltning, fordi han skal flytte institution, når der bliver plads til ham i vores lokalområde. Vi er bekymrede for, hvordan den omvæltning vil præge ham," siger Trine.

"Man ved jo, at et institutionsskifte kan være ret voldsomt for et barn, og at det er en større omvæltning uanset hvor meget umage, vi som forældre gør os. Det betyder jo, at han skal sige farvel til tryghedspersoner, der ikke er os forældre - og til sine første rigtige venner."

Institutionsskiftet ser hun som en nødvendighed for at Gabriel kommer til at gå i børnehave sammen med de børn, han senere skal gå i skole sammen med og vokse op med.

Pædagogerne de vigtigste

Hvad tænker du om forslaget om at oprette midlertidige løsninger - for eksempel i form af telte eller mobile pavilloner - i udesæsonen for at skaffe plads i dit lokalområde?

"Det er meget vigtig, at det er rammer, der kan styrke børnenes udvikling og trivsel. Der skal naturligvis tages højde for årstiden, men det allervigtigste er, at pædagogerne følger med børnene videre, da de er deres tryghedspersoner. Skal børnene alligevel opleve skift i de pædagoger, de kender og er trygge ved, så mister de midlertidige tilbud noget af deres relevans. I så fald er det mere et spørgsmål om, at det løser familiens her og nu behov for pasning, og mindre at tilgodese barnets behov," mener Trine Barfred.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.