Nu kan læsehestene igen komme på græs

Skanderborg Kommunes Biblioteker genåbner onsdag 21. april

Artiklens øverste billede
Jens-Ole Winther, bibliotekschef i Skanderborg Kommune, glæder sig til genåbningen, og de nye udfordringer, blandt andet med det nye søbad, der venter forude. Foto: Grethe Bo Madsen

"Husk lige coronapasset," lyder opfordringen fra Skanderborg Kommunes Biblioteker, der onsdag 21. april igen kan åbne op for læselystne borgere. Åbningstiden bliver, som før corona, dog med den undtagelse, at det kun er muligt at besøge biblioteket i den bemandede åbningstid, som er kl. 11-17 på hverdage og 10-13 lørdag.

"Det bliver muligt igen at komme ind og gå rundt selv og finde bøger, og det er der mange, der glæder sig til, dog skal folk huske mundbindet, og som det helt ny altså også coronapasset," minder bibliotekschef Jens-Ole Winther om.

Han kan notere sig for en yderst succesfuld "click & collect"-coronaordning, hvor folk har kunnet booke bøger og hente dem færdigpakket til bestemte tidspunkter. Den ordning stopper dog nu sammen med genåbningen.

På mange måder har corona været et benspænd, der har tvunget os til at udvikle os

"Vi har udlånt omkring 20.000 bøger gennem den ordning. Tre uger efter vi startede ordningen op, måtte vi ud på de sociale medier og opfordre folk til at kigge forbi og aflevere hjemlånte bøger, fordi vi var ved at løbe tør for de mest populære bøger," fortæller Jens-Ole Winther.

Under corona-nedlukningen, hvor bibliotekerne har været tvunget til at holde lukket, har folk ikke kunnet aflevere bøger, og der er derfor frit lejde, så folk ikke bliver pålagt et gebyr ved for sen aflevering, indtil bibliotekerne nu genåbner.

Travlt forår trods corona

Selvom bibliotekerne kan se tilbage på den længste juleferie i Danmarkshistorien, bedyrer bibliotekschefen, at man bestemt ikke har ligget på den lade side. Der har været fuld damp på planlægningen, ikke kun i forhold til de kommende sommerferie-aktiviteter, men også i forhold til det kommunalvalg, der venter henne på den anden side af sommerferien.

"Vi har gang i projekter både selv og i samarbejde med Dokk1 i Aarhus og Silkeborg Biblioteker. I begyndelsen af sommerferien har vi et større program med flere aktiviteter, blandt andet en skrivecamp for unge forfatterspirer. Og op til kommunalvalget i november et vi ved at udvikle et koncept, hvor vi med samtale-saloner vil invitere spændende mennesker fra forskellige steder og på tværs af aldre til at diskutere ikke politik, men demokrati. Tanken er, at de skal tage pulsen på, hvordan det egentlig har det, det der demokrati," forklarer Jens-Ole Winther.

"Og så må vi konstatere, at corona har sparket godt gang i brugen af de mange digitale muligheder, og det er selvfølgelig også noget, vi fremover vil gøre stort brug af. Ikke kun til for eksempel livestreaming af arrangementer, men også ved at være meget mere til stede på de sociale medier. Vi kan se, at under corona er brugen af vores sociale medier vokset helt enormt. Vi har blandt andet lagt anmeldelser ud af gode e-bøger og lyd-bøger, og af teaterforestillinger og film, det har været muligt at streame, for på den måde at give inspiration til underholdning og kulturelle oplevelser under nedlukningen."

"Corona har været megafrustrerende og træls, men nu efter et år kan vi se, at på mange måder har corona været et benspænd, der har tvunget os til at udvikle os, og det vil vi få gavn af på den lange bane," konstaterer Jens-Ole Winther.

Eneste bibliotek i verden med søbad

Forårets absolut mest spændende projekt for bibliotekerne bliver som fødselshjælpere at få gang i foreningslivet, der skal tilknyttes Søbadet og Søtorvet, der forventes indviet 24. juni.

"Det er lidt skægt, at vi er det eneste bibliotek i verden med et søbad. Det er en stor mundfuld, men også en superfed opgave. Vi har holdt møder med de interesserede foreninger, og nu er vi tættere på at kunne planlægge mere konkret. Vores rolle er primært at være fødselshjælper for de foreninger, der skal startes op og lære at stå på egne ben så at sige, så de engang i fremtiden selv kan overtage ansvaret for driften. Men udover at være fødselshjælpere, så skal vi også selv bidrage med kulturelle arrangementer på Søtorvet," understrege han.

"Man kan sige om vores rolle, at vi har ændret os fra at være en institution, der udlåner bøger og laver kulturelle aktiviteter, til mere at se os selv som en kulturformidlende institution, der også udlåner bøger. Det bliver meget tydelig ikke kun i forhold til arbejdet med Søtorvet, men også i forhold til vores rolle ude omkring i kommunen, hvor vi netop har ansat kulturformidlere, der skal indgå i de lokale kulturnetværk og skabe nye samarbejder.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.