Mit sprog har corona

Ord som fare, risiko, afstand, sprit og nedlukning har infoceret mit sprog, filosoferer sognepræst Jesper Hanneslund

Artiklens øverste billede
Jesper Hanneslund, sognepræst i Ry. Pressefoto

KLumme Jeg har i den seneste tid tænkt på, at det er som om mit sprog stille og roligt er blevet smittet, inficeret og muteret, og jeg kan næsten ikke lade være med konstant at tage ord i min mund, der handler om fare, risiko, afstand, sprit og nedlukning.

Når vi møder mennesker, hvis vi en sjælden gang gør det, så taler vi ikke længere så meget om hvordan vejret er, men i stedet kommer vi straks ind på, hvornår vi sidst er testet negativ, og hvor mange vi må være sammen. Vores hyppigste søgning på google er vistnok ”dagens smittetal”, og vi bruger såmænd let det meste af en eftermiddag på en virtuel kø i jagten på et negativt og dermed positivt testsvar på Sundhed.dk.

Alle de her nye ord kommer ligesom hele tiden foran de andre i bevidsthedskøen, og afstanden til de gamle gode ord, der handler om nærhed, åbenhed, frihed og lethed, og ”det går nok alt sammen” bliver længere og de kommer nederst i bunken, og de ligger i al fald ikke lige for, når jeg skal bruge dem.

Har lige overvejet om det skyldes senfølger, Coronaangst, sprit eller mundbind, eller at jeg står uge efter uge med åben mund og siger Arh og host, imens jeg hører en der tæller fra 3 til 1?

Nu er jeg kommet til den konklusion, at jeg har brug for en vaccine, og det er hverken, den der kommer fra Astra Zeneca, Pzifer Bion-tech eller Moderna, jeg tænker på her, men i stedet en vaccine, der består af alle de gode ord, som vi kan hente frem i gemmerne, hvor de har skjult sig for os og er kommet på afstand.

Så måske skulle vi her i forårsmånederne love hinanden at gå på jagt efter de dejlige, håbefulde og livgivende og åndfulde ord, der rimer på fællesskab, samhørighed og nærhed og dele dem med hinanden, så vi inden året er omme er fuldt vaccineret både i krop, sind og sjæl.

Mit sprog har fået Corona men jeg vil sætte det fri - og derfor vil jeg begynde her med at ønske jer alle et skønt forår og en dejlig sommer.

cns

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen